Sosyal Medya

BAE’den sonra Sudan da İsrail’le anlaşma imzalamaya hazırlanıyor

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) sonra Sudan'ın da yakında Tel Aviv ile normalleşme anlaşmasına varacağını açıkladı.



Cohen, Ä°srail'in Kamu Yayın KuruluÅŸu KAN'a yaptığı açıklamada, "Sudan ile normalleÅŸme anlaÅŸması pek yakında. Bu tarihi anlaÅŸma belki yılbaşından önce bile imzalanabilir." dedi.

KAN'ın haberinde Tel Aviv ile Hartum arasında normalleÅŸme anlaÅŸmasının imzalanması için hazırlıkların sürdürüldüÄŸü kaydedildi.

Sudan Egemenlik Konseyi BaÅŸkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ilk defa 3 Åžubat’ta Uganda'da Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ile görüÅŸmüÅŸtü.

Netanyahu da sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Ä°ki ülke arasındaki iliÅŸkileri normalleÅŸtirecek iÅŸ birliÄŸini baÅŸlatma konusunda fikir birliÄŸine vardık." ifadesini kullanmıştı.

MOSSAD Başkanı Cohen BAE'ye gidiyor

Öte yandan, KAN'ın haberinde, Ä°srail istihbarat servisi MOSSAD'ın BaÅŸkanı Yossi Cohen'in bu akÅŸam BAE'ye gittiÄŸi belirtildi.

Cohen'in BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid ile Tel Aviv ile Abu Dabi arasında varılan normalleÅŸme anlaÅŸmasının ayrıntılarını görüÅŸeceÄŸi ifade edilen haberde, BAE'li adı belirtilmeyen üst düzey bir yetkiliye dayandırılarak, normalleÅŸme anlaÅŸmasının imzalanmasının hemen arkasından iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilikleri açacağı kaydedildi.

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, 13 AÄŸustos PerÅŸembe günü Ä°srail ile BAE'nin "iliÅŸkilerini tamamen normalleÅŸtirmek" için anlaÅŸmaya vardıklarını duyurmuÅŸtu. Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu da Trump'ın paylaşımını alıntılayarak, "Bu, tarihi bir gün." deÄŸerlendirmesi yapmıştı.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberinde de Ä°srail ile BAE'nin, iliÅŸkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaÅŸtığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaÅŸmalar imzalayacağı ifade edilmiÅŸti.

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün'ün ardından Ä°srail ile normalleÅŸme anlaÅŸması imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.