Sosyal Medya

Güncel

Yemenli aktivist Karman: Yemen'in felaketinden Suudi Arabistan sorumlu

Nobel ödüllü Yemenli aktivist ve gazeteci Tevekkül Karaman, Suudi Arabistan'ın Yemen’deki felaketler, salgın hastalıklar ve açlıktan sorumlu olduğunu söyledi.



Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Yemenli aktivist  ve gazeteci Tevekkül Karaman, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki felaketler, salgın hastalıklar ve açlıktan sorumlu olduÄŸunu söyledi.
 
Karaman bu açıklamayı Salı günü, Suudi Arabistan'ın ev sahipliÄŸinde BirleÅŸmiÅŸ Milletler ile ortaklaÅŸa yapılan, Yemen için bağışçı ülkeler konferansından saatler sonra  Facebook sayfasında yaptı.
 
Bu konferans, Yemen'in insani ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası desteÄŸi harekete geçirmek amacıyla yapıldı.
 
Karaman, “Suudi Arabistan Krallığı, Yemen'de meydana gelen felaketler, salgın hastalıklar ve kıtlık için yasal ve ahlaki sorumluluk taşıyor” dedi.
 
Karaman ayrıca, Suudi Arabistan'ı Yemen'deki liderleri ve devlet görevlilerini “rehin” tutmakla suçladı.
 
Aktivist Karaman, “Suudi Arabistan'ın Yemen'i bu gözaltılar aracılığıyla dünyadan önce temsil etme konusunda bir tekeli var” dedi.
 
Salı günü Yemen hükümeti, BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin de desteÄŸiyle Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da yapılan Bağış Konferansı'ndan sonra, ülkedeki insani ihtiyaçlar için bir milyar 350 milyon dolarlık bağışın vaad edildiÄŸini duyurdu.
 
Yemen altı yıldır, nüfusun yüzde sekseninin insani yardıma ihtiyaç duymasına sebep olan ve dünyanın en kötü krizlerinden birine yol açan ÅŸiddetli bir savaÅŸa tanık oluyor.
 
Mart 2015'ten bu yana, Suudi Arabistan liderliÄŸindeki Arap koalisyonu, baÅŸkent Sana da dahil olmak üzere çeÅŸitli eyaletleri kontrol eden Ä°ran destekli Husilere karşı askeri operasyonlar gerçekleÅŸtiriyor.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler, çatışmalarda 70 bin kiÅŸinin öldüÄŸünü ve çok sayıda sivilin de yaralandığını açıklarken, insan hakları raporlarında ise çatışmalarda en az 100 bin Yemenlinin hayatını kaybettiÄŸi açıklandı.
 
Çeviri: Feyza Akyıl / Kaynak: Timetürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.