Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

İran ve Suriye arasında askeri işbirliği anlaşması imzalandı

İran ve Suriye arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasına göre, İran, Suriye’nin hava savunma sistemlerini geliştirecek. Görüşmelerde ayrıca Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi için Esed rejimini muhatap alması ve Astana sürecine uyması istendi.



Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı Muhammed Bagheri ve Suriye Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyyub bugün Åžam'da biraraya gelerek iki ülke arasında bir kapsamlı bir askeri iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması imzalandı.

Suriye resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre, anlaÅŸmada "Ä°ki ülke silahlı kuvvetleri arasında askeri ve güvenlik konulu iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirilmesi ve koordinasyonun sürdürülmesi” karara baÄŸlandı. GörüÅŸmelerde Suriye'deki durum ve Suriye’deki yabancı güçlerin geri çekilmesine dair kararlılık belirtildi.

Ä°ran Genelkurmay BaÅŸkanı Tümgeneral Bagheri, "Ä°ki ülke arasındaki askeri iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi çerçevesinde Ä°ran’ın Suriye hava savunma sistemlerini güçlendireceÄŸini" vurguladı.

GörüÅŸmelere Türkiye karşıtlığı damga vurdu

Türkiye karşıtlığının sıkça dile geldiÄŸi görüÅŸmelerde Bagheri, "Türkiye, terörist grupları Suriye'den çıkarmak için Astana görüÅŸmelerine olan baÄŸlılığını göstermede geç kalmıştır. Türkiye güvenlikle ilgili endiÅŸelerinden herhangi birinin çözümünün Suriye tarafı ile müzakere yoluyla gerçekleÅŸmesi gerektiÄŸini anlamalıdır" diye konuÅŸtu.

Bagheri, Türkiye'nin kendi ülkesine yönelik güvenlik endiÅŸelerinin çözümünün Suriye topraklarında olmadığını fark etmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Suriye Savunma Bakanı Ali Eyyub ise Ä°srail’in Suriye’ye karşı savaÅŸta ciddi bir rolünün olduÄŸunu  kaydederek, “Terörist çeteler Ä°srail saldırganlığının bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Eyyub, "2011'de baÅŸlayan iÅŸ savaÅŸa raÄŸmen ayakta kalan ve devletin yapısını koruyan Suriye ordusunun zaferi kaçınılmazdır. Ä°ran ile Suriye arasındaki iliÅŸkileri sabote etmek için kim bahse giriyorsa bu bir yanılsamadır ve hayallerinden uyanması gerekir" dedi.

Kaynak: ortadoguhaber.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.