Sosyal Medya

Güncel

İsrail, Hafter milislerine eğitim vermeyi planlıyor

İsrail’de bir düşünce kuruluşu ‘Libya'da Hafter güçlerine lojistik, istihbarat ve eğitim desteği sağlanması’nı istedi.



Ä°srail merkezli düÅŸünce kuruluÅŸu BESA (Begin-Sadat Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi), Tel Aviv yönetiminin Libya'nın doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e baÄŸlı milislere lojistik, istihbari ve eÄŸitim desteÄŸi saÄŸlaması ve ABD üzerindeki nüfuzunu kullanarak Washington'un Trablus hükümetine desteÄŸini durdurması gerektiÄŸini yazdı.

Irina Tsukerman imzasıyla yayımlanan "Ä°srail, Libya'da kendisini Türkiye, Ä°ran ve ABD ile karşı karşıya mı bulacak?" baÅŸlıklı makalede, Ä°srail'in, Libya'da Türkiye'nin de desteklediÄŸi BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) nezdindeki meÅŸru hükümete karşı, Hafter lehine rol alması için bir dizi önerilere yer verildi.

Ä°srail'in, "müttefiklerinin ortak düÅŸmanlara karşı savaşıp galip gelmesinde, onlara yardım etmek için çatışmalara doÄŸrudan müdahil olmak zorunda olmadığına" iÅŸaret edilen makalede, ÅŸu öneriler dikkati çekti:

"Ä°srail, Libya'da (Hafter'e baÄŸlı sözde) Libya Ulusal Ordusu askerlerinin eÄŸitilmesi, önemli lojistik ve istihbarat desteÄŸi saÄŸlanması ve Ulusal Mutabakat Hükümetine, düÅŸman Ä°slamcı milislere ve devlet aktörlerine desteÄŸini sonlandırması için Washington üzerinde siyasi etki kurma ÅŸeklinde bir rol oynayabilir."

Makalede, Hafter güçlerinin de "Kuzey Afrika'daki düÅŸman Ä°slamcı ağın" yayılmasını engellemek için "Ä°srail'le ortak çalışmaktan yana olduÄŸu" ifade edildi.

Ä°srail'in Libya'daki operasyonlarda rol aldığına dair ÅŸimdiye kadar bir kanıt olmadığına iÅŸaret edilen makalede, ancak Tel Aviv'in zaten "Hafter destekçisi Mısır, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a yardım ettiÄŸi" kaydedildi.

Rusya'nın ise "bölgede nüfuz elde etmek için kendi ajandasını yürüterek Hafter'i desteklediÄŸine" iÅŸaret edilirken, Hafter saflarındaki Afrikalı paralı savaÅŸçıların da sözde "terörizm karşıtı dörtlü ittifaka" daha fazla entegre olduÄŸu savunuldu.

Türkiye'nin Libya hükümetine desteÄŸinin ardından Hafter güçlerinin "baÅŸarısızlıklardan muzdarip" olduÄŸuna ve bu nedenle Ä°srail'in "çetrefilli bir durumda" bulduÄŸuna dikkati çekildi.

Hafter güçlerinin "eÄŸitim kapasitelerinin oldukça zayıf olduÄŸu ve müttefiklerinden bu yönde sınırlı destek aldıklarının" altı çizilirken, Ä°srail'in, savaÅŸa doÄŸrudan dahil olmadan "bu alanlarda yardımcı olabileceÄŸi" önerisinde bulunuldu.

Makalede ayrıca Ä°srail'in, "terörist ve Ä°slamcılardan" desteÄŸini çekmesi için "Washington'u mutlaka ikna etmesi gerektiÄŸi" vurgulandı.

Libya'da meÅŸru hükümete karşı darbe yanlısı güçlerin liderliÄŸini yapan Hafter saflarında, Rus güvenlik ÅŸirketi Wagner'e mensup binlerce paralı asker bulunuyor.

Bu unsurlardan Moskova'yı sorumlu tutan ve Wagner'e baÄŸlı paralı askerlerin ülkedeki varlığına karşı çıkan ABD, son dönemde Libya hükümeti ile temaslarını artırdı.

Hafter, baÅŸkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan 2019'da milislerine saldırı emri vermiÅŸ ve 14 ay süren saldırılarda ülke yeniden ÅŸiddet sarmalına sürüklenmiÅŸti.

Son dönemde Hafter milislerine karşı önemli baÅŸarılar kaydeden Libya hükümetine baÄŸlı ordu birlikleri, 4 Haziran'da Trablus il sınırlarının tamamını ve ardından ülkenin batısının büyük bölümünü milis ve yabancı paralı askerlerden arındırmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.