Sosyal Medya

Ali Haydar Haksal: Git gide çöken ağır hüzün

Seven insanların dram ve açmazları. Çatışmaları, gerilimleri ve kendilerini feda edişleri. Benzer ritüeller yıllardır süregeliyor. Değişen bir şey yok. İnsan ölümleri, gençlerin umutsuzlukları, duyguların, hamasetin hayata bütünüyle ağırlığını koyması, hemen her açıdan bir belirsizlik oluşturuyor.



Hayatın zorluklarının karmaÅŸasında saÄŸlıklı düÅŸünebilme neredeyse imkânsız. Duyguların hayata egemen olduÄŸu, ortamı büyük bir sis bulutu hâlinde kapladığı bir dönem.
 
Ä°nsan ölümleri, gençlerin umutsuzlukları, duyguların, hamasetin hayata bütünüyle ağırlığını koyması, hemen her açıdan bir belirsizlik oluÅŸturuyor.
 
Savaşın Türkiye ve bölge üzerindeki çeÅŸitliliÄŸi, neyin ne olduÄŸu veya ne olacağının fluluÄŸu tam anlamıyla bir çıkmaz.
 
Ocaklar sönüyor, gencecik insanlar, ÅŸehitler, gençler ve diÄŸerleri toprağı boyluyor. On yıllardır süregelen dramatik bir durum. Kadınlar, çocuklar, sokak insanları vb. Bir de Müslüman coÄŸrafyanın karabasanına dönüÅŸen göçler.
 
Emperyalizm oyununu ustaca oynuyor. Olan ise Müslümanlara oluyor. Kuzey Afrika bölgesi, Libya, Mısır, Suriye, Irak, Ä°ran ve tabiî Türkiye.
 
Suriye’de ölenler kimler? Ruslar mı, Amerikan askerleri mi, AB üyesi ülkelerin insanı mı, kim? Suriye’nin parsellenmesi kimin iÅŸine yarıyor? Karşılıklı ölen insanlar hangi kültürün insanları?
 
Ağır hüzün hayatın kendisi. Özel hayatların da benzer durumda olduÄŸu inkâr edilebilinir mi? Hemen her ÅŸey birbiriyle baÄŸlantılı deÄŸil mi? Bozulan aile düzenleri, savrulan çocuklar, gençlik ve yeni karmaşık hayat.
 
Ä°nsanların sadece duygu ile ayakta kalabilmesi ne kadar da zor. Geçici bir süre için insanları bir yerde tutmak olası. Hızlı deÄŸiÅŸen hayat dengeleri beklenmedik kadar erken olabilir.
 
MaÄŸdur ve mazlum göçmenlerin politik hesaplaÅŸmaların aleti edilmesi kadar can sıkıcı ne olabilir. Bu kış mevsiminde çoluk çocuk, kadın ve yaÅŸlıların yollara dökülmesi, Batı’nın kapılarına sürüklenmesi kime ne kazandırır? Sadece kilisenin kapılarında dilenen ve sığınan insanların dramı. Sonsuz kederi ve acısı. Ä°nsanın kendisinden ve deÄŸerlerinden uzaklaşışı ve kendini feda ediÅŸi. Bunlar nasıl tanımlanabilir. Nasıl izah edilebilir?
 
Göçmenlere tahammül edemeyenler var ÅŸu ülkede. Batılılar ise asla tahammül edemiyorlar on yıllardır. Bu, yeni bir anlayış deÄŸil ki.
 
Ä°nsanlar neden lükslerinden biraz olsun fedakârlıkta bulunmazlar. Neden tüketimlerini az da olsa kısıtlamazlar? Lokmalarını bölüÅŸebilmeleri çok mu zor? Büyük dramlar yaÅŸanınca mı ağıtlar yakılası oluyor. Ä°lle de Aylan’lar ölecek de ondan sonra mı çığlıklar koparılacak, feryat edilecek? Edilse bile ne yararı olacak ölen Aylan’lara? Adı Aylan olup olmaması o kadar önemli deÄŸil. Her yanımızda benzer dramlar yaÅŸanıyor. Sokak çocukları, daÄŸ çocukları, zorlananlar, hemen herkes.
 
En sıkıntılı zamanlardaki siyasal çekiÅŸmelerin tatsızlığı ne kadar da ağır bir durum. Birbirlerini basamak olarak kullanmanın zamanı mı? Bu topraklarda bu düzlemde tartışılamaz mı, düzeyli olarak. Karşılıklı tahammül ile doÄŸruda buluÅŸulamaz mı?
 
Hep alt katmanların insanları mı bu ve benzeri hayatları yaÅŸayacak? Varlıklı ailelerin ya da kendilerini kurtarabilenlerin çocukları veya kendileri cephe gerisinde. EÅŸitliÄŸi olmayan bir hayat anlayışı. Kimileri çok eÅŸit kimileri hiç deÄŸil.
 
Seven insanların dram ve açmazları. Çatışmaları, gerilimleri ve kendilerini feda ediÅŸleri. Benzer ritüeller yıllardır süregeliyor. DeÄŸiÅŸen bir ÅŸey yok.
 
Gerilimler kimilerinin iÅŸine geliyor bir araç hâlinde bilinci hayata geçiriliyor.
 
SaÄŸlıklı düÅŸünler olmayınca deÄŸerlendirmelerde yerli yerine oturmuyor. Kimse kimsenin gözlerinin içine bile bakmıyor, bakamıyor, kendini kaçırıyor. Bununla kendinden kaçtığının farkında bile olamıyor.
 
Hüzün ağır hüzün ve çok katmanlı. Ä°ç içe geçen dairelerle içinden çıkılamayan durumlar.
 
Mümin müminin kardeÅŸidir de hangileri mümin, hangileri deÄŸil, kim kardeÅŸ kim düÅŸman asıl belirsizlikler bunlar, insan deÄŸeri yitirildi ve insan asla önemsenmiyor. Ä°nsanlık ölüyor!..
 
 
Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.