Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Prof. Dr. Sait Yılmaz: Koronavirüs ve asıl tehlike 6G teknoloji tekeli

Son günlerde bazı sosyal medya yayınlarında 5G teknolojisinin koronavirüsü yaymaya yardım ettiği hatta bizzat bu amaçla kullanıldığına ilişkin haberler ortaya çıkmaya başladı. Dünyada şu anda GSM dünyasında 700 kadar şirket var. 5G’yi kaç tane şirket üretirse üretsin, 5G’nin yerini alacak 6G şimdiden konuşulmaya başlandı. 6G ile birlikte bu şirketlerin sayısı 3 ya da 4’e inecek. Yani dünya genelinde tüm komünikasyon altyapısını birkaç şirket elinde tutacak.



Bazı ülkelerde insanların bu durumu protesto etmek için sokaÄŸa döküldüÄŸüne ve baz istasyonlarına zarar verdiklerine iliÅŸkin haberler de var. Bu tür haberler milyonlarca takipçisi olan Facebook, YouTube, Instagram gibi sosyal medya organlarında gittikçe yayılıyor. Bu makalede, önce 5G’nin ne olup olmadığı ve iddiaların doÄŸruluÄŸunu sorgulamaya çalışacağız. Ama daha önemlisi koronavirüsten daha tehlikeli olan 6G konusunda sizi uyaracağız.
 
5G nedir?
 
5G, 2008 yılında ortaya çıkan on-line haberleÅŸme ağı teknolojisinin 4G’den sonraki yeni modeli. Telekomünikasyon dünyasında son 40 yılda meydana gelen geliÅŸmeleri ÅŸu ÅŸekilde özetleyebiliriz;
 
1G (1979); analog telekomünikasyon.
 
2G (1991); text (metin) mesaj.
 
3G (1998); mobil ve kablosuz iletiÅŸim.
 
4G (2008); bulut, IP ve gerçek mobil geniÅŸ band.
 
5G (2019); sınırsız veri kapasitesi, eşyaların (nesnelerin) interneti.
 
5G’nin 4G’den iki farkı var; hız ve bekleme süresi. 5G, öncekilerden çok daha büyük bir band geniÅŸliÄŸinde çok daha hızlı bir data (veri) transferi yapabilir. Saniyede 20 gigabayt (4G’den 20 kat daha hızlı) veri aktarabiliyor. Birkaç saniyede bir filmi internetten indirebilirsiniz. Hız aynı zamanda beklemeyi de azaltıyor, siz bir komut verdiÄŸinizde onun icrası için beklenen zamanı da. Yani siz ABD’deki biri ile 5G’yi kullanarak, hiç zaman farkı olmadan sanki yanınızda gibi konuÅŸuyor olacaksınız. 5G teknolojisi düÅŸük beklemeli bir iletiÅŸim saÄŸladığı ve çok geniÅŸ banda sahip olduÄŸu için; eÅŸyaların interneti ve akıllı ÅŸehir teknolojileri dâhilinde de kullanılabilir.
 
2G, 3G ve 4G teknolojileri, Japonya, Avrupa ve ABD tarafından geliÅŸtirilmiÅŸti. Çin, 2019’da geliÅŸtirdiÄŸi 5G teknolojisi ile 2025’e kadar sanayisini yenilemek istiyor. 2019 Nisan ayında önce Güney Kore, 5G’ye geçti. Halen 17 ülkede kullanılıyor ve pek çok ülke ABD dâhil 2020 ortasında kullanmayı düÅŸünüyor. Bu durumda, diÄŸer ÅŸirketler 5G ile uyumlu tetelfon ya da iPhone satmak zorunda kalacaklar. 2025’e kadar 5G ağı ile dünya nüfusunun %40’ından fazlasına ulaşılacak. Åžu anda Türkiye de dâhil dünyadaki hemen hemen bütün haberleÅŸme altyapısının (3G ya da 4G) temeli Çin (Huawei) tarafında üretilmiÅŸ ve bakır aÄŸlar ile birbirine baÄŸlı. Türkiye’deki üç operatör de Çin’in kurduÄŸu bu altyapıyı kullanıyor. Çin, 5G ile ÅŸimdi bu alt yapıyı fiber optik olan ile deÄŸiÅŸtiriyor.
 
