Sosyal Medya

Yunan medyası: Türk denizaltıları Atina'nın 50 km yakınlarında görüldü

Türk denizaltıları Atina'nın yaklaşık 50 km güneydoğusundaki önemli bir turizm merkezi olan Sounion Burnu’na kadar girebilmeyi başardığı iddia edildi.



Yunan savunma haber ajansı Army Voice'un bildirdiÄŸine göre, Türk denizaltıları Ege Denizi'nde Yunan kıyılarındaki operasyonları yoÄŸunlaÅŸtırdı. Habere göre, Türk denizaltıları Atina'nın yaklaşık 50 km güneydoÄŸusundaki önemli bir turizm merkezi olan Sounion Burnu’na kadar girebilmeyi baÅŸardı.

Henüz teyit edilmemiÅŸ haberlere göre, bir Yunan helikopteri Evia ve Andros adaları arasından geçip Kafirea BoÄŸazı’na ilerlerken, Tip-209 Model bir Türk denizaltısını tesbit etti. Yunan askeri kaynaklara göre denizaltı, Yunan Hava Kuvvetleri'nin Ege’deki potansiyel kabiliyetini sonarlarla tarayıp raporlama çalışması yürütmek için bu bölgeye sızmıştı.

Ayrıca bir baÅŸka Türk denizaltısının da Rodos adasının batısında, Kerpe adası civarında, bir Yunan fırkateyni tarafından tespit edildiÄŸi bildirildi.

Army Voice, ÅŸu anda Ege ve Akdeniz'de Yunan kıyılarına ulaÅŸmaya çalışan altı ila sekiz Türk denizaltısı olduÄŸunun tahmin edildiÄŸini belirtiyor ve durumu son derece ciddi olduÄŸunu kaydetti.

Erdoğan, Yunanistan'ı uyarmıştı

Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginlik, Türkiye'nin araÅŸtırma gemisi Oruç Reis'in Antalya'nın güneyinde ve Kıbrıs'ın batısında doÄŸu Akdeniz bölgesinde sismik araÅŸtırma faaliyetine baÅŸladığını ve bu çalışma hakkında da civar deniz güçlerine NAVTEKS mesajı yayınladığını duyurmasının ardından geçen hafta önemli ölçüde arttı. 12 AÄŸustos'ta Yunan firkateyni Limnos Oruç Reis’in çalışmasını sabote etmek amacıyla yaptığı provokasyon sonucu, Türk firkateyni Kemalreis'in müdahalesiyle hasar almış ve limana çekilmiÅŸti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Ankara'nın sismik arama faaliyetlerine devam edeceÄŸini söyleyerek, Türk gemilerine yönelik herhangi bir Yunan saldırısının asla cevapsız kalmayacağı konusunda uyarmıştı.

Fransa ortak takbikata iki savaÅŸ gemisi ve iki uçak gönderdi

Yunanistan, Türkiye’ye karşı aradığı desteÄŸi, acil toplantıya çağırdığı Avrupa BirliÄŸi’nden bulamamış, sadece Fransa’nın, Yunan donanmasıyla müÅŸterek tatbikat için iki savaÅŸ gemisi ve Girit’e iki savaÅŸ uçağı göndermesiyle yetinmek durumunda kaldı.

Yunan tarafına desteklerini açıklayan ABD’li bazı milletvekilleri, AB ve Trump yönetiminden, Türkiye’yi ‘’ acilen sondaj çalışmalarını durdurması’’ çaÄŸrısı yapmasını istedi; aksi halde Türkiye’ye karşı kilit ekonomik sektörlerde yaptırım uygulamakla tehdit edilmesini istemiÅŸti.

Türkiye, Almanya’nın arabuluculuÄŸu vesilesiyle, müzakerelere imkân tanımak için ilan ettiÄŸi Navteks’i erteledi ve Yunanistan’ın da diyaloÄŸa adım atmasını bekledi. Bunun aksine Yunanistan ertelemeyi fırsat bilerek Mısır’la, DoÄŸu Akdeniz'in potansiyel olarak petrol ve doÄŸalgaz zengini bölgelerinin büyük parçalarını kendi münhasır ekonomik bölgelerinin bir parçası olarak belirleyen bir denizcilik anlaÅŸmasını duyurmalarının ardından Türkiye ilan ettiÄŸi NAVTEKS’e tekrar start verdi.

Türkiye geçen sene BM tarafından meÅŸru hükümet olarak kabul edilen Libya Ulusal Mutabakat Hükümetiyle (UMC)  Münhasır ekonomik bölge anlaÅŸmasını (MEB) imzalamıştı. Kahire ve Atina bu anlaÅŸmayı ‘’yasadışı’’ olarak niteleyip, ‘’Girit ve Meis adalarının münhasır bölge oluÅŸturduÄŸu iddiasını temel alan’’ bir MEB imzaladılar.

Gerginlik tırmanıyor

Akdeniz anlaÅŸmazlığı, Yunan-Türk iliÅŸkilerini etkileyen iki büyük deniz meselesinden biri olmayı sürdürüyor; diÄŸeri ise, zaman zaman deniz çatışmalarına ve it dalaÅŸlarına yol açan Ege Denizi üzerindeki NATO müttefikleri arasında onlarca yıldır süren çatışma.

Ege Denizi üzerinde yıllardır süren it dalaşı, bu defa DoÄŸu Akdeniz’in sahip olduÄŸu muazzam ekonomik kaynakların paylaşımındaki anlaÅŸmazlık, iki NATO müttefikini günden güne artan bir gerilimin içine doÄŸru sürüklemeye devam ediyor.

Kaynak: Sputnik Rusya Haber Ajansı / Mütercim: Hasan Nurhan Çelik-DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.