Sosyal Medya

Güncel

ABD’den Türk Akımı ve Kuzey Akım-2 hatlarına Yaptırım Tehdidi

ABD’den, Rus doğalgazını Avrupa ve Türkiye’ye taşıması planlanan Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı boru hattı projelerine yaptırımın önünü açabilecek bir adım geldi. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, projelere yatırım yapan firmaları ‘’Ya şimdi çıkın ya da sonuçlarına katlanın’’ sözleriyle uyardı.



DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, ÇarÅŸamba günü bakanlıkta düzenlediÄŸi basın toplantısında, 2017 yılında yürürlüÄŸe giren Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele (CAATSA) yasasının uygulama çerçevesini belirleyen yönergenin güncelleneceÄŸini ve Rus doÄŸalgazını Almanya ve Avrupa’ya taşıması planlanan ve tamamlanmak üzere olan boru hattı projelerinin de yasa kapsamına alınacağını açıkladı.

Pompeo’nun açıklaması, Kuzey Akım-2 projesine ve Türk Akımı projesinin bir ayağına yönelik ÅŸimdiye kadar uygulanan yaptırım muafiyetinin ortadan kalkması anlamına geliyor.

''Yaptırım uygulamakta tereddüt etmeyiz''

Konuya iliÅŸkin DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, artık Rus enerji ihracatı boru hatlarına yatırım yapanların, mali destek verenlerin, boru hatlarının döÅŸenmesinde kullanılan gemilerin ve bununla baÄŸlantılı her türlü mühendislik hizmetinin yaptırımların hedefi olabileceÄŸi belirtildi.

Açıklamada, bu projelerin tamamlanması halinde ''Avrupa'nın güvenliÄŸine zarar vereceÄŸi, Rusya'nın enerji kaynaklarını Avrupalı ortakları ve müttefikleri üzerinde baskı kurmak amacıyla kullanma imkanını güçlendireceÄŸi ve Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeÅŸitlendirme sürecini engelleyeceÄŸi'' ifade edildi.

DışiÅŸleri Bakanlığı'nın ÅŸu an için CAATSA kapsamında yaptırım uygulamadığı ancak yaptırım uygulanmasının uygun olacağına kanaat getirilmesi halinde tereddüt edilmeyeceÄŸi vurgulandı.

Pompeo: ‘’Ya projelerden çıkın ya da sonuçlarına katlanın’’

Mike Pompeo, Rus doÄŸalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan ve geçtiÄŸimiz yıl açılışı yapılan Türk Akımı projesini de hedef aldı.

Her iki projeye yatırım yapan ÅŸirketleri uyaran Pompeo, ‘’Ya projelerden ÅŸimdi çıkın ya da sonuçlarına katlanın’’ sözleriyle mesaj verdi.

Pompeo, ‘’Rusya’nın kötü niyetli projelerine yardım ve yataklık eden ÅŸirketlerin tolere edilmeyeceÄŸi konusunda net bir uyarı’’ dedi.

Fazla miktarda doÄŸalgaz rezervi bulunan Amerika, sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gazı Avrupa’ya ihraç etmeye çalışıyor.

Rus sözcü: ''Yaptırım tehdidi siyasi baskı''

Rusya’dan da ABD'nin bu adımına tepki geldi. Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, iki boru hattına yönelik yaptırım tehdidinin siyasi baskı olduÄŸunu savundu.

TASS haber ajansının haberine göre sözcü, ‘’Bu siyasi baskının haksız rekabet için kullanılması. Amerikan sisteminin zafiyetinin göstergesi. Zorlama yönteminden baÅŸka etkili bir aracının olmadığının iÅŸareti’’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Türk Akımı ve Kuzey Akım-2 projeleri

Türk Akımı projesi Rusya’dan çıkan doÄŸalgazı, Ukrayna’yı devre dışı bırakarak Türkiye üzerinden Bulgaristan’a baÄŸlanan ve bu rota üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan doÄŸal gaz boru hattı. Ä°ki hattan oluÅŸan projenin açılışı 8 Ocak’ta Rusya CumhurbaÅŸkanı Vladimir Putin’in katıldığı bir törenle Türkiye’de yapılmıştı.