5G ve COVID-19..
 
COVID-19 ile 5G arasında baÄŸlantı kuran haber ve videoların kaynağı Ä°ngiltere’deki NHS England Medikal Direktörü Stephen Powis. Burası dünyanın en asparagas uydurma ya da komplo haber merkezi olarak biliniyor.  Komplo teorisine göre, mobil telefon ÅŸebekesinde kullanılan 5G’nin yaydığı frekans dalgaları coronavirisü de yayıyor. Söz konusu iddialar iki grupta toplanıyor;
 
(1) 5G bağışıklık sisteminize baskı yaparak, virüse yakalanmamızı kolaylaÅŸtırıyor.
 
(2) Virüs bir ÅŸekilde 5G teknolojisi kullanılarak yayılıyor.
 
Bilim insanlarına göre, Covid-19 ile 5G arasındaki baÄŸlantı tamamen uydurma. Ä°ngiltere’deki Reading Üniversitesi’nden Dr.Simon Clarke’a göre, bağışıklık sistemimizin güçlü olması pek çok ÅŸeye baÄŸlı. Bunların başında yorgun olmamak ve iyi beslenmek geliyor. Radyo dalgaları sizin ancak psikolojinizi etkileyebilir. Bunun biyolojik anlamdaki virüsler ile hiçbir alakası yok. Ama baÅŸka virüsler ile alakası var yani hacker’ların kullandığı iletiÅŸim sistemlerinin içine sızmak için kullanılan virüsler. 5G’ye geçiÅŸ ile frekans band geniÅŸliÄŸi ve hızı arttığından artık buna göre yeni virüs ÅŸekilleri ortaya çıkacak. Bunun biyolojik virüs ile hiçbir alakası yok. Biyolojik virüs ancak canlılardan geçer.
 
Henüz 5G teknolojisinin insan saÄŸlığı üzerindeki etkileri üzerine yeterince veriye dayalı bilimsel çalışma bulunmuyor. Ancak, 5G kullanılmadığı halde Covid-19’un etkili olduÄŸu baÅŸta Ä°ran olmak üzere pek çok ülke var. Öte yandan, Covid-19 nedeni ile sanayi sektöründe en büyük darbeyi yiyenlerden biri 5G oldu. Kimse kullandığı telefonu deÄŸiÅŸtirmek istemiyor. Åžuan ki en önemli pazar olan Avrupa’da 5G’nin müÅŸterisi azaldı. Bunun en önemli nedeni, insanların parayı elinde tutmak istemesi. Futbol ve eÄŸlence sektörünün durmuÅŸ olması da 5G’ye geçmeyi cazip kılmıyor. 5G dünya genelinde yaklaşık 30 pazara girmiÅŸti ama ÅŸimdi bu sınırlı sayıda nüfusça yoÄŸun bölgeler ile sınırlı kaldı. 2020, 5G’nin yılı olarak düÅŸünülmüÅŸtü. BaÅŸta ABD olmak üzere bazı ülkeler 5G’ye geçmeye karşı bazıları ise endiÅŸeleri nedeni ile tereddütte.
 
5G neden istenmiyor?
 
Bunun iki ana nedeni var.
 
Öncelikle ulusal güvenlik ile alakalı. Ülkenizde Çin’in altyapısının kullanılması demek, özellikle sanayi alanındaki espiyonaj ile adı çıkmış bir ülkenin insafına kalmanız demek oluyor. Bu iÅŸin bir yönü. DiÄŸer yönü ise ucuza mal edilmiÅŸ, standartları minimum bir teknolojinin ürettiÄŸi, geniÅŸ band ve hızlı veri çok baÅŸka bir büyük bir güvenlik riski demek. Yani sadece devletler deÄŸil, devlet destekli hacker’lar da çok daha kolay açık bulabilir, altyapınıza nüfuz edebilir, zarar verebilir.
 
