Sosyal Medya

Kitap: PKK terörünün son 15 yıllık toplam bilançosu

‘Türkiye Terör Olayları Veri Tabanı’, PKK terörünü anlamak ve onunla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için öncelikle bu terörün ülkeye verdiği hasarın kapsamını, hedef ve yöntemlerini somut verilerle çalışmak gerektiği öngörüsüyle hazırlanmış.



DHKP-C’den ASALA’ya, DEAÅž’tan el-Kaide’ye kadar birçok terör örgütünün hedefi haline getirilmiÅŸ Türkiye’nin yine de son 40 yılda en önemli güvenlik sorunu bölücü terör örgütü PKK’nın eylemleri olmuÅŸtur. Bununla beraber Türkiye’nin PKK terörüyle mücadelesi sürecinde yaÅŸanan dönüÅŸüm ve kırılmaların, deÄŸiÅŸim ve devamlılıkların aynı ÅŸekilde ele alındığını ise söyleyemeyiz. Oysa bu 40 yıl içinde ne PKK imkân ve araçları bakımından 40 yıl önceki terör örgütüdür ne de Türkiye PKK terörüyle mücadelesini 40 