Sosyal Medya

Güncel

Yeni Zelanda cami saldırısnda 51 kişiyi öldüren teröristin duruşması başladı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki 2 camiye düzenlediği silahlı saldırıda 51 kişiyi öldüren, 49 kişiyi de yaralayan Brenton Tarrant'ın yargılanmasına başlandı.



Radyo Yeni Zelanda’nın haberine göre, Brenton Tarrant'ın alacağı cezanın belirleneceÄŸi Christchurch Yüksek Mahkemesinde görülmeye baÅŸlanan ve 4 gün sürmesi beklenen duruÅŸmanın ilk günü, yoÄŸun güvenlik önlemleri altında baÅŸladı.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanı sıra saldırıdan yaralı kurtulanların da katıldığı duruÅŸmanın yapıldığı mahkemenin bulunduÄŸu yere çıkan yollar kapatılırken, çatılara polis keskin niÅŸancıları yerleÅŸtirildi.

Mahkeme sürerken canlı yayın ve haber geçmenin yasaklandığı duruÅŸmalara katılacak 60'tan fazla kiÅŸinin söz hakkı olması bekleniyor.

Christchurch Yüksek Mahkemesi Yargıcı Cameron Mander tarafından yargılanacak olan Tarrant duruÅŸmaya, tutuklu bulunduÄŸu Auckland Hapishanesi'nden görüntülü ve sesli baÄŸlantı sistemiyle katılacak.

Kraliyet savcısı Barnaby Hawes, duruÅŸmada verdiÄŸi bilgide, Brenton Tarrant’ın saldırı planlarını ‘yıllar önce’ geliÅŸtirmeye baÅŸladığını ve amacının ‘olabildiÄŸince çok ölüme neden olmak’ olduÄŸunu söyledi.

Tarrant’ın Yeni Zelanda’daki camiler hakkında bilgi topladığı, konum ve kat planları gibi detayları incelediÄŸi ayrıca camilerin ‘en yoÄŸun zamanlarını’ hedeflediÄŸi belirtildi.

Saldırıdan birkaç ay önce Christchurch’e gelen Tarrant’ın, ilk hedefi olan El Nur camisi üzerinde drone uçurduÄŸu da kaydedildi.

Öte yandan Hawes’in verdiÄŸi bilgiye göre, Tarrant’ın hedefinde üçüncü bir cami daha vardı. Tarrant, El Nur ve Linwood Ä°slam Merkezi dışında Ashburton camisine de bir saldırı düzenlemeyi planlamıştı.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmiÅŸti

Kendi savunmasını yapma isteÄŸi 13 Temmuz’da Christchurch Yüksek Mahkemesi tarafından kabul edilen Tarrant, hakkındaki 51'i cinayet, 40'ı cinayete teÅŸebbüs ve 1'i de terör saldırısı olan suçlamaların tamamını kabul etmiÅŸti.

Beyaz ırkın üstünlüÄŸünü savunan aşırı saÄŸcı teröristin, 4 günlük yargılamanın ardından ömür boyu hapse mahkum edilmesi bekleniyor.

Tarrant, Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da cuma namazı esnasında otomatik silahlarla terör saldırısında bulunmuÅŸtu.

Yeni Zelanda ve tüm dünyada tepkiyle karşılanan saldırıda, 1'i Türk 51 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 2'si Türk 49 kiÅŸi de yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.