Sosyal Medya

Güncel

Dijital araçlar vesilesiyle cuma namazı kılınabilir mi?

Merkezi Katar'ın başkenti Doha'da yer alan Dünya Müslüman Alimler Birliği, Cuma namazının televizyon, radyo veya modern iletişim araçları üzerinden kılınmasını, 'Şer'i hüküm ve kurallara uymadığı, kötü sonuçları olacağı, cuma ve cemaatin amacına açıkça muhalefet ettiği için caiz olmadığını açıkladı. Cuma namazını camide kılamayanların dinî ruhsatı (izni) kullanarak onun alternatifi olan öğle namazını evlerinde kılabileceği vurgulandı.



Merkezi Katar'ın baÅŸkenti Doha'da bulunan Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi, cuma namazının televizyon, radyo ve sosyal paylaşım siteleri gibi modern iletiÅŸim araçları üzerinden yapılan canlı yayınlara uyularak kılınmasının caiz olmadığını, cuma namazının kılınamaması durumunda yerine vakit namazının eda edilebileceÄŸini duyurdu.
 
Endonezya'da koronavirüsün yayılmasını önlemek için 1 metre arayla cuma namazı kılan Müslümanlar.
 
Cuma namazının televizyon, radyo ve sosyal paylaşım sitelerinden yapılan canlı yayınlara uyularak kılınmasıyla ilgili soruların gündeme gelmesi üzerine Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi, Twitter hesabından yayımladığı bir bildiriyle konuya açıklık getirdi.
 
FildiÅŸi Sahili'nden Ä°smail Bader ve annesi Kamil Fatma evde namaz kılarken görülüyor.
 
Twitter'da yayınlanan görüntüde bildiriyi okuyan Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi Mütevelli Heyeti Üyesi, Fıkıh ve Fetva Komisyonu BaÅŸkanı Nureddin el-Hadimi, "Cuma namazının televizyon, radyo ve modern iletiÅŸim araçları üzerinden kılınması, 'Åžer'i hüküm ve kurallara uymadığı, kötü sonuçları olacağı, cuma ve cemaatin amacına açıkça muhalefet ettiÄŸi için caiz deÄŸildir' diyoruz." ifadesini kullandı.
 
Güney Afrika'nın Cape Town kentinde Sultan Abdülhamid tarafından inÅŸa ettirilen Nur’ul Hamidiye Cami'nin dışında cuma namazı kılan Müslümanlar.
 
Hadimi, "Ä°nsanlar eÄŸer cuma namazını camide kılamazlar ise dinî ruhsatı (izni) kullanarak onun alternatifi olan öÄŸle namazını kılabilirler." dedi.
 
Fıkıh ve Fetva Komisyonu BaÅŸkanı Hadimi ayrıca "Cuma namazı en büyük ibadetlerden biridir ve ÅŸartları vardır. Bu nedenle de ancak Allah'ın yer, zaman ve ÅŸekliyle ilgili koyduÄŸu ÅŸartlara uygun ÅŸekilde yerine getirilebilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 
 
Koronavirüsün yayılmasıyla cuma namazlarının askıya alındığı Suudi Arabistan'da cemaatin olmadığı camide ezan okuyan bir müezzin.
 
Dünya Müslüman Alimleri BirliÄŸi, 15 Mart'ta da koronavirüsün yayıldığı ülkelerde durum kontrol altına alınana kadar "cuma ve cemaatle namazın durdurulması" yönünde fetva yayımlamıştı.
 
 
Kaynak: Mecra

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.