Sosyal Medya

Faruk Beşer: Duanın mahiyeti üzerine bir kaç söz

Duanın ibadetin özü olduğunda şüphe yok. Çünkü insan ne kadar ibadet ediyor olursa olsun dua ile Allah’a iltica etmiyorsa, sırf ibadetiyle görevinin bittiğini zannediyor olabilir.



Ä°nsan bu yakarışta bulunamıyorsa sanki Allah’a, sen bana ibadet et dedin ben de yaptım, artık benim görevim bitti, ÅŸimdi sıra sende, demiÅŸ gibi bir istiÄŸna hissi yaşıyor olabilir. Allah’ın kudret ve azametini hissedip kendi acizliÄŸini, itiraf edememiÅŸ olabilir. Kısaca Allah’a karşı minnetsiz davranmış olabilir. Oysa Allah’ın kulu üzerindeki nimetleri bir an sekteye uÄŸrayacak olsa kul hiçbir ÅŸey yapamaz. Allah’ın ise hiçbir ÅŸeye ihtiyacı yok. Ä°htiyacı olan kuldur. Mümin Allah’a niyazda bulunduÄŸu zaman O’nun kendisini gördüÄŸünü, ona icabet ettiÄŸini bilir. Ä°çtenliÄŸi, samimiyeti ve ihlası oranında duasının karşılığını alır. Gerçi duanın sırf psikolojik etkisi bile insanı bir nebze rahatlatmaya yeter.
 
Ä°kinci mesele; dua da tıpkı tevekkül gibi kulun kendine düÅŸeni yaptıktan sonra Allah’a müracaat etmesidir. ‘Siz Allah’a yardım ederseniz Allah da size yardım eder’. ‘Siz sözünüzü yerine getirin ki, ben de sözümü yerine getireyim’. ‘Siz beni anın ki, ben de sizi anayım’ anlamındaki ayetler bunu anlatır. Allah’a yardım etmek, O’nun dinine destek çıkmaktır. Åžimdi bu virüs sebebiyle duaların arttığını görüyoruz. Ama burada sözünü ettiÄŸimiz açıdan bir edep ihlali olduÄŸu da açıktır, bu da duaların getirisini azaltır. Resulüllah (sa) ‘siz geniÅŸ zamanlarınızda Allah’ı anın ki, dar zamanlarınızda da Allah sizi ansın’ buyurur. Korkulardan emin olup bolluÄŸa çıkınca kelimenin tam anlamıyla ‘hayatını yaÅŸayan’ insanların, sıkıştıklarında dua etmelerinin ne kadar deÄŸeri olabilir. Gerçi bunun yine de ÅŸöyle bir faydası düÅŸünülebilir. Dara düÅŸmeyince Allah’ı hatırlamadık, O’na iltica etmedik ama hata ettik, ÅŸimdi hatamızı anladık, bir daha asla böyle yapmayacağız diye düÅŸünülüp gelecek için buna karar verilirse, yine de böyle zorda kalınarak yapılan duaların uyarılıp çizgiyi düzeltme gibi bir yararı olur.
 
Bir baÅŸka mesele de ÅŸudur: Böyle zamanlarda Peygamber’in eksik bıraktıklarını (haÅŸa) tamamlayan onun sadık yardımcıları virüs maskesi gibi seri ve hızlı dua üretimine baÅŸlıyor ve; ÅŸunu ÅŸu kadar okursan, üzerine de ÅŸu kadar ÅŸundan, bu kadar bundan ilave edersen hiçbir ÅŸeyin kalmaz yollu cazgırlıklarla dinin asaletini ve ana maksadını unutturuyorlar. Oysa duanın esası Allah’a gönülden yakarıştır. Bunu yapabiliyorsanız söylediÄŸiniz kelimelerin o kadar da önemi olmaz. Sihir, sözlerde ve kelimelerde deÄŸil, Allah’la olan gönülden irtibatınızdadır. Tabii ki, en güzel dualar Kuranıkerim’de bize öÄŸretilen dualardır. Ama unutulmasın ki, Kuran’da bulunan duaların da bir yerde baÅŸka, bir yerde baÅŸka olduÄŸunu görüyoruz. Sanki demek isteniyor ki, siz bunları isteyin, ÅŸunlardan da Allah’a sığının, bunu farklı kelimelerle de yapsanız fark etmez. Resulüllah’ın yaptığı ve öÄŸrettiÄŸi dualarda da bu özellik çok daha belirgindir. Onun için yapabilen elbette Kuran’da ve Sünnet’te öÄŸretilen dualarla dua etsin, yapamayan, istenecek ÅŸeylerde haddi aÅŸmadan kendi kelimeleriyle ve içten gelerek istesin. Allah bütün dilleri de bilir kalpleri de. Bu arada yiyip içtiklerinin helal olduÄŸuna azami dikkat etsin ve Allah’a karşı görevlerini yerine getirsin, sonra da duasının boÅŸa gitmeyeceÄŸinden emin olsun.
 
Bir baÅŸka mesele ÅŸudur: Gerek ayetlerdeki duaların, gerek Resulüllah’ın yaptığı duaların aynı zamanda bize bir talim ve bir hedef gösterme özelliÄŸi vardır. Biz bu dualarda bize istememiz öÄŸretilen ÅŸeylerin iyi ve olması gereken ÅŸeyler, Allah’a sığınmamız istenen ÅŸeylerin de kötü ve izale edilmesi gereken ÅŸeyler olduÄŸunu anlarız. Yani bunlarla bize aynı zamanda ÅŸöyle denmiÅŸ olur: Åžunlar ÅŸunlar iyi ÅŸeylerdir, siz kendi çabalarınızla bunları oluÅŸturmaya çalışın, bu konuda kendinize düÅŸeni yapın ve bunu Allah’tan da isteyin. Åžunlar ÅŸunlar da kötü ÅŸeylerdir, onları da hayatınızdan çıkarmaya ve yok etmeye çalışın. Bu konuda da üzerinize düÅŸeni yapın, sonra Allah’tan yardım isteyin, O size yardım edecektir.
 
Dualarımızı Resulüllah Efendimizin öÄŸrettiÄŸi dualarla yapmanın ÅŸöyle bir faydası daha vardır: Biz isterken bile edep sınırlarını gözetemeyebiliriz, ama istediÄŸimiz bir ÅŸeyi Resulüllah istemiÅŸse, ya da biz Allah’a sığındığımız bir ÅŸeyden o da Allah’a sığınmışsa demek ki, bizim de böyle yapmamız yanlış olmaz.
 
Peki, bizim neleri istememiz, nelerden Allah’a sığınmamız istenmiÅŸ? Onu da Pazar günü görelim inÅŸallah.
 
YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.