Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi perşembe günü açılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılacak, Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıyan kütüphane 7 gün 24 saat hizmet verecek.



Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Selçuklu, Osmanlı ve çaÄŸdaÅŸ mimariden esintiler taşıyan 7 gün 24 saat hizmet verecek CumhurbaÅŸkanlığı Milet Kütüphanesi'nin resmi açılışını perÅŸembe günü gerçekleÅŸtirecek.
 
CumhurbaÅŸkanlığı Kütüphaneler Daire BaÅŸkanı Ayhan TuÄŸlu'nun, AA muhabirine verdiÄŸi bilgiye göre, inÅŸa çalışmalarına 2016'da baÅŸlanan kütüphane 125 bin metrekare kapalı alana sahip ve aynı anda 5 bin kiÅŸiye hizmet verebilecek kapasitede. Kütüphanede 4 milyon basılı, 120 milyonun üzerinde elektronik yayın ile 550 bin e-kitap ve nadir eser bulunuyor.
 
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın öncülük ettiÄŸi kütüphanenin inÅŸa çalışmaları öncesinde Türkiye'nin önde gelen kültür insanları, sahaflar, kütüphane yöneticileri, sivil toplum kuruluÅŸları, dezavantajlı gruplar ve aileleriyle çalıştaylar yapıldı.
 
Türkiye’de ve bazı durumlarda yurt dışında yayımlanmış her türlü kitap, dergi, gazete gibi yayımların belirli sayıda nüshasının saklandığı "Derleme Kütüphane" statüsüne 3 Haziran 2017'de kavuÅŸan kütüphaneye, bu kararın ardından Türkiye'de yayımlanan tüm yayınlardan birer kopya gelmeye baÅŸladı.
 
Kütüphane ve Yayın MüdürlüÄŸünün mayıs 2016'da kurulmasının ardından kütüphane için CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi, Ä°stanbul ve Afyonkarahisar'da yaklaşık 300 kiÅŸi çalışma yürüttü.
 
Basılı kaynakların yanı sıra elektronik kaynak aboneliklerine de baÅŸlanan kütüphanede, 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap ile 120 milyon makale ve rapor, uzunluÄŸu 201 kilometreyi bulanan raflarda yer alıyor.  
 
 
TÜBÄ°TAK-ULAKBÄ°M tarafından üniversite ve araÅŸtırma kütüphanelerine saÄŸlanan EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisans) üyesi olan kütüphanede, bu kapsamda yer alan veri tabanları ve elektronik yayınlar da kullanıma açılacak.
 
"Türkiye'nin en büyük kütüphanesi" olma özelliÄŸi dışında CumhurbaÅŸkanlığı Millet Kütüphanesi'nin hem koleksiyon hem de hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmesi bekleniyor.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve tarihçiler, bağışçılar arasında
 
Kütüphanenin kitap bağışçıları arasında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, gazeteci-yazar Mehmed Åževket Eygi, edebiyat araÅŸtırmacısı ve tarihçi Prof. Dr. Abdülbaki Gölpınarlı, tarihçi Prof. Dr. Ä°lber Ortaylı, bestekar ve ud virtüözü Cinuçen Tanrıkorur, sanat tarihi araÅŸtırmacısı Mustafa Kamil Dürüst, ÅŸair ve yazar Mustafa Åžerif Onaran, yönetmen Muhsin Mete, gazeteci Ahmet Günel Elgin, eski AK Parti Ä°stanbul Milletvekili Metin Külünk, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın oÄŸlu Ahmet Burak ErdoÄŸan, yayınevi sahipleri Saman-Hatice HelvacıoÄŸlu, araÅŸtırmacı yazar Åžefik Can, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, yazar Cemil Meriç, CumhurbaÅŸkanı Özel Kalem Müdürü Hasan DoÄŸan ve edebiyatçı Prof. Dr. Abdurrahman Güzel'in yanı sıra çok sayıda vatandaÅŸ da bulunuyor.
 
