Sosyal Medya

Güncel

Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında Hedasi Barajı müzakereleri yeniden başlıyor

Sudan, Mısır ve Etiyopya için de yaşamsal önemde olan Nil Nehri’nin, ana kolu olan Mavi Nil üzerine Etiyopya’nın inşasına devam ettiği Hedasi Barajı’nın bolumu ve işletme konusunda Mısır ve Sudan arasında mütemadiyen tıkanan görüşmelerde taraflar, tekrardan müzakerelere devam etme kararına vardı.



Afrika BirliÄŸi'nin gözetiminde üç ülkeden üst düzey katılımla video konferans yöntemiyle mini zirve düzenlendi.

Zirveye Afrika BirliÄŸi Dönem BaÅŸkanlığını yürüten Güney Afrika Devlet BaÅŸkanı Cyril Ramaphosa, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan BaÅŸbakanı Abdullah Hamduk ve Etiyopya BaÅŸbakanı Abiy Ahmed katıldı.

Etiyopya BaÅŸbakanlık Ofisinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Son iki haftada yaÄŸmur mevsiminde, Hedasi Barajı'nın ilk yıldaki doldurma süreci gerçekleÅŸti. Barajın yapımı sürüyor. Sudan, Mısır ve Etiyopya, Afrika BirliÄŸi'nin liderliÄŸindeki bir süreçte Hedasi Barajı'nın doldurulması konusunda teknik görüÅŸmelerin sürdürülmesi ve kapsamlı bir anlaÅŸmaya varılması konusunda anlaÅŸtılar." ifadelerine yer verildi.

Üç ülkenin Etiyopya'nın barajı doldurmaya devam edebileceÄŸi konusunda anlaÅŸtığı aktarılan açıklamada, Abiy Ahmed'in, barajın dolumuyla ilgili devam eden teknik tartışmalara dair ortak bir anlayışa vardıkları için Sisi ve Hamduk'a teÅŸekkür ettiÄŸi kaydedildi.

"GörüÅŸmeleri, müzakereleri devam ettirme konusunda fikir birliÄŸi ile sonlandırdık"

Sudan BaÅŸbakanı Hamduk da Facebook hesabından zirvenin verimli geçtiÄŸini belirterek, "GörüÅŸmeleri, barajın dolumu ve iÅŸletilmesiyle ilgili anlaÅŸmaya varmak için müzakereleri devam ettirme konusunda fikir birliÄŸi ile sonlandırdık." ifadelerini kullandı.

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas da yaptığı basın açıklamasında, müzakerelerin bu zirvenin desteÄŸiyle görüÅŸlerin yakınlaÅŸtırılması için devam edeceÄŸini bildirdi.

Afrika BirliÄŸi Komisyonu BaÅŸkanı Musa Faki Muhammed ise Sudan Mısır ve Etiyopya'nın Afrika BirliÄŸi desteÄŸiyle tüm tarafların çıkarlarını koruyan bir anlaÅŸmaya varmaları gerektiÄŸini söylemiÅŸti.

Muhammed, Nil Nehri'nin her üç ülke için de yaÅŸam ve kalkınma kaynağı olduÄŸunu ve bir barış kaynağı olarak kalması gerektiÄŸini kaydetmiÅŸti.

Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden saÄŸlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüÄŸü olacak Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı amaçlıyor.


Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.