Sosyal Medya

Abdülaziz Kıranşal: Müslüman gencin salgın zamanı ev programı

Müslüman genç, sabahın ilk vakitlerinde o gün neler yapması gerektiğine dair muhakkak bir plan ve program çıkarır. Çünkü plan aynı zamanda aktif bir duadır.



Müslüman genç, güne sabah namazı ile baÅŸlar. Namazdan sonra bir müddet Allah’ı zikreder. Tevbe, istiÄŸfar ve muhasebe yapar. Dua için özel bir vakit ayırır. Duasında özellikle, Kur’an’da peygamberler tarafından yapılmış örnek dualara ve Efendimizin (s.a.s.) tavsiye ettiÄŸi muhafaza ve sığınma dualarına özel bir yer verir. Namazdan sonra muhakkak bir miktar Kur’an okur. Kur’an’ı tefekkür ederek okumaya gayret eder.
 
Müslüman genç, sabahın ilk vakitlerinde o gün neler yapması gerektiÄŸine dair muhakkak bir plan ve program çıkarır. Çünkü plan aynı zamanda aktif bir duadır. Yani plan yapmak demek “Ya Rabbi ben bugün ÅŸunları yapmak istiyorum ve bunun için de ilk adım olan planımı yaptım. Bana bu planı hayata geçirebilecek iradeyi ve fırsatı nasibeyle” diye fili bir dua yapmak demektir. Plansız bir gün, ÅŸeytanın tuzakları için ona gerekli zamanı ve fırsatı vermek demektir. Plansız bir gün heba edilmiÅŸ bir gün demektir. Plansız bir gün gafletle geçirilmiÅŸ bir gün demektir.
 
Müslüman genç, bu planlamasını yaparken öncelikler sıralamasına dikkat eder. Yani önceliÄŸi neyse zihnin en dingin olduÄŸu, vaktinin en geniÅŸ ve rahat olduÄŸu zamanı ona ayırır. Åžahsi ders, iÅŸ ve görevlerin dışında her gün bu plan içinde muhakkak ÅŸunlar bulunur:
 
Bir: Kur’an çalışması. Müslüman genç her gün muhakkak Kur’an’ı anlama ve araÅŸtırma çalışmaları yapar. Bu çalışma notlamaya, tefsirlere müracaat etmeye, anlamaya ve araÅŸtırmaya dayalı bir çalışmadır.
 
Ä°ki: Hadis ve sünnet çalışması. Sünnet, Müslüman gencin hayat programıdır. Bu çalışma Allah’ın gönderdiÄŸi kitabın Peygamber (s.a.s.) tarafından nasıl anlaşılıp uygulandığına dair araÅŸtırma, inceleme ve hayata uygulama çalışmasıdır.
 
Üç: Sahabe hayatı çalışması. Bu çalışma da Allah’ın gönderdiÄŸi Peygamberi sahabe efendilerimiz nasıl anladılar ve nasıl örnek aldılar çalışmasıdır. Sahabe efendilerimizin hayatı, bizim için sorunlarımızın çözümü adına aradığımız cevapları bulabileceÄŸimiz ve Ä°slam anlayışımızı tazeleyebileceÄŸimiz bir kütüphane ortamı gibidir.
 
Dört: Günlük rutin okuma programı. Bu çalışma, uzmanlaÅŸmak istediÄŸimiz alanla ilgili yapacağımız okumalardan oluÅŸur. Müslüman genç, günde en az yüz sayfa okumaya gayret eder. Günlük yüz sayfalık faydalı bir okuma demek, birkaç yıl içerisinde iyi bir Ä°slam davetçisi olmak için atılmış önemli bir adım demektir.
 
BeÅŸ: Notlama Çalışması. Müslüman genç, mümkünse tüm okumalarını notlayarak yapmaya gayret eder. Çünkü notlamak demek, yazı, makale ve kitap çalışmaları için altyapının büyük bir kısmını oluÅŸturmak demektir. Müslüman genç, evde kaldığı zamanları yazma yeteneÄŸini geliÅŸtirmek için bir fırsata çevirir. Yazabilmek ve konuÅŸabilmek demek, Müslüman gence Ä°slam’a hizmet için her zaman ve ÅŸartta kullanabileceÄŸi büyük bir imkân demektir.
 
Altı: Namaz ve aile programı. Namazlar mümkünse ev halkıyla cemaat yaparak, sünnetlerini, tesbihatını ve duasını ihmal etmeden kılınır. Ev halkıyla münasebetlerde örnek bir ahlakla davranılır. Anne-babanın kalbi kırılmadığı gibi özellikle her gün onların gönüllerini ve dualarını alabilecek iÅŸler bir ibadet bilinciyle yapılır. Çünkü ana-babanın duası alınmadan bu çalışmalar hiçbir iÅŸe yaramaz.
 
Yedi: Ä°slami görev ve sorumluluk programı. Evde kalmak, Ä°slami vazifelerimizi bizden düÅŸürmeyeceÄŸi için her türlü teknolojik imkân kullanılarak bu vazifeler yerine getirilir. TebliÄŸ, davet, emr-i bi’l maruf ve neyh-i ani’il münker gibi vazifeler, günaha düÅŸmemek ÅŸartıyla internet ve sosyal medya mükemmel bir ÅŸekilde kullanılarak yapılır. Dijital ortamlardaki ders ve sohbetler kaçırılmaz. Sosyal medya paylaşımları tebliÄŸ, davet ve salih amel bilinciyle yapılır, faydalı tavsiyelerde bulunulur. Dizi, filim ve bilgisayar oyunlarıyla vakit heba edilmez.
 
Sekiz: Ä°nfak programı. Müslüman genç, evde kaldığı süre içerisinde önce akrabaları ve komÅŸuları olmak üzere yakınlarından baÅŸlayarak hal hatır sorar, onların dertleriyle dertlenir ve ihtiyaçlarının giderilmesi için köprü olmaya gayret eder. Ä°htiyaç sahipleriyle infak etmek isteyenleri buluÅŸturur. Maddi imkâna sahip tanıdıklarını arayarak tespit ettiÄŸi ihtiyaç sahiplerine veya güvendiÄŸi yardım kuruluÅŸlarına yönlendirir.
 
Dokuz: Temizlik ve spor programı. Müslüman genç, Evde kaldığı süre içerisinde temizliÄŸine ve saÄŸlığına dikkat eder. Mümkünse evde yapılabilecek bir spor çeÅŸidiyle hantallığın ve tembelliÄŸin önüne geçer.
 
On: Muhasebe programı. Müslüman genç, evde kaldığı süre boyunca her akÅŸam bir nefis muhasebesi yaparak gününü gözden geçirir. Planlarının ne kadarını hayata geçirebildiÄŸini kontrol eder. Günahları varsa tevbe eder. Kul hakkına girmiÅŸse helalleÅŸir. Eksikleri varsa yarınki planları arasına kaydeder.
 
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.