Deniz altı boru hattı inÅŸasında uzmanlaÅŸmış olan Ä°sviçre ve Hollanda ortaklı Allseas ÅŸirketi, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın projeye baÅŸka yaptırımlar öngören savunma politikası yasa tasarısını imzalamasının ardından projeden çekilmiÅŸ, Kuzey Akımı-2 projesi inÅŸası da geçtiÄŸimiz Aralık ayında askıya alınmıştı.

Rusya’nın devlet kontrolundaki enerji ÅŸirketi Gazprom liderliÄŸindeki projede geri kalan 160 kilometrelik kısmı boruların döÅŸenmesinde kullanılan iki Rus gemisi tamamlayabilir. Projenin yarısını, yani 9,5 milyar dolarlık kısmını Gazprom finanse ediyor.

Söz konusu boru hattı projelerinin Avrupa'nın Rus doÄŸalgazına bağımlılığını arttıracağını düÅŸünen Trump yönetimi, boru hattı projelerinden çıkmaları için baÅŸta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerini ikna etmeye çalışmıştı.

GeçtiÄŸen ay her iki partiden senatörlerin oluÅŸturduÄŸu bir grup Kongre üyesi, Kuzey Akım-2 projesine yönelik yaptırım öngören bir tasarı sunmuÅŸtu.

Kuzey Akım-2 projesi, Kuzey Akım’ın var olan kapasitesini iki katına çıkarmayı amaçlıyor.

Projede Avusturya’nın OMV, Almanya’nın Uniper ve Wintershall, Ä°ngiltere ve Hollanda ortaklı Royal Dutch Shell Plc ve Fransa’nın da Engie ÅŸirketleri yer alıyor.

ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, Pazartesi günü Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile; ABD BaÅŸkanı Donald Trump da Salı günü CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'la telefonda görüÅŸmüÅŸtü. Ancak her iki görüÅŸmede de bu boru hattı projelerinin gündeme geldiÄŸine iliÅŸkin bir açıklama gelmemiÅŸti.

‘’En büyük ulusal güvenlik sorunu Çin Komünist Partisi’’

DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, Çin ve ABD arasında Çin teknoloji devi Huawei üzerinden yaÅŸanan gerilime de deÄŸindi. Pompeo, insan hakları ihlalleriyle suçladığı Huawei gibi ÅŸirketlere yönelik vize kısıtlaması getireceklerini belirtti; ‘’Ä°nsan hakları ihlalleri ve istismarına karışan rejimlere maddi destek saÄŸlayan Huawei gibi Çinli teknoloji ÅŸirketlerinin bazı çalışanlarına vize kısıtlamaları getireceÄŸiz’’ dedi.

ABD DışiÅŸleri Bakanı, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson’ın Huawei’in 5G ÅŸebekesinden 2027 yılı sonuna kadar tamamen çıkarılması talimatını da ‘’Daha çabuk yapılması her zaman daha iyi’’ sözleriyle deÄŸerlendirdi.

Mike Pompeo, basın toplantısının ardından katıldığı bir forumda da Trump yönetiminin ikinci döneminde en büyük ulusal güvenlik sorununun Çin Komünist Partisi olduÄŸunu vurguladı.

Çin’in sosyal medya uygulaması TikTok konusunda ne gibi bir adım atılacağı sorusuna ise Pompeo, Çin teknoloji ÅŸirketlerine yönelik yakın zamanda bir dizi karar almayı umdukları yanıtını verdi.

Pompeo'nun Ä°ngiltere ve Danimarka ziyaretlerinde gündem Çin ve Rusya

DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, bakanlıkta düzenlediÄŸi basın toplantısında Pazartesi gününden itibaren Ä°ngiltere ve Danimarka’yı ziyaret edeceÄŸini, ziyaretlerinde Çin’in Hong Kong’a muamelesinin gündemin üst sıralarında olacağını söyledi.

Danimarka DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Mike Pompeo’nun Danimarka ziyareti sırasında Grönland’ın DışiÅŸleri Bakanı Steen Lynge ile de görüÅŸmesi bekleniyor.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump geçen yıl AÄŸustos ayında Grönland’ı Danimarka’dan satın alma teklifinde bulunmuÅŸ, Danimarka ve Grönland yetkilileri de bölgenin satılık olmadığını söyleyerek Trump’a tepki göstermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.