Sosyal Medya

Güncel

Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan ve AB'ye tepki: Rüyanızdan artık uyanın

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "AB ve Yunanistan’ı ülkemizi suçlamak yerine bir kez daha kendi ahdi sorumluluklarını yerine getirmeye sığınmacıların haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz" dedi



DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Dendias'ın Avrupa BirliÄŸi Yüksek Temsilcisi Borrell ile birlikte Türk-Yunan sınırında sarf ettiÄŸi sözlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Aksoy, Yunanistan’ın sığınmacılara yönelik insan hakları ihlalleri ve suçlarının AB ÅŸemsiyesi altında örtbas etmeye çalışıldığını vurguladı. "Avrupa BirliÄŸi ve Yunanistan’ı, ülkemizi suçlamak yerine bir kez daha kendi ahdi sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Sözcü Aksoy, Yunan bakanın, Ege ve DoÄŸu Akdeniz konusundaki ifadelerinin ise gerçeklikten tamamen kopuk olduÄŸunu söyledi. "Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte, Türkiye’yi kendi kıyılarına hapsedebileceÄŸi rüyasından artık uyanmalıdır." ifadelerini kullandı.
 
Aksoy yazılı açıklamasında ÅŸunları kaydetti;
 
"Yunanistan DışiÅŸleri Bakanı Dendias’ın AB Yüksek Temsilcisi Borrell ile birlikte dün Türk-Yunan sınırında sarf ettiÄŸi sözler, her ÅŸeyden önce Yunanistan’ın sığınmacılara yönelik insan hakları ihlallerini ve suçlarını AB ÅŸemsiyesi altında örtbas etme çabasının yeni bir tezahürüdür. AB Komisyonu’nun buna ortak olması ise ibret vericidir.
 
Sınırımızda bu açıklamaları yapanlara Avrupa Konseyi Ä°nsan Hakları Komiseri Mijatovic’in “Mültecilerin onurunu korumanın üye devletlerin saygı göstermek zorunda olduÄŸu ahlaki ve hukuki bir yükümlülük olduÄŸuna” iliÅŸkin açıklamasını bir kez daha hatırlatıyoruz.
 
AB ve Yunanistan’ı, ülkemizi suçlamak yerine bir kez daha kendi ahdi sorumluluklarını yerine getirmeye, sığınmacıların haklarına saygı göstermeye davet ediyoruz.
 
DışiÅŸleri Bakanı Dendias’ın Ege ve DoÄŸu Akdeniz konusundaki ifadeleri ise gerçeklikten tamamen kopuktur. Yunanistan, GKRY ile birlikte, Türkiye’yi kendi kıyılarına hapsedebileceÄŸi ve bunun uluslararası hukuka uygun olduÄŸu rüyasından artık uyanmalıdır.
 
Türkiye’ye karşı ÅŸer ittifakları kurma ve AB’yi suiistimal etme teÅŸebbüslerinin Yunanistan’a bir faydası olmaz.
 
Bunun yerine, Türkiye’nin meÅŸru hak ve çıkarlarına saygı göstermeli; meselelerini bizi ÅŸikayet ederek ve baÅŸkalarından medet umarak çözmek yerine, bizimle konuÅŸarak çözmeye çalışmalıdır. Uluslararası hukukun ve komÅŸuluÄŸun gereÄŸi de budur."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.