Sosyal Medya

Güncel

Çin koronavirüse karşı aşı geliştirmeye başladı

Çin Afet Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ülkede hızla yayılan yeni tip koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirmeye başladı.



South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin Afet Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) viroloji uzmanı Åžü Vınbo, merkez bünyesindeki uzmanların yeni tip koronavirüse (2019-nCoV) karşı aşı geliÅŸtirmeye baÅŸladığını belirterek bu kapsamda izole edilen virüsün genetik dizinini tanımlamak için çalışma yürütüldüÄŸünü söyledi. 
 
Åžü, uzmanların, 2 Ocak'tan bu yana virüsten alınan dört örneÄŸin patojenik yapısını tanımlamak için yüksek iÅŸlem hacimli sıralama metodu kullandığı bilgisini paylaÅŸarak, yeni koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan zatürreye karşı da ilaç taraması yapıldığını ifade etti.
 
Ülkenin Vuhan kentinde aralık ayında ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında can kaybı 56, salgından etkilenenlerin sayısı da 324'ünün durumu ağır olmak üzere bin 975'e yükselmiÅŸti.
 
Enfektelerle temas ederek müÅŸahede altına alınan kiÅŸilerin sayısı ise toplam 21 bin 556 olarak açıklanmış, 49 enfekte vaka ise iyileÅŸerek taburcu edilmiÅŸti.
 
Pekin ve Tiencin'de ÅŸehirlerarası otobüs hatları çalışmaya ara veriyor
 
Salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirler çerçevesinde dün Pekin'den diÄŸer eyaletlere ÅŸehirlerarası ulaşımı saÄŸlayan uzun yol otobüs seferlerinin geçici olarak durdurulduÄŸu açıklanmıştı.
 
Bugün de Pekin'in komÅŸu ÅŸehri Tiencin'den yine diÄŸer eyaletlere uzun yol seferleri yapan otobüs seyahatlerinin yarından itibaren durdurulacağı duyurulmuÅŸtu.
 
Guangdong eyaletinde de bir ÅŸehir mühürlendi
 
Hubey eyaletinde Vuhan'ın ardından çok sayıda "ÅŸehrin mühürlenerek" kentte toplu ulaşımın durdurulmasının ardından bugün itibarıyla Guandong eyaletine baÄŸlı 5 milyon 600 bin civarında nüfusu olan Åžantou ÅŸehri de mühürlenmiÅŸti.
 
Åžantou kentte bugünden itibaren tüm toplu ulaşım araçlarının yanı sıra durak merkezli ya da internet üzerinden hizmet veren ticari taksilerin çalışması yasaklandı.
 
Kısa süre içinde virüsün Hubey eyaletindeki Vuhan kentinden diÄŸer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle Vuhan baÅŸta olmak üzere irili ufaklı 13 kentte toplu ulaşım durdurulmuÅŸtu.

 
Bu kapsamda Vuhan, Huanggang, Icou, Åžienning kentleriyle ilçe büyüklüÄŸündeki Çıbi, Åžientao, Cıciang, Çienciang, Cingmın, Huangşı, Dangyang, Inşı, Åžiaogan kentlerinde metro, otobüs ve feribot seferlerinin geçici olarak durdurulması kararı alınmıştı.
 
Vuhan’a giriÅŸler yasaklanmış çıkışlar da çok özel durumlara baÄŸlanmıştı. Söz konusu kentler Çin basınında "mühürlenen ÅŸehirler" olarak ifade ediliyor. Söz konusu "mühürlü ÅŸehirler"de yaÅŸayan toplam nüfus 35 milyonu geçiyor.
 
Ä°laveten Vuhan’da ihtiyaca binaen iki hafta içinde biri bin 300 diÄŸeri bin yataklı iki hastane inÅŸa edileceÄŸi duyurulmuÅŸ ve Ulusal SaÄŸlık Komisyonu, Vuhan'a gönderilmek üzere bin 230 saÄŸlık personelinden oluÅŸan altı ekip oluÅŸturmuÅŸtu. SaÄŸlık personelinin bir kısmı Vuhan'a ulaÅŸmıştı.
 
Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine baÄŸlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmiÅŸti. Vuhan Belediyesi SaÄŸlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kiÅŸide daha "gizemli hastalığın" görüldüÄŸünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
 
 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.