Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: İç savaş ve koronavirüs pençesindeki Yemen'de sorumlu Prens Selman

Koronavirüs pandemisi 5 yıldan fazla süredir devam eden şiddetli bir savaşın ortasında olan dünyanın en savunmasız ülkelerinden birini vurmuş durumda. Peki bu durumdan sorumlu olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman uluslararası mahkemelerde yargılanacak mı? 



Ä°nsan hakları grupları, milyonlarca Yemenli sivilin ciddi anlamda insani yardıma ihtiyaç duyduÄŸu ve ülkenin kuzeyindeki savaşın yüzbinlerce mültecinin Kovid-19'a yakalanma riskinin artmasına yol açtığı konularında uyarıda bulunuyor.

ÇökmüÅŸ bir saÄŸlık sistemi

Husi güçleri ve Suud öncülüÄŸündeki koalisyon arasında yoÄŸunlaÅŸan çatışma aşırı kalabalık kamplara daha da yakınlaÅŸarak ciddi bir risk oluÅŸturdu. Bu saldırılar, saÄŸlık kapasitesi yıllarca süren savaÅŸlarla çökmüÅŸ bir ülkede, yıkımla sonuçlanabilecek pandemi tehdidi varken dahi pes etmeyen Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman (MBS) tarafından yönetiliyor.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), Kuzey Marib bölgesinin son aylarda koalisyonun hava saldırılarıyla ağır hasar aldığını, fakat Husilerin ve Suud destekli Yemen hükümetinin ÅŸehirdeki insani yardım faaliyetlerine kısıtlamalar getirdiÄŸini belirtti. Siviller, tekrarlanan çatışmalar arasında saÄŸlık hizmetlerine ve insani yardıma ulaÅŸmak için çok büyük mücadeleler veriyorlar.

Ülkenin en güvensiz bölgelerinde yaÅŸayan mültecileri korumak için müÅŸterek bir ÅŸekilde derhal harekete geçmek Suudi Arabistan'ın ve Husilerin üzerine düÅŸen bir görev.

Yemen'deki sivillerin çaresiz bir ÅŸekilde ihtiyaç duydukları insani yardıma ulaşım saÄŸlamaları son derece önemli.

SavaÅŸ suçları için hesap verme mecburiyeti

Muhammed Bin Selman sivilleri korumak için gerekli olan deÄŸiÅŸiklikleri uygulama yetkisine sahip olmasına raÄŸmen, ÅŸimdiye dek bunu yapamadı. Savaşın kendisi sivilleri koruma ve komÅŸuları gözetme çaÄŸrısında bulunan Ä°slam’ın ilkelerine karşı gelmektedir.

Suudi Arabistan, evlere, okullara, pazar yerlerine hava saldırıları da dahil olmak üzere Yemen topraklarında iÅŸlenen savaÅŸ suçlarından ve bununla birlikte bu trajediden etkilenen milyonlarca insandan sorumlu tutulmalıdır.

Aynı zamanda, son aylarda ülkenin kuzeyindeki çatışmalar artarken, Husilerin sivillerin hayatını tam anlamıyla göz ardı ederek uluslararası yardıma ulaÅŸmalarına engel olması, uluslararası insani hukukun ihlalini gösteriyor. Bu durum son bulmalı.

Bombalanmış hastaneler, çökmüÅŸ bir saÄŸlık sistemi ve Yemen'in gelmiÅŸ geçmiÅŸ en kötü durumdaki ekonomisiyle beraber, sivillerin de kendilerini Kovid-19 salgınından korumak için uÄŸraÅŸmaları gerektiÄŸinden bu durum daha da kötüleÅŸecek. Batı'da ve Müslüman dünyasındaki iktidarlar, evlerinden edilmiÅŸ Yemenli sivilleri korumak için seslerini yükseltmeli ve daha derin bir yıkımdan kaçınmak için çaba göstermelidir.

Daha iyi bir gelecek hakkı

Yetkililer, insan hakları örgütleri ve sivil toplum kuruluÅŸları, Suudi Arabistan'a Yemen'deki yıkımı ve katliamı durdurarak kesin bir ateÅŸkes uygulaması için çaÄŸrı yapmalı. Sivillerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için uluslararası yardım ve hayati ürünler üzerine getirilen kısıtlamalar kaldırılmalı.

SaÄŸlıksız yaÅŸam koÅŸulları Kovid-19'un yayılmasını tetikleyebileceÄŸi için siyasi mahkumlar acil durum koÅŸulları kapsamında serbest bırakılmalıdır. Yemen halkı, adalete, barışa ve daha iyi bir geleceÄŸe layık ki bu ÅŸansı çoktan hak etmiÅŸlerdi.

Müellif: John Gody / Kaynak: Avrupa merkezli Remix Haber Ajansı

Mütercim: Hilal Çifçi / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.