Sosyal Medya

Güncel

Halid Meşal: İsrail normalleşmeyle Arap ülkelerini kendi çıkarı için kullanmak istiyor

Hamas eski Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, "İsrail normalleşme yoluyla bölgeye entegre olmak istiyor ve kendini Arap devletlerinin müttefiki olarak gösteriyor. Ancak müttefik değil Arap devletlerini kendi çıkarları için kullanmak istiyor." dedi.



Hamas eski Siyasi Büro BaÅŸkanı Halid MeÅŸal, Ä°srail'in normalleÅŸme bahanesiyle Arap devletlerini kendi çıkarları için kullanmak istediÄŸini söyledi.

Özgürlükler için Siyasi AraÅŸtırmalar Merkezi tarafından online düzenlenen Ä°slam Dünyası ve Gelecek Beklentileri baÅŸlıklı seminerde konuÅŸan MeÅŸal, "Arap dünyası ABD'nin temsil ettiÄŸi sömürgeci güçler, ikincisi ise kökleri ve stratejisi olan Siyonist tehdit olmak üzere iki zorlukla karşı karşıya." dedi.

MeÅŸal, Ä°srail'in Arap ülkeleri ile normalleÅŸmesinin geçici bir adım deÄŸil, Tel Aviv yönetimin stratejisinin bir parçası olduÄŸunu vurguladı.

Siyonist varlığın Arap dünyasının kalbinde bulunmasının, Arap birliÄŸini ve varlığını tehdit ettiÄŸine dikkati çeken MeÅŸal "Ä°srail normalleÅŸme yoluyla bölgeye entegre olmak istiyor ve kendini Arap devletlerinin müttefiki olarak gösteriyor. Ancak müttefik deÄŸil Arap devletlerini kendi çıkarları için kullanmak istiyor." diye konuÅŸtu.

MeÅŸal, Ä°slam dünyasının bileÅŸenleri arasında iki konuda güçlü bir iÅŸbirliÄŸi ve koordinasyon oluÅŸturmanın önemine dikkati çekerek bu konuları tüm etnik ve mezhepsel farklılıkların üstesinden gelmek ve teknik anlamda kalkınma çabası olarak sıraladı.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 13 AÄŸustos'ta Ä°srail ile BAE'nin "iliÅŸkilerini tamamen normalleÅŸtirmek" için anlaÅŸmaya vardıklarını duyurmuÅŸtu.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberinde de Ä°srail ile BAE'nin, iliÅŸkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaÅŸtığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaÅŸmalar imzalayacağı ifade edilmiÅŸti.

Arap BirliÄŸi üyesi ülkeler, 2002 yılında Lübnan'ın baÅŸkenti Beyrut'ta kabul ettiÄŸi Arap Barış GiriÅŸimi bildirisiyle, 1967 sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe Ä°srail'le normalleÅŸmeyi reddetmiÅŸti.

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından Ä°srail ile normalleÅŸme anlaÅŸması imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.