Sosyal Medya

Turan Kışlakçı: Türkiye'deki gizli Siyonist Gençlik Hareketi

İsrail’in kurulmasında önemli rol oynayan Rus kökenli radikal Siyonist Revizyonist Hareketin kurucusu Vladimir Jabotinsky’nin 30’lu yıllarda Türkiye’de Siyonist bir gençlik hareketi kurduğu ortaya çıktı.



Jabotinsky dünyanın birçok yerinde Yahudi gençlerini ileride kurulacak “Ä°srail Devleti”ne hizmet için Yahudi milis örgütü “Betar”ı kurdu. Betar, dünyanın birçok yerinde örgütlendi. “BetarTürkiye”nin ise baÅŸlangıç tarihi 1933. Siyonist Betar hareketinde Ä°stanbullu ve Ä°zmirli Yahudi gençler de faal yer aldı. Betar’ın Türkiye’deki amacı Endülüs’ten Osmanlı topraklarına göç etmiÅŸ Sefarad Yahudilerini Siyonizm’e kazandırmaktı. Faaliyetlerini gizli olarak yürütüyorlardı. Asıl amaçları ise “Aliya” idi. “Yukarı çıkış”, “Yükselmek” manasına gelen “Aliya”, Diasporada yaÅŸayan Yahudilerin Ä°srail”e göç etmesi manasına geliyor. 
 
1973 yılında sona erdirildiÄŸi belirtilen yeraltı örgütü Betar’ın ana hedefi Filistin topraklarında Siyonist bir Yahudi devleti kurmak, Ä°branice’yi Yahudi halkının tek ve ebedi dili olarak kabul etmek, tüm üyelerin ateÅŸli silahları çok iyi kullanmalarıydı. Üyelere sık sık kamp yapmaları öneriliyor, Yahudi devletinin kurulması için teÅŸkilatlanmanın önemine vurgu yapılıyordu. Yahudi ÅŸeriatını ana hedefler arasına koymuÅŸlardı. “Hadar” adında bir dergi kurmuÅŸ ve “Betar” üyelerinin burada yazı yazmaları teÅŸvik ediliyordu.
 
Özellikle Türkiye Yahudilerinin tarihi üzerine çalışmalar yapan, Türkiyeli Yahudi yazar ve tarihçi Rıfat N. Bali’nin 2008 yılında kendi kurmuÅŸ olduÄŸu Libra yayınları arasından geçen hafta Betar Harekâtı ile ilgili çıkan kitap büyük ses getirdi. “Betar Türkiye: Bir Siyonist Gençlik Hareketinin Hikâyesi (1933-1971)” adıyla yayımlanan kitabın, Ä°srail’den gelen baskılar sonucu yayınevi tarafından piyasadan toplama kararı alındığı iddia ediliyor. Kitapta Betar hareketinin çalışmalarına genel yer verilirken, son bölümde ise Betar’ın yaptığı birçok aktivite fotoÄŸraflarla gösteriliyor.
 
Betar hareketinin kurucusu Vladimir ZeevJabontinsky (1880-1940), Siyonist hareketinin kurucularından TheodorHerzl (1860-1904) ve HaimWeizmannAzriel (1874-1952) gibi önemli isimlerden biri. Ariel Åžaron’un, Likud Partisi’nin ve genel olarak Ä°srail sağının fikir babası sayılan Jabotinsky’nin ideolojisi, sosyal Darwinist, faÅŸist ve militaristti. Jabotinsky’ninBetar hareketini kurmasının ana sebeplerinden biri Yahudi gençlerine Siyonist felsefeyi aşılamak ve onları ileride Ä°srail adıyla kurulacak olan devletin birer hizmetkârı ve askeri haline getirmekti. Theodor Herzl’in kurduÄŸu Dünya Siyonist Örgütü’nden 1920’li yıllarda ayrılan Jabotinsky 1925’te “Revizyonist Siyonistler BirliÄŸi”ni kurdu. Revizyonist hareketin sloganı, “Siyonizm’in amacı, Ürdün Nehri’nin her iki yakasında tek bir devlet olarak EretzIsrael”di. Yani güya Tevrat’ta vaat edilen tüm topraklardı. Jabotinsky’nin 1940 yılında ABD’de hayatını kaybetmesi sonrası Revizyonist Siyonistler BirliÄŸi, 1946 yılında kendini feshetti ve tekrar Dünya Siyonist Örgütü’ne katıldı.
 
