Sosyal Medya

İstanbul Sözleşmesi Çalışma Platformu Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini teklif etti

İstanbul Sözleşmesi Çalışma Platformunun açıkladığı, "İstanbul Sözleşmesi Raporu"nda, "Türkiye'nin sözleşmeden çekilmesini ve sözleşmenin feshini başta hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere teklif ediyoruz" denildi.



Ä°stanbul SözleÅŸmesi Çalışma Platformu Sözcüsü Figen ÅžaÅŸtım, "Türkiye'nin sözleÅŸmeden çekilmesini ve sözleÅŸmenin feshini, kadına yönelik ÅŸiddet baÅŸta olmak üzere tüm canlılara yönelik ÅŸiddeti önleme ve ortadan kaldırmayı hedef alan yerli ve milli bir yasal düzenleme yapılmasını, baÅŸta hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere teklif ediyoruz." dedi.

Platformun hazırladığı, Ä°stanbul SözleÅŸmesi'nin hukuki, sosyolojik ve psikolojik açıdan deÄŸerlendirildiÄŸi rapor, bir otelde düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Metni okuyan Platform Sözcüsü ve Hukukçu Kadınlar DerneÄŸi BaÅŸkanı ÅžaÅŸtım, kamuoyuna mal olan konularda bugüne kadar muhtelif çalışmalar yapmış, toplumsal duyarlılığa sahip bir kısım sivil toplum kuruluÅŸu temsilcisi ile hukukçu, sosyolog ve psikologlardan oluÅŸan kiÅŸilerin bir araya gelerek, Ä°stanbul SözleÅŸmesi ile ilgili toplumun doÄŸru bilgilendirilmesi ve doÄŸru çözümler üretilmesi amacıyla "Ä°stanbul SözleÅŸmesi Çalışma Platformu"nu oluÅŸturduÄŸunu söyledi.

Platform olarak yaklaşık 7 aylık çalışmanın sonucunda, 12 kiÅŸilik ekiple "Ä°stanbul SözleÅŸmesi Raporu"nu hazırladıklarını anlatan ÅžaÅŸtım, raporun, sözleÅŸmenin hukuki statüsü, maddelerinin deÄŸerlendirilmesi, toplumsal hayata psikolojik ve sosyolojik yansımaları, devletlerin sözleÅŸmeyle ilgili yükümlülükleri, sözleÅŸmenin GREVIO tarafından izlenmesi, Türkiye'nin milli ve manevi deÄŸerleriyle baÄŸdaÅŸmayan yönleri ile sonuç kısmında da platformun sözleÅŸmeyle alakalı tekliflerini içerdiÄŸini bildirdi.

Dünyada ve Türkiye'de ulusal ve uluslararası her türlü yasal düzenlemeye ve imza altına alınmış birçok sözleÅŸmeye raÄŸmen kadına yönelik ÅŸiddetin her geçen gün artarak devam ettiÄŸini belirten ÅžaÅŸtım, 2014 yılında Türkiye’de yürürlüÄŸe giren Ä°stanbul SözleÅŸmesi doÄŸrultusunda mevzuatta düzenlemeler yapılarak, 6284 sayılı yasanın hayata geçirildiÄŸini anımsattı.

"Åžiddetin önlenmesi noktasında çözüm üretememiÅŸtir"

Kamu görevlilerinden öÄŸrencilere kadar eÄŸitimler verildiÄŸini, sözleÅŸmenin uygulanmasının da savcı, polis, kamu görevlisi dahil tüm muhataplar açısından teminat altına alındığını anlatan ÅžaÅŸtım, "Tüm bunlara raÄŸmen sözleÅŸmenin uygulanması, ÅŸiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması noktasında çözüm üretememiÅŸtir." dedi.

SözleÅŸmenin temel iddiasının, "ÅŸiddetin toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸinden kaynaklandığı" yönünde olduÄŸunu savunan ÅžaÅŸtım, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Oysa Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre, ÅŸiddeti ortaya çıkaran risk faktörleri çok çeÅŸitli olup, toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi bu faktörlerden yalnızca birisidir. Bireylere ÅŸiddet uygulanmasının temelinde onlarca etken söz konusuyken, ÅŸiddetin sadece cinsiyete dayalı sebeplerle uygulandığı iddiasına dayalı bir yaklaşım, sözleÅŸmenin fikri altyapısını indirgemeci ve manipülatif hale getirmektedir."

Åžiddetin gerçek sebeplerine inilemediÄŸi için sözleÅŸmenin çözüm sunmakta baÅŸarısız kaldığını dile getiren ÅžaÅŸtım, "Bilakis sözleÅŸme, toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸi, cinsel yönelim, gelenek, din ve benzeri referansların kökünün kazınması gibi kavram ve düzenlemelere yer vermek ve bunların uygulanmasını dayatmak suretiyle toplumda ayrışmaya, kadın-erkek iliÅŸkilerinde çatışmaya, ailede erozyona, toplumun milli manevi deÄŸerlerinde yozlaÅŸmaya sebep olmaktadır." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Şaştım, şunları kaydetti:

"Ä°stanbul SözleÅŸmesi, Türkiye toplumunun temel dinamiklerine aykırı olan, kullanılan kavramlar ve hegemonik dille kadın erkek cinsi arasında dayanışma ve iletiÅŸim dilini ortadan kaldıran, dünya milletlerini cinsiyetsizleÅŸtirme ve üçüncü bir cinsi oluÅŸturmanın ilk adımlarına öncülük eden proje bir sözleÅŸmedir.

Raporumuzda da beyan ettiÄŸimiz üzere, sözleÅŸmenin 80. maddesinde düzenlenen usül gereÄŸince Türkiye'nin sözleÅŸmeden çekilmesini ve sözleÅŸmenin feshini, kadına yönelik ÅŸiddet baÅŸta olmak üzere tüm canlılara yönelik ÅŸiddeti önleme ve ortadan kaldırmayı hedef alan yerli ve milli bir yasal düzenleme yapılmasını, baÅŸta hükümetimiz olmak üzere tüm yetkililere teklif ediyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.