Kütüphanede 5-10 yaÅŸ arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaÅŸ arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi ile Ses ve Görüntü Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, AraÅŸtırma Kütüphanesi, Cihannüma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Selçuklu Müze ve Sergi Salonu, Anadolu Salonu, Divan Salonu, Mücellithane, Kitap Åžifahanesi ve davet kabul alanları, 500 kiÅŸilik konferans salonu, teknoloji sınıfları, mesleki eÄŸitim sınıfları, özel grup çalışma ve film izleme alanları, yemek salonları, seminer salonları, mescit, personel çalışma alanları ve dinlenme alanları yer alıyor.
 
16 sütunlu Cihannüma Salonu'nda "Dünya Kitaplığı"
 
 
Tarihteki 16 Türk Devletini temsilen 16 sütunun bulunduÄŸu Cihannüma Salonu, 3 bin 500 metrekare alanda, 224 kiÅŸilik oturma kapasitesi ve yaklaşık 200 bin kitaptan oluÅŸan koleksiyona sahip. Salonun kubbesinde, Alak Suresi'nin "O, kalemle yazmayı öÄŸretendir, insana bilmediÄŸini öÄŸretendir" ÅŸeklindeki 4 ve 5. ayetleri yazıldı.
 
DışiÅŸleri Bakanlığı Kültür Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü ile yürütülen çalışmayla Türkiye'nin yurt dışı temsilcilikleri bulunan tüm ülkelerden getirilen, ilgili ülkenin kültür, tarih konularını içeren kitaplar, Kütüphanenin Cihannüma Salonu'nundaki "Dünya Kitaplığı" kısmında sergilenecek.
 
Dünya Kitaplığı'nda, aralarında Özbekistan, Hindistan, Åžili, Fransa, Çin ve Belarus'un da bulunduÄŸu bazı ülkelerin kitaplarını, bu ülkelerin büyükelçileri ve temsilcileri bizzat CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'ne gelerek teslim etti. Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ise özel temsilcisini göndererek, Fransa Milli Kütüphanesi ile ortak çalışmalar yapılabileceÄŸini Türk yetkililere iletti.
 
Koleksiyon saÄŸlamada ve geliÅŸtirmede, bağış ve derleme yayınların yanı sıra, Türkiye'de yayımlanan kitap, DVD, CD ve diÄŸer yayınların büyük bir kısmının satın alındığı kütüphanede, Türkiye ve yurt dışında yayımlanan, baskısı bulunan kitapların önemli bir kısmı satın alınarak koleksiyona kazandırıldı.
 
Kütüphane hizmetlerinin yanı sıra yaÅŸam boyu eÄŸitim merkezi olması da hedeflenen kütüphanede, çocuk, genç ve yetiÅŸkinlere yönelik yapay zeka, siber güvenlik, artırılmış gerçeklik, kodlama gibi kurslar ve eÄŸitim faaliyetleri de düzenlenecek.
 
Teknoloji sınıfları ve atölyeleri Dijital DönüÅŸüm Ofisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Turkcell ve Türk Telekom iÅŸ birliÄŸiyle yapılan kütüphanede CumhurbaÅŸkanlığı Devlet ArÅŸivleri BaÅŸkanlığının sayısallaÅŸtırılmış 45 milyon belgesine ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığının 500 bin kitabının künye bilgisi ile 100 binin üzerinde nadir/yazma eser görüntüsüne ulaşılacak.
 
Kütüphaneye nasıl girilecek?
 
 
Kütüphaneyi kullanmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸları, e-Devlet üzerinden üye olabilecek, yeni kimlik kartlarıyla giriÅŸ yapabilecek. Eski kimlik sahipleri ise kütüphaneye, kapıda alacakları geçici kart ile girebilecek. Yabancı uyruklular ise pasaportları karşılığında verilecek geçici giriÅŸ kartlarıyla kütüphane hizmetlerinden faydalanabilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.