Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'nin Meis Adası yakınında NAVTEX ilanı Yunan ordusunu panikletti

Akdeniz'de giderek yoğunlaşan Türkiye faaliyetlerinden yenisi olan, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yapacağı sondaj faaliyetleri kapsamında, Türkiye'nin Meis adasının güneyi ve doğusunda NAVTEX ilan etmesi Yunan ordusunu alarma geçirdi.



Yunan basını, Aksaz Deniz Üssü'nden 15'ten fazla Türk savaÅŸ gemisinin bölgeye doÄŸru hareket ettiÄŸini iddia etti. Bölgede askeri hareketliliÄŸin yaÅŸanmasının ardından Yunanistan Genelkurmay BaÅŸkanı Konstantinos Floros, Güney Kıbrıs ziyaretini yarıda keserek Atina'ya döndü.

Türkiye, Libya ile imzaladığı deniz yetki sınırlama anlaÅŸmasından doÄŸan hakları çerçevesinde Meis adasının güneyi ve doÄŸusunu kapsayan bölgede NAVTEX ilan etti.

Oruç Reis sismik araÅŸtırma gemisinin belirlenen alanlarda araÅŸtırma faaliyetleri yürütecek olması Yunan ordusunu alarma geçirdi.

Türk savaÅŸ gemileri bölgeye intikal etti iddiası

Yeni Åžafak'ta yer alan habere göre Yunan kaynakları, Türk Deniz Kuvvetleri'ne baÄŸlı en az 15 savaÅŸ gemisinin Aksaz Deniz Üssü'nden ayrılarak bölgeye doÄŸru hareket ettiÄŸini öne sürdü.

Oruç Reis'in sondaj faaliyetlerine baÅŸlayacağı öne sürüldü.

Yunanistan Genelkurmay BaÅŸkanı Konstantinos Floros'un da Güney Kıbrıs ziyaretini yarıda keserek Atina'ya döndüÄŸü vurgulandı.

20 gün önce Libya açıklarında tatbikat düzenlendi

Türk Deniz Kuvvetleri, 7 Temmuz tarihinde Libya açıklarında yapacağı tatbikat için NAVTEX ilan etmiÅŸti. Tatbikatın gerçekleÅŸeceÄŸi alanların adları Barbaros, Turgut Reis ve Çaka Bey olarak belirlenmiÅŸti. DoÄŸu Akdeniz'de geçen ay Türk Hava Kuvvetleri ile dev bir tatbikata imza atan Deniz Kuvvetleri, bölgedeki hakim güç olduÄŸunu bir kez daha ortaya koymuÅŸtu.

DoÄŸu Akdeniz'deki tatbikatlar ses getiriyor

4 bin kilometrelik rota boyunca gerçekleÅŸtirilen bu tatbikat uluslararası kamuoyunda geniÅŸ yankı bulmuÅŸtu.

Söz konusu tatbikatın dost ve düÅŸman ülkeler için mesaj taşıdığını belirten uzmanlar, "Türkiye, 24 saat içerisinde harekata hazır olabileceÄŸini gösterdi. DoÄŸu ve Batı Akdeniz ülkelerine 'istediÄŸimiz her noktaya' ulaşırız mesajı verdi. Bu faaliyetin birincil muhatabı IRINI operasyonuna katılan Avrupa BirliÄŸi ülkeleri ve Yunanistan'dır. Ä°kinci muhatapları Ä°srail ve Mısır'dır. Üçüncü seviyedeki muhatapları ise hem dostumuz hem de düÅŸmanımız olmaya niyetlenen ülkelerdir" deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.

NAVTEX nedir?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleÅŸme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eÄŸitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.