Sosyal Medya

Güncel

İran'da koronavirüs salgınında bilanço giderek ağırlaşıyor

İran'ın neredeyse tamamına yayılan yeni tip koronavirüs, şu ana kadar 124 kişinin yaşamına mal olurken vaka sayısı da 4 bin 747'ye ulaştı.



Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını Ä°ran'da baÅŸta baÅŸkent Tahran olmak üzere hızla yayılırken virüs ÅŸu ana kadar üst düzey isimlerin de aralarında bulunduÄŸu 124 kiÅŸinin ölümüne yol açtı.
 
Koronavirüs, ilk ortaya çıktığı Çin'den sonra en çok kaybın yaÅŸandığı Ä°ran'da 19 Åžubat'ta Kum kentinde tespit edildi. Ardından neredeyse ülkenin tamamına yayılan koronavirüse yakalananların sayısı 4 bin 747'ye ulaÅŸtı. Kovid-19 teÅŸhisi konulanlardan 913 kiÅŸi de iyileÅŸerek hastanelerden taburcu edildi.
 
En çok vaka 1413 ile Tahran eyaletinde görülürken ülkede virüsün ilk tespit edildiÄŸi Kum'da 523, Gilan'da 424, Ä°sfahan'da 388, Elburz'da 302, Mazenderan'da 301, Merkezi'de 228 ve Kazvin'de 176 kiÅŸinin enfekte olduÄŸu açıklandı.
 
Salgının nispeten daha az yayıldığı eyaletlerden Semnan'da 114, Gülistan'da 104, Rezevi Horasan'da 89, Loristan'da 80, Fars'ta 81, DoÄŸu Azerbaycan'da 75, Huzistan'da 63, Yezd'de 57, Zincan'da 50, Kürdistan'da 42, Erdebil'de 40, KirmanÅŸah'ta 27, Kirman'da 25, Hemedan'da 23, Sistan-Beluçistan'da 21, Hürmüzgan'da 19, Güney Horasan'da 18, Kuzey Horasan'da 15, Çeharmahal-Bahtiyari'de 14, Ä°lam'da 13, Batı Azerbaycan'da 11, Kohgiluye-Buyer Ahmed'de 6 ve BuÅŸehr'de 5 kiÅŸiye Kovid-19 teÅŸhisi konuldu.
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Masume Ä°btikar, bazı bakan ve bakan yardımcılarıyla 24 milletvekiline de koronavirüs bulaÅŸtı.
 
Ä°ran'da koronavirüsten hayatını kaybeden 124 kiÅŸi arasında ise eski Vatikan Büyükelçisi, ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi HüsrevÅŸahi, Düzenin Maslahatını TeÅŸhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ve Ä°ran'ın eski Åžam Büyükelçisi Hüseyin Åžeyhulislam da yer aldı.
 
Halk yönetimi ihmalkarlıkla suçluyor
 
Son dönemlerde ABD ile gerginlik ve ekonomik sorunlarla mücadele eden Ä°ran yönetimi koronavirüs salgınının hızla yayılmasıyla zor günler geçiriyor. Ä°ran, hızlı yayılan ve neredeyse büyün eyaletlerini etkisi altına alan virüsün tespit edildiÄŸi ilk günlerde sert tedbirler alamadı ve virüsün ilk çıktığı Kum kentini karantina almaktan kaçındı.
 
Bu süreçte hem ekonomik zararlar hem de can kayıplarıyla ödenen ağır bir bedel ortaya çıktı. Buna karşılık hızla yayılan salgın, halk arasında da panik havası oluÅŸturdu.
 
Hükümetin salgına karşı gerekli önlemleri almadığını ve ihmalkar davrandığını düÅŸünen halk ile ülke yönetimi arasında güvensizlik oluÅŸtu. Ä°ran Meclis BaÅŸkan Yardımcısı Mesud PezeÅŸkiyan, hastalığı ilk günlerde ciddiye almadıkları öz eleÅŸtirisinde bulundu.
 
Büyük kentlerin giriÅŸlerine kontrol noktaları kuruldu
 
Ä°lk günlerde gerekli tedbirleri almamakla eleÅŸtirilen Ä°ran, daha sonra sert önlemler almaya baÅŸladı. Büyük kentlerin giriÅŸlerinde halkın seyahatlerini kısıtlamak amacıyla kontrol noktaları oluÅŸturuldu.
 
Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler, spor ve sanatsal faaliyetler koronavirüs tedbirleri kapsamında 20 Mart'a kadar iptal edildi.
 
Yetkililer, halka toplu taşıma araçlarını kullanmama çaÄŸrısında bulunurken, baÅŸkent Tahran'da metro kullanımı normal zamanlara göre yüzde 70 azaldı.
 
Devrimden sonra ilk kez cuma namazları iptal edildi
 
Ä°ran Cuma Ä°mamları Politika Belirleme Konseyi BaÅŸkanı Hacı Ali Ekberi, Kovid-19 ile mücadele kapsamında ülkedeki tüm eyalet merkezlerinde bu haftaki cuma namazlarının iptal edildiÄŸini duyurdu.
 
Bu kararla 1979'daki devrimden sonra ülkede ilk kez eyalet merkezlerinde cuma namazı kılınmadı.
 
300 bin kiÅŸilik ekiple koronavirüse karşı ulusal seferberlik
 
SaÄŸlık Bakanı Said Nemeki, hastalığın ilk tespit edilmesinden yaklaşık 2 hafta sonra "Koronayla Ulusal Mücadele SeferberliÄŸi" adı verilen plan kapsamında virüsün en çok görüldüÄŸü eyaletlerde asker ve gönüllülerin katılımıyla 300 bin kiÅŸilik ekiple saÄŸlık taramasına baÅŸlandığını duyurdu.
 