Ä°kinci olarak konu teknoloji ile alakalı. Huawei’nin kurduÄŸu bu altyapı, aslında Batı teknolojisi üzerine geliÅŸtirildi. Ancak Çin ÅŸirketi bunu Batı’dan çok daha ucuza mal edince Batılı ÅŸirketler rekabet edemedi. Çok daha ucuz olduÄŸu için Türkiye de dâhil Avrupalı ülkelerin çoÄŸu Huawei’yi tercih etti. Trump yönetimi 5G yarışını kazanmakta kararlı ve bunun ilk adımı olarak Huawei’nin geniÅŸlemesini durdurmak istiyor. Batı ÅŸimdi kaybettiÄŸi teknolojik üstünlüÄŸü geri almak için Çin’i bir ÅŸekilde baskı altına alarak ya da Huawei’yi kendi ülkelerinde yasaklayarak önlem almaya çalışıyor. Huawei çalışanları sıkı kontrol altında ve ABD’ye yolları düÅŸerse, bir ÅŸekilde tutuklanıyorlar.
 
Amerikalılar, 5G’yi Çin Komünist Partisi’nin istihbarat aracı olarak görüyor ve 5G kullanan ülkeler ile istihbarat paylaşımını kesmeyi düÅŸünüyor. Bu konuda, Ocak 2020 başında Kongre’ye kanun teklifi sunuldu. ABD’nin çaÄŸrısına ÅŸu ana kadar Avustralya ve Japonya uydu ama Ä°ngiltere ve Almanya henüz karar vermedi. ABD, 2019’un sonunda Alman hükümetini Huawei’nin Çin güvenlik teÅŸkilatı birlikte çalıştığı konusunda uyardı. Özetle, Batı artık casusluk ve güvenlik korkusundan öte teknoloji yarışını kazanmak istiyor. 5G yarışından ABD ordusu ve Çin’e karşı özel görevleri olan deniz kuvvetleri, uçak gemileri de çok etkilenecek.
 
ABD kendi ÅŸirketlerinin Huawei ile iÅŸ yapmasını yasakladı ve 5G ÅŸebekesi için kendine müttefik arıyor. BeÅŸ Göz (Echeleon) içindeki Avustralya ve Yeni Zelanda, ABD’nin 5G ittifakına katıldı. Ä°ngiltere, Çin’in misilleme yapmasından korkuyor. Ama pek çok ülke 5G’ye geçmek için hazırlık yapıyor. En büyük risk, eÅŸyaların internetine baÄŸlanacak 5G teknolojisinin altyapısı Çin’in kontrolünde olacağı için istediÄŸi zaman kesebilir. Yani internete baÄŸlı kendi kendini süren arabalar, bebek bakıcıları ya da yangın alarmları çalışmayabilir.
 
Peki, ne yapılmalı? Kullanılan sistemler laboratuvar ortamında kontrol edilmeli, test edilmeli, riskli alanlar bulunmalı ve tedbir alınmalı. Buradaki kritik mesele, ÅŸebeke ile ilgili hassas cihazların Çin’den alınmasını yasaklamak. Åžebekede kullanılacak parçalara % 35 gibi bir kota koymak ve askeri tesislerden uzak olmasını saÄŸlamak.
 
Huawei’ye alternatif ne olabilir? Japon NTT Docomo bugünlerde kendi 5G telefonunu sunacak. Huawei’ye rakip olacak ABD’de Cisco, Juniper Networks, Qualcomm, Avrupa’da ise Ä°sveç’in Ericsson ve Finlandiya’nın Nokia gibi ÅŸirketleri var.
 
