Sosyal Medya

Güncel

İHH’nın Doğu Türkistan'daki zulmü ortaya koyan rapor sonrası Çin'dan açıklama

İHH İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İNSAMER) tarafından "Doğu Türkistan'da Toplama Kampları: Adım Adım Soykırım" raporu Çin’in tepkisini çekti. Çin, raporda yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını savunsa da somut herhangi bir kanıt sunmadı.



Çin’in Ankara BüyükelçiliÄŸi, Ä°HH Ä°nsani ve Sosyal AraÅŸtırmalar Merkezi (Ä°NSAMER) tarafından hazırlanan "DoÄŸu Türkistan'da Toplama Kampları: Adım Adım Soykırım" raporu Çin’in tepkisini çekti. DoÄŸu Türkistan’daki toplama kamplarında yaÅŸananların anlatıldığı rapora karşı Çin, sorunun terör ve bölücülük olduÄŸunu iddia ederken, raporda yer alan bilgilerin gerçeÄŸi yansıtmadığına dair herhangi bir kanıt sunulmadı.

Çin, açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verildi:

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara BüyükelçiliÄŸi Sözcüsü'nün Xinjiang Konusuna Ä°liÅŸkin Açıklaması

"Son günlerde, Türkiye'deki bazı siyaseçiler ve STK'lar, inanç özgürlüÄŸü ve insan hakları gibi bahanelerle gerçek durumları hiçe sayarak keyfi bir ÅŸekilde yalanlar uydurmakta, Çin'in Xinjiang'ı yönetim politikalarını karalamaktadırlar. Onların bu yaptıklarını ÅŸiddetli kınıyoruz ve buna kesinlikle karşı çıkıyoruz.

Xinjiang ile ilgili konular hiçbir zaman insan hakları, etnik grup ya da inanç sorunu olmamış, tamamen ÅŸiddet, terör ve bölücülük sorunu olmuÅŸtur. Çin Hükümeti, yasalar çerçevesinde Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde teröre darbe indirme ve aşırıcılığı giderme tedbirleri alarak, söz konusu bölgedeki güvenlik durumunu ciddi bir ÅŸekilde iyileÅŸtirmiÅŸ, Xinjiang halkının yaÅŸam hakkı, saÄŸlık hakkı ve kalkınma hakkını güçlü bir ÅŸekilde korumuÅŸtur. Åžu anda Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi istikrarını korumakta, ekonomisini hızla geliÅŸtirmekte, çeÅŸitli etnik gruplardan vatandaÅŸlarımız dayanışma içinde yaÅŸamakta, toplum uyum için bulunmakta ve halk huzur içinde hayatını sürdürmektedir.

Terörizm ve bölücülük hiçbir zaman Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin barış ve istikrarını sabote edemez. Herhangi bir dış gücün Xinjiang'ı karalama çabası, bölgedeki etnik gruplarının dayanışmasını, refahını ve geliÅŸmesini engelleyemez.”

Ä°HH Raporu

Ä°HH tarafından hazırlanan raporda Çin'in DoÄŸu Türkistan’ın yer altı zenginliklerinin peÅŸinde olduÄŸu belirtilmiÅŸti. Raporda sözde "Mesleki EÄŸitim ve ÖÄŸretim Merkezi" ismiyle son yıllarda toplama kampı sayısını artırdığına dikkati çekilirken, kampların Sovyet Gulaglarını hatırlattığı savunulmuÅŸtu. Raporla ilgili olarak ise, “Kamplarda her türlü fiziksel, psikolojik iÅŸkence yöntemi uygulanıyor. Keyfi güç kullanımı, özgürlüÄŸün sistematik olarak kaldırılması, kültür ve inançların tahkiri, ideolojik baskılama, taciz ve iÅŸkence gibi tüm metodlar kullanılıyor. Bölgedeki 1200 civarı kampta 3 milyon kiÅŸinin olabileceÄŸi tahmin ediliyor. Çin'in gizlilik ve kapalılık politikaları yüzünden maalesef net bilgilere ulaÅŸmak çok güç" ifadeleri kullanılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.