Ekiplerin teÅŸhis ve tedavinin yanı sıra halkı salgına karşı bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunacağını açıklayan Nemeki, ülke genelinde 17 bin saÄŸlık ocağı ve 9 bini aÅŸkın tam teÅŸekküllü saÄŸlık merkezinin organize bir ÅŸekilde plan kapsamında çalışacağını belirtti.
 
Hükümet yetkililerinin ülke dışına seyahatleri yasaklandı
 
CumhurbaÅŸkanı Birinci Yardımcısı Ä°shak Cihangiri, Kovid-19 salgınının daha fazla yayılmasını önleme amacıyla hükümete baÄŸlı kurumlarda çalışanlar için bir talimatname yayımladı.
 
Söz konusu talimatnamede, DışiÅŸleri Bakanlığı çalışanları hariç tüm yetkililerin uluslararası konferans ve etkinliklere katılmak için ülke dışına çıkışlarına ikinci bir duyuruya kadar izin verilmeyeceÄŸi belirtildi.
 
Tüm hükümet kurumlarına tebliÄŸ edilen talimatnameye göre, yetkililer yalnızca CumhurbaÅŸkanı Birinci Yardımcısı'nın izni ile ülke dışına çıkabilecek ve ülkeye dönüÅŸlerinde de gerekli saÄŸlık kontrollerinden geçirilecek.
 
Çin ve Avrupa ülkelerinden Ä°ran'a saÄŸlık yardımı
 
ABD'nin bankacılık yaptırımları nedeniyle ilaç ve saÄŸlık malzemelerinin ithalatında sorunlarla karşılaÅŸan Ä°ran'a salgınla mücadele için ilk destek virüsün ortaya çıktığı Çin'den geldi. Çin, Ä°ran'a 25 bin koronavirüs tespit kiti ve 250 bin maske ve uzman saÄŸlık ekipleri gönderdi.
 
Çin DışiÅŸleri Bakanlığı dün de ABD'ye Ä°ran'daki salgınla mücadeleyi kolaylaÅŸtırmak için bu ülkeye yönelik tek taraflı yaptırımlarını kaldırma çaÄŸrısında bulundu.
 
Bunun dışında Ä°ngiltere, Almanya ve Fransa da Ä°ran'a salgınla mücadeleye destek için tıbbi malzeme yardımında bulundu.
 
Ruhani'den ABD'ye "ilaç yaptırımlarını kaldırın" çaÄŸrısı
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, önceki gün kabine toplantısında yaptığı konuÅŸmada, salgının neredeyse bütün eyaletlere yayıldığını ancak saÄŸlık personelinin çabaları ve halkın iÅŸ birliÄŸiyle mümkün olan en kısa sürede en az kayıpla krizi aÅŸacaklarına dair söz verdi.
 
 
ABD’nin ilaç ve saÄŸlık malzemeleri konusunda uyguladığı yaptırımları kaldırmasını isteyen Ruhani, Washington yönetiminin yardım teklifine iliÅŸkin, "Onlar (ABD) merhamet maskesi takarak 'Ä°ran halkına yardım edelim' diyorlar. Siz eÄŸer samimiyseniz en azından ilaç yaptırımlarını kaldırın. Ä°ran ulusuna karşı hata yaptığınızı, özür dilediÄŸinizi ve ilk adım olarak ilaç ithalatı için bankacılık faaliyetleri ile saÄŸlık ve gıda alanındaki taşımacılık yaptırımlarını halkın üzerinden kaldırın." diye konuÅŸtu.
 
Halka "kağıt para kullanmayın" tavsiyesi
 
Ruhani ayrıca, halka zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan uzak durma çaÄŸrısında bulunarak, ülkedeki eÄŸitimin, alışveriÅŸ ve bankacılık iÅŸlemlerinin de elektronik ortamlardan sürdürülmesini istedi.
 
SaÄŸlık Bakanı Nemeki de tedbir amacıyla halka kağıt para kullanılmaması çaÄŸrısında bulundu.
 
 
Zarif, salgına karşı bölgesel iÅŸ birliÄŸi istedi
 
DışiÅŸleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Twitter hesabından paylaÅŸtığı mesajında, salgınla mücadele için bölgesel iÅŸ birliÄŸi çaÄŸrısında bulunarak, "Terör dahil olmak üzere diÄŸer tüm virüsler gibi Kovid-19 da sınır tanımıyor, etnisite ya da inanç ayrımı yapmıyor. Onunla mücadele için biz de ayrım yapmamalıyız." ifadelerini kullandı.
 
Stokçular virüsle mücadeleyi baltalıyor
 
Ä°ranlı yetkililer, Kovid-19 salgını ile mücadele edilen ülkede son günlerde onlarca depoda yapılan denetimlerde karaborsacılar tarafından stoklanmış milyonlarca koruyucu maske ve koruyucu eldiven ele geçirildiÄŸini duyurdu.
 
Halkın salgınla mücadelede ihtiyaç duyduÄŸu maske ve dezenfekte edici malzemeler gibi saÄŸlık ürünlerini stoklamakla suçlanan 22 kiÅŸi gözaltına alındı.
 
VatandaÅŸların öfkesini çeken stokçulara karşı idam çaÄŸrıları yükselirken Yargı Erki BaÅŸkanı Ä°brahim Reisi, saÄŸlık malzemelerini stoklayan kiÅŸilerin en ağır ÅŸekilde cezalandırılacağını açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.