Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Makale: Noam Chomsky: Beyaz Saray sadece seçimde alacağı oyları önemseyen paranoyak tarafından yönetiliyor

Amerikalı filozof Noam Chomsky, Amerika Birleşik Devletleri'nin Korona virüsle mücadele etmek için federal bir stratejiden yoksun olması ve herkesi kapsayan sağlık sigortası eksikliğinin yanı sıra iklim değişikliği gibi sorunları ciddiye almaması sebebiyle felakete doğru gittiğini ifade etti.



Fransa basın Ajansı'na verdiÄŸi röportajda Chomsky,  Korona virüsünden en fazla etkilenen ülke olan ABD'de olup bitenlerin nedeninin tutarlı bir yönetimin olmamasından kaynaklandığını belirtti.
 
Chomsky röportajında , "Beyaz Saray, sadece otoritesini ve seçimde alacağı oyları önemseyen sosyal özürlü, paranoyak bir kiÅŸi tarafından yönetiliyor dedi.
 
Arizona Üniversitesinde Profesörlük yapmış olan ve yüzün üzerinde kitabı bulunan Amerikalı DüÅŸünür Chomsky röportajında, Trump’ın iktidara geldiÄŸinden bu yana salgını önleme mekanizmasını çökertti ve salgınla mücadele merkezlerinin finansmanı kesti.
 
Ayrıca Çinli bilim adamlarıyla potansiyel virüsleri tespit etme amaçlı iÅŸbirliÄŸi programlarını ortadan kaldırdı.  Özellikle ABD’nin bu salgına karşı tamamen hazırlıksız idi ifadelerine yer verdi.
 
Chomsky, Avrupa’da risk seviyesini artıran tasarruf programları, demokrasiye yönelik saldırılar, kararların Brüksel'e aktarılması ve seçilmemiÅŸ Troyka bürokrasisi (Avrupa Komisyonu, Ecb ve IMF) gibi meselelerden dolayı pek çok açıdan durumun kötü olduÄŸunu belirtti. Chomsky, en azından Avrupa da ABD’nin sahip olmadığı destek saÄŸlayan sosyal ve demokratik bir yapının kalıntıları var ifadesini kullandı.
 
Chomsky, Korona salgınının ciddiyetine raÄŸmen, bunun en büyük tehlike olmadığını düÅŸündüÄŸünü söyledi. "Salgından çok yüksek bir bedel ödeyerek çıkacağız. Ancak kutup buzlarının erimesinden, yükselen deniz seviyelerinden ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi diÄŸer olumsuz etkilerinden asla kurtulamayacağız." Ä°fadesini sözlerine ekledi.
 
Amerikalı DüÅŸünür, “Bu konuda ne yapıyoruz? Her ülke bir ÅŸey yapıyor ama yeterli deÄŸil. ABD çok ÅŸey yapıyor ve felaketin yaÅŸanmasını kolaylaÅŸtıracak gerekli programları ve yasaları iptal ederek uçuruma doÄŸru hızla koÅŸuyor dedi.
 
Chomsky, Dünyanın dijital gözetim sisteminde yeni bir döneme girdiÄŸini ve özellikle virüsle mücadele de birçok ülkenin bu sistemi kullandığı söyledi. Amerikalı düÅŸünür, "Nesnelerin Ä°nterneti" olarak bilinen ÅŸeyin popüler hale geldiÄŸini ve bu geliÅŸen gözetleme teknolojisi sayesinde iÅŸverenler çalışanların bilgisayarlarında ne yaptıklarını, klavyede ne yazdıklarını kontrol edebiliyorlar. Ayrıca çalışanlar bilgisayar ekranından uzaklaÅŸtığında sistem bunu bir mola verme olarak kodluyor ifadelerine yer verdi.
 
Amerikalı düÅŸünür, teknoloji devlerinin hayatımızı ele geçirmelerine izin vermemiz durumunda Çin’de ki gibi her yerde yüzleri tanıyan teknolojiler sayesinde, insanların yaptığı her ÅŸeyin izlenebildiÄŸi, Ä°nsanların karşıdan karşıya yanlış geçtiÄŸi anda bile gözetlendiÄŸi bir kontrol sistemi tehlikesine karşı uyarıda bulundu.
 
Chomsky sözlerini, bu bahsettiÄŸimiz ÅŸeyler kaçınılmaz deÄŸil, Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi sorunu da kaçınılmaz bir sorun deÄŸildir, tüm bunların olmasını engelleyebileceÄŸimiz gibi. Olmasına da izin verebiliriz ifadeleriyle sonlandırdı.
 
Kaynak: ALJEZEERA (25/ 05/ 2020) / Mütercim: Hasan Kanat

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.