Sosyal Medya

Güncel

Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan Cuma Namazı Açıklaması

Din İşleri Yüksek Kurulu, "Koronavirüs görülen ülkelerde yüksek risk grubundaki Müslümanlar, cuma namazı yerine evlerinde öğle namazı kılabilir." açıklaması yaptı.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının görüldüÄŸü ülkelerde yaÅŸayan ve yüksek risk grubunda bulunan Müslümanların, mazeretli sayılacağından cuma namazı yerine evlerinde öÄŸle namazını kılabileceÄŸini bildirdi.
 
Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığından yapılan yazılı açıklamada, henüz tedavisi bulunmayan yeni tip koronavirüsün Dünya SaÄŸlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildiÄŸi hatırlatıldı.
 
Cuma namazının, cemaatle kılınan ve ÅŸartlarını taşıyan her mükellefin yerine getirmesi gereken farz bir namaz olduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada, cana, mala yönelik tehlikeler ve hastalık gibi çeÅŸitli mazeretlerin, cuma namazına gitmemeyi mübah hale getirdiÄŸinin bilindiÄŸi belirtildi.
 
Açıklamada, cuma namazına gittiÄŸi takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endiÅŸe edenlerin cuma namazı kılmakla yükümlü olmadığının kaynaklarda da açıkça ifade edildiÄŸi vurgulandı.
 
Ä°slam'ın hayatın korunmasına yönelik aldığı önlem olarak bulaşıcı hastalık durumunun da cuma namazıyla ilgili mazeret ÅŸeklinde deÄŸerlendirildiÄŸine iÅŸaret edilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:
 
"Koronavirüs hastalığının görüldüÄŸü ülkelerde yaÅŸayan ve yüksek risk grubunda bulunan Müslümanlar, mazeretli sayılacağından cuma namazı yerine evlerinde öÄŸle namazını kılabilir. Koronavirüs hastalarının veya ÅŸüphe nedeniyle gözetim altında tutulanların, cuma namazı veya baÅŸka bir gerekçeyle insanların toplu halde bulunduÄŸu mekanlara gitmeleri caiz deÄŸildir. Kamu saÄŸlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kiÅŸilere cuma namazı farz deÄŸildir. Bu kiÅŸilerin söz konusu çaÄŸrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz deÄŸildir. Bu kiÅŸiler, cuma namazı yerine evlerinde öÄŸle namazını kılmalıdır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.