Sosyal Medya

Güncel

İslam dünyasına mesafeli duran BAE'den Yemenli Yahudi aileye şefkat gösterisi

Yemenli Yahudi bir aile, 15 yıl sonra İsrail ile iyi ilişkiler geliştiren Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) buluştu.



BAE resmi ajansı WAM'da yer alan haberde, Yemen'de çocukları ve torunlarından ayrı yaÅŸayan bir anne ve babanın, devlet yetkililerinin onayı üzerine BAE'ye seyahat etmelerine kolaylık saÄŸlandığı belirtildi.

Yemenli çiftin Londra'da ikamet eden çocukları ve torunlarının da BAE'ye gelmesi üzerine, 15 yıldır ayrı olan aile fertlerinin birbirlerine kavuÅŸtukları ifade edildi.

Yemenli baba, "Bugün sanki yeniden doÄŸdum. Çocuklarıma ve torunlarıma kavuÅŸmaktan dolayı çok mutluyum." dedi.

BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan da Yahudi ailenin yeniden birleşmesine ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "birlikte yaşamanın devleti" ifadesini kullandı.

Abu Dabi ve Dubai'de, farklı gerekçelerle ABD, Avrupa ve Güney Afrika'dan gelen ve köken olarak bu ülkeyle hiçbir bağı bulunmayan 2 bin ila 3 bin arasında kiÅŸi, toplamda 150 Yahudi aile ikamet ediyor.

Abu Dabi yönetiminin, Ä°srail ile son yıllarda geliÅŸtirdiÄŸi iyi iliÅŸkiler dolayısıyla BAE'de resmi olarak Yahudi TopluluÄŸu da kurulmuÅŸtu.

İsrail ile BAE arasındaki yakınlaşma

Bölgedeki birçok Arap ülkesi gibi BAE ile Ä°srail arasında doÄŸrudan bir diplomatik baÄŸ bulunmuyor.

BAE yönetimi, Uluslararası Judo Federasyonu tarafından Ekim 2018'de Abu Dabi'de düzenlenen Judo Grand Slam Turnuvası'na Ä°srailli sporcuların kendi bayrakları altında yarışmasına izin vermiÅŸti. Turnuvayı izlemek için Ä°srail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev de milli takımla Abu Dabi'ye gitmiÅŸti.

Eski Ä°srail Ä°letiÅŸim Bakanı Eyüb Kara da 30 Ekim 2018'de BAE'nin Dubai kentinde düzenlenen telekomünikasyon konferansına katılarak, konuÅŸma yapmıştı.

Eski Ä°srail DışiÅŸleri ve Ä°stihbarat Bakanı Yisrael Katz ise Temmuz 2019'da BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in düzenlediÄŸi çevre konferansına katılmak için Abu Dabi'yi ziyaret etmiÅŸti.

Haaretz gazetesi, 20 AÄŸustos 2019'daki bir haberinde, Ä°srail ile Abu Dabi yönetiminin, aralarında casus uçakların da bulunduÄŸu modern istihbarat araçlarıyla donatımı konusunda 3 milyar dolarlık büyük bir iÅŸ birliÄŸi yaptığını öne sürmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.