Sosyal Medya

Güncel

Rejim ve Rusya'nın 1 aylık İdlib saldırıları bilançosu: 188 can kaybı

Suriye Müdahale Koordinatörlüğü, Beşşar Esed rejimi güçleri ve destekçisi Rusya'nın İdlib'e yönelik geçen ayki saldırılarında 188 sivilin öldüğünü bildirdi.



Ä°dlib'de göç verilerine iliÅŸkin çalışma yürüten Suriye Müdahale KoordinatörlüÄŸünce yayımlanan raporda, Esed rejimi güçleri ve destekçisi Rusya'nın Ä°dlib'e yönelik ocak ayındaki bombardımanlarında 64'ü çocuk 188 sivilin yaÅŸamını yitirdiÄŸi kaydedildi.
 
Hayatını kaybedenler arasında iki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) çalışanı ve bir de saÄŸlık görevlisinin yer aldığı belirtildi.
 
Rejim ve Rusya'nın bölgeye yönelik geçen ayki saldırılarında 28 okul, 7 çadır kent, 11 saÄŸlık tesisi, 9 pazar yeri, 19 ibadethane, 5 sivil savunma merkezi, 3 su ve 2 elektrik santrali, 4 fırın hedef alındı.
 
 
Astana anlaÅŸmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar
 
Suriye'nin kuzeybatısındaki Ä°dlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliÄŸinde bulunuyor.
 
Ä°ç göçle nüfusu 4 milyona ulaÅŸan Ä°dlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. Ä°dlib, rejimin en yoÄŸun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.
 
Türkiye, Rusya ve Ä°ran'ın katıldığı 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, Ä°dlib ili ve komÅŸu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baÅŸkent Åžam'daki DoÄŸu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliÄŸi azaltma bölgesi" oluÅŸturuldu.
 
Ancak rejim ve Ä°ran destekli teröristler, ateÅŸkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaÅŸtırıldığı 4 bölgeden Ä°dlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteÄŸi sayesinde ele geçirdi.
 
Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.
 
Rusya'nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018'de vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti.
 
Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, rejim ve Ä°ran destekli teröristler, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardımanlarda 1800 civarında sivil can verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.