Sosyal Medya

BAE, Black Shield oluşumu üstünden İslam dünyasını kana buluyor

Abu Dabi yönetiminin başta Yemen ve Libya olmak üzere çeşitli bölgelerdeki çıkarları için Black Shield adlı özel şirket aracılığıyla paralı savaşçılar kullanması İslam dünyasını kana bulayan ve istikrarı tehdit eden en büyük tehditlerden biri olmayı sürdürüyor.



BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), bölge ülkeleri üzerinde çıkar saÄŸlamak ve nüfuz elde etmek için yabancı paralı askerleri kullanmaktan vazgeçmiyor.

Ordusunda yeterli sayıda askeri bulunmayan BAE, baÅŸta Yemen ve Libya olmak üzere çeÅŸitli bölgelerdeki çıkarları için özel ÅŸirketler aracılığıyla paralı savaÅŸçılar kullanıyor.

Özellikle fakir ülkelerdeki gençleri kandıran, paralı asker olarak kiralayan ve eÄŸitim veren BAE, yabancı uyruklu bu kiÅŸileri savaÅŸ bölgelerine sürerek kendi çıkarlarına alet ediyor.

BAE'nin paralı askerleri sahaya sürmesi yeni bir durum deÄŸil. Abu Dabi yönetiminin, Orta DoÄŸu, Kuzey Afrika ve Afrika Boynuzu'nda "önem verdiÄŸi" bazı ülkelerde nüfuz sahibi olmak için geçmiÅŸten bugüne paralı savaÅŸçıları kullandığı biliniyor.

Abu Dabi'nin bu projelerinde Filistin'deki Fetih Hareketi'nden ihraç edilen ve BAE'ye yerleÅŸerek Veliaht Prens Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın güvenlik danışmanı olan Muhammed Dahlan'ın rol oynadığı belirtiliyor. Dahlan'ın özel güvenlik ÅŸirketleriyle sıkı iliÅŸkileri olduÄŸu ve Abu Dabi yönetiminin bölge ülkeleri üzerindeki planları için bu iliÅŸkileri kullandığı ifade ediliyor.

Bu ÅŸekilde Yemen ve Libya'da var olan BAE, Eritre ile Somali'nin uzun yıllardır siyasi çekiÅŸme yaÅŸadığı özerk bölgesi Somaliland'da da kendini gösteriyor.

New York Times gazetesinin 2015'te yayımladığı bir makaleye göre, Latin Amerika ülkelerinden 450'den fazla paralı asker, BAE'de eÄŸitildikten sonra Yemen'de konuÅŸlandırılarak BAE ordusu üniformasını giydi.

Yemen medyasında yer alan bilgilere göre de BAE, geçmiÅŸte Irak'taki eylemleriyle adından çokça söz ettiren Blackwater özel güvenlik ÅŸirketinin kurucusu Erik Prince'ın yönettiÄŸi Reflex Responses ile 529 milyon dolarlık bir anlaÅŸma imzaladı.

Black Shield ÅŸirketi Sudanlı gençleri kandırıyor

BAE merkezli Black Shield ÅŸirketi, Abu Dabi yönetimin sahadaki planları için paralı asker temin ediyor.

Bu ÅŸirketin, Sudanlı gençleri kandırıp silahlı eÄŸitim vererek Libya'ya ve Yemen'e zorla gönderdiÄŸi ortaya çıktı.

VerdiÄŸi iÅŸ ilanlarıyla Sudanlı gençleri güvenlik görevlisi olarak çalışacakları vaadiyle kandıran Black Shield, BAE'deki askeri kamplarda eÄŸitim verdiÄŸi bu gençleri zorla savaÅŸ bölgelerine gönderdi.

Bir ÅŸekilde buralardan kurtulup ülkelerine dönen gençler ile hâlâ kamplarda bulunanların aileleri, geçen ocak ayında ÅŸirketi protesto için gösteriler düzenlemiÅŸti.

Black Shield tarafından kandırıldıktan sonra ülkelerine dönen Sudanlı gençler, 14 Temmuz'da da baÅŸkent Hartum'daki Abu Dabi BüyükelçiliÄŸi önünde toplanarak BAE yönetiminden haklarının verilmesini ve özür talep etti.

Sudanlı gençleri güvenlik görevlisi olarak çalışacakları vaadiyle kandırıp sözleÅŸme imzalattıktan sonra askeri kamplara götüren ve sözleÅŸmeye aykırı hareket edip gençleri alıkoyan Black Shield ÅŸirketini protesto eden grup haklarının tazmin edilmesini istedi.

Åžirket ise söz konusu iddiaları yalanladı.

Batı medyasında Black Shield'ın 3 binden fazla Sudanlıyı kiralık savaÅŸçı olarak tuttuÄŸu haberleri yer aldı.

Ä°ngiliz The Guardian gazetesi, 25 Aralık 2019'daki haberinde yüzlerce Sudanlı paralı askerin, Libya'da darbeci Halife Hafter'in uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı yürüttüÄŸü savaÅŸa katıldığını iddia etti.

Haberde, Libya'nın güneyinde konuÅŸlanan söz konusu güçlerin komutanlarından birinin, "Pek çok genç geliyor. Bu kadar çok sayıda milisi kabul edebilecek kapasitemiz yok. Halihazırda Libya'da en az 3 bin Sudanlı milis var." dediÄŸi kaydedildi.

Hafter'in koyu destekçileri arasında yer alan Abu Dabi'nin, Çad, Nijer ve özellikle Sudan gibi ülkelerden Hafter için paralı asker devÅŸirdiÄŸi yönünde haberler de uluslararası basına çokça yansıdı.

BAE, tüm eleÅŸtirilere raÄŸmen nüfuz çabaları için fakir gençlerden oluÅŸturduÄŸu paralı askerleri kullanmaktan vazgeçecek gibi durmuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.