Tevrat’taki “komÅŸunu kendin gibi seveceksin” gibi hümanist bakış açısı içeren hükümleri eleÅŸtiren ve günümüz siyasal yaÅŸamını ÅŸekillendiren ÅŸeyin güç olduÄŸunu söyleyen Jabontinsky, ÅŸiddet ve silahlı mücadele taraftarıydı. Ä°talyan Devlet BaÅŸkanı Mussolini’nin faÅŸist görüÅŸlerinden etkilenmiÅŸti. Mussolini de 1936 yılında Betar’ın Ä°talya’daki bir kampını ziyaret etmiÅŸ ve onların Ä°talya’da faaliyetlerini rahat yürütmeleri için her türlü desteÄŸi vermiÅŸti. Siyonist Ä°srail devletinin kuruluÅŸu öncesi Filistin’de ve OrtadoÄŸu’da terör estiren Hagana ve Irgun gibi terör örgütlerinin de kurucusu olan Jabotinsky’nin kurduÄŸu bu örgütler bölgede yaptıkları kanlı saldırıları ile tanınacaktı.
 
1908 yılında Türkiye’ye gelen ve Siyonistler tarafından finanse edilen “Le JeuneTurc” gazetesinin baÅŸyazarlığını yapan Jabotinsky’dir. Daha sonraki yıllarda Ä°stanbul’da “Dünya Siyonist Örgütü” tarafından finanse edilen günlük “CourrierD’Orient”, haftalık “L’Aurore”, Ladino dilinde yayınlanan haftalık “El Jedeo – Ha Hehudi” ve Ä°branice yayınlanan haftalık “Ha-Mevasser” gazetelerinin hepsinin sorumlusu tayin edildi. “CourrierD’Orient” gazetesinin baÅŸyazarı ve sahibi Osmanlının son döneminde tanınmış ünlü yazarlardan Celal Nuri Bey idi.
 
Jabotinsky Filistin topraklarında bir Ä°srail devletinin kurulması için Osmanlı devletinin yıkılması ve parçalanması için mücadele ediyordu. Yazmış olduÄŸu “Sadece Bir Emir Kipi: Ä°srail’i Kur!” adlı kitabında Jabotinsky, “Türklerin hâkim olduÄŸu yerde güneÅŸ görünmez ve ot bitmez. Siyonizm’in tek umudu, Türk Ä°mparatorluÄŸu’nun yıkılmasıdır” diyordu. “Filistin’de Ä°srail devletini kurmak için öncelikle Türkleri yenmek gerek. Darbeyi doÄŸudan mı, batıdan mı vuracağız; bu sadece teknik bir soru. Her cephe, Siyon’a giden bir yoldur” diyen Jabotinsky, Yahudilerin dünyaya dağılmalarından binlerce yıl sonra kurduÄŸu ilk askeri birliklerle hem Çanakkale Muharebesinde hem de Sina Çölü ve Gazze Muharebelerinde Ä°ngilizlerin safında Osmanlıya karşı savaÅŸtı.
 
Hâsılı kelam, yüzyıl öncesinden planlar yapıp Ä°srail’in kurulması için ince ince mekik dokur gibi her alanda çalışmalar yapan Siyonistlerin yaptıklarını okuyup da insan bugün Müslümanların, Arapların ve Filistinlilerin haline baktıkça kahrolmaması elde deÄŸil. Hele ki son dönemlerde bazı Arap devletlerinin “Filistin Davamız” deÄŸildir yönündeki propagandalarının Siyonizm’in yüzyıl önceki planlarına ne kadar çok benziyor… Jabotinsky’nin geçmiÅŸteki en büyük hedefi de Arapları Türk kardeÅŸlerine düÅŸman etmekti. Ä°lginç olan o plan halen devam ediyor…
 
Kaynak: Ä°stiklal Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.