ABD, kendi alternatifini milli olarak üretmeye en kararlı ülke. Huawei’ye tümden karşı ve onunla rekabet etmek için küçük ÅŸirketlere bir milyar dolardan fazla bütçeli bir araÅŸtırma fonu teklif etti. ABD, kendi ÅŸebekeseni kurmak ve tüketiciye kendi band geniÅŸliÄŸini satmak peÅŸinde. Bu yüzden, küçük Amerikan ÅŸirketleri (Verizon, A.T.&T vb.) bazı belediye projelerinde testler yapmaya baÅŸladı.
 
Türkiye’de henüz 4.5G var. 5G için en erken 2022’de ihale yapılması bekleniyor. Yerli malı altyapı ve baz istasyonları için Aselsan’ın liderliÄŸinde ULAK projesinin baÅŸlatıldığını öÄŸreniyoruz. Tıpkı Covid-19 aşısı ve ilacının bulunmasında olduÄŸu gibi, Türk bilim insanlarına, mühendislerine ve zekâmıza güveniyoruz.
 
6G, bağımsız düÅŸünen insanın sonu...
 
Çin’de ve Ä°srail’de baÅŸladığı gibi artık sadece insanlar deÄŸil, tüm canlılar tek tek kodlanmış ve yüz tanıma ile takipte. Hareketlerimizden sonra yaydığımız elektro manyetik dalgaların deÅŸifre edilmesi ile düÅŸüncelerimiz de kontrol altına alınacak. 6G, bizim beynimize çipleri sokan, her hareketimizi ve düÅŸüncelerimizi kontrol eden teknoloji olacak. Tek dünya devletini kurmak isteyenlerin ÅŸirketleri 6G ile bizi kontrol edecek. Sonuç olarak, bağımsız düÅŸünebilen son insan versiyonuyuz, beynine çip takılmış “Ä°nsan 2.0” özgür olmayacak. Ä°ÅŸlemediÄŸimiz suçlar için hapse gireceÄŸiz. Åžimdi bir geçiÅŸ aÅŸamasındayız. Covid-19 nüfus azaltması yönünde yeni ve esaslı bir deneme idi.
 
Kafamızın içine çip takılıp, uzaktan kontrol edileceÄŸimiz günler bize saÄŸlık kontrolü ve terörle mücadele diye zorla dayatılacak. Sorun sadece kiÅŸisel özgürlüÄŸünüzü, mahremiyetinizi korumak deÄŸil, ulus-devletin de sonu geliyor. Covid-19, milyarlarca dolar savunma harcaması yapan, devasa orduları olan ülkelerin bile bir virüs karşısında ne kadar zayıf olduÄŸunu gösterdi. Virüse karşı bir ÅŸey yapamıyorlar. Åžimdi ulusal güvenliÄŸi, savunma teknolojilerini yeniden düÅŸünme zamanı. Ulus-devleti kurtarmak kadar önemli olan ÅŸey kendi bireysel özgürlüklerimizi de kurtarmak. Eskiden “Her ÅŸey, veridir” denirdi, ÅŸimdi “Veri, her ÅŸey” oldu. Artık paranın kim de olduÄŸu deÄŸil, veri’nin kimde olduÄŸu, kimin kullandığı önemli. ÖrneÄŸin aşıyı kimin bulacağı ya da kimin elinde olduÄŸu önemli.
 
Ulus-devletin iÅŸinin bitirilmesine gelince... Sosyal ve ekonomik boyutta da pek çok deÄŸiÅŸim baÅŸlıyor. 1970’lerden beri ülkeler dolar üzerinden borçlandırılır, IMF ile iÅŸi bitirilirdi. Åžimdi dijital paraya geçiÅŸ ile ulusal merkez bankaları çökertilecek, ortada gerçek para olmayacak. Bu tehlikeyi gören ülkeler son yıllarda sürekli altın ve gümüÅŸ rezervi yapmaya baÅŸladı ama nafile. ABD bile parasını altına endekslemeyi düÅŸünüyor. Çünkü küresel sermaye, milliyetsiz ve ABD atından inip, Çin’e taşınacak. Güç, bilgi olacak ve bu bilgi ÅŸu anda olduÄŸu gibi çok az sayıda kiÅŸinin elinde bulunacak; iÅŸte küresel derin devletin sırrı bu.
 
2050 yılına kadar geliÅŸtirilecekleri gen teknolojisi sayesinde insanın evrimine müdahale etmek, yani tanrının iÅŸine de müdahale etmek istiyorlar. Bu da baÅŸka bir makale konusu olsun. Çare; ÅŸimdiden bu teknolojileri ve bilgiyi tekelcilikten kurtarmaktır. Küresel sermayenin çokuluslu ÅŸirketlerine, bankalarına, vakıflarına, araÅŸtırma merkezlerine yönelik düzenlemelerle arkasındaki çıkar ÅŸebekesini çökertmektir. Covid-19 ile mücadele ederken, arkasındaki güçleri de unutmamalıyız. Zaman, ulus-devletin bu büyük tehlikeden korunması kadar, insanlığın ve insan neslinin özgür kalması için farkındalık zamanıdır.
 
5G neleri deÄŸiÅŸtirecek?
 
5G her ÅŸeyden önce “eÅŸyaların interneti” teknolojisine geçiÅŸ demek. Yani tost makinesinden otomatik arabanıza her ÅŸeyi birbiri ile irtibatlayan bir teknolojinin altyapısı. Böylece ameliyatlarda robotik uygulamalar rutin hale gelecek, savunma alanında hipersonik silahlar ve otonom araçlar geliÅŸtirilebilecek. 5G ile Dördüncü Sanayi Devrimi’ne geçilecek ve bu 2035 yılına kadar küresel ekonomiye 20 trilyon dolar ve 22 milyon yeni iÅŸ saÄŸlayacak. 5G ÅŸebekesi sayesinde 2025 yılında dünyada yaklaşık 41,6 milyon kiÅŸinin eÅŸyaların internetine baÄŸlı olacağı tahmin ediliyor.
 
5G ile yapay zekâ ve internete baÄŸlı makinelerin bir araya gelmesi sadece dünyayı deÄŸil, dış uzayı da etkileyecek olasılıkların kapısını açıyor. Çiftçiler ürünlerini daha iyi toplayacak, yeni ilaçlar ve aşılar daha kısa sürede üretilecek, pandemik hastalıklar daha iyi takip edilecek, ÅŸehirlerimiz akıllı hale gelecek. Yapay zekâ ve 5G önce tarım, saÄŸlık ve eÄŸitimde büyük dönüÅŸümler getirecek. Yapay zekâ, insanın zekâsının ötesinde hesaplamalar yaparak, hastalıkları teÅŸhis edecek ya da elektrik devrelerini analiz edecek. EÅŸyaların internetine ve robotlara dayalı bir hayata geçiyoruz. Ülke ekonomisinin geliÅŸmesinin belirleyici faktörleri arasında 5G kullanımı önde gelecek. Kısaca 5G yeni teknolojik devrimin motoru olacak.
 
Yapay zekâ ve 5G robotları ile ilk ortaya çıkacağı düÅŸünülen yenilikler ÅŸunlar:
 
-Kendi kendini süren otonom araçlar,
 
-Kamu ulaştırmasının otonom hale gelmesi,
 
-Zamana dayalı sanayi otomasyonu,
 
-Uzaktan saÄŸlık kontrolü.
 
4G ÅŸebekesinde sistem Ä°nternet Protokolü (IO) ile geniÅŸ band baÄŸlantılarını saÄŸlıyordu. 5G’nin özellikleri ile yapay zekâ ve onun alt kategorileri olan makine öÄŸrenmesi ve derin öÄŸrenme teknolojileri entegre olacak. Belki 5G’nin ülkelere yönelik ayrı çözümleri olacak (dinamik spektrum tahsisi gibi). Sonuç olarak, 5G; öngören ve pro-aktif bir ÅŸebeke ve gerçek zamanlı, karar vermede otomasyona sahip. Bu ÅŸebekeye pek çok cihaz, yüksek hızlı band geniÅŸliÄŸinde, gerçek zamanlı ve otomatik karar verme teknolojisi ile baÄŸlı olacak. Yani büyük bir veri sistemi, 5G ve yapay zekâ ile yönetilecek.
 
5G’NÄ°N TEHLÄ°KESÄ°...
 
5G ile birlikte milyarlarca çip, sensör, kamera ve diÄŸer tesisat kullanılarak her köÅŸe ve her canlı takip edilecek. Bu sistemlerin sahip olduÄŸu eÅŸ zamanlı analiz kabiliyetleri ile ÅŸüpheli insan ve robot davranışları tespit edilecek ve sözde olay olmadan önlenecek. Bu konuda; Çin, Ä°ngiltere, Hindistan ve ABD ÅŸimdiden yoÄŸun çalışmalar yapmakta. En büyük olanı, Çin’deki SKYNET; bu sisteme baÄŸlı 150 milyondan fazla kamera anlık verileri toplamakta ve anlık görsel analiz yapma kabiliyetine sahip. Çin, böylece Uygur Türklerini takip altına almışken, Ä°srail Filistin’de her canlıyı takibe aldığını gururla beyan ediyor. 5G teknolojisi Çin’de otonom ırkçılık için yeni bir çaÄŸ baÅŸlattı.
 
5G tüm dünyaya yayıldığında ne olacak? Artık 20 milyonluk bir ÅŸehirde kaybolan bir çocuk ya da yetiÅŸkinin en geç 15 dakikada nerede olduÄŸunu bulabilmekteler. 2030 yılında bu sisteme baÄŸlı ülkedeki kamera sayısının 1 milyara yaklaÅŸması bekleniyor. Ä°nsanların günlük hayatta çeÅŸitli amaçlarla kullandıkları AR (Augmented Reality) ve VR (Virtiual Reality) gibi cihazları ele geçirilerek duydukları ve algıladıkları ÅŸeylere eriÅŸilerek manipüle edilebilecek. AR ve VR üzerinden cinsellik ve kimyasal uyuÅŸturucu kara pazarını oluÅŸturabilir. Biyometrik tanıma sistemine sahip drone saldırılarıyla seçilmiÅŸ kiÅŸilere sessiz suikastlar düzenlenebilecek. Ancak gerçek tehlike 6G ile gelecek.
 
Covid-19’a kadar yaÅŸadığımız çaÄŸa bilgi çaÄŸa diyorduk ama bu daha çok geçmekte olduÄŸumuz dijital çaÄŸa doÄŸru bir evrimin ifadesi idi. Covid-19, bu evrimi bir devrime çeviriyor, yani insan hayatını deÄŸiÅŸtirecek ani ve önemli bir deÄŸiÅŸimin tetikleyicisi oldu. Neleri tetikledi? Åžimdiki mücadele telekomünikasyon dünyasının önde gelen isimleri arasında; Ericsson, Cisco, Nokia, Samsung ve Çin hükümetinin finanse ettiÄŸi Huawei. Dünyada ÅŸu anda GSM dünyasında 700 kadar ÅŸirket var. 5G’yi kaç tane ÅŸirket üretirse üretsin, 5G’nin yerini alacak 6G ÅŸimdiden konuÅŸulmaya baÅŸlandı. 6G ile birlikte bu ÅŸirketlerin sayısı 3 ya da 4’e inecek. Yani dünya genelinde tüm komünikasyon altyapısını birkaç ÅŸirket elinde tutacak.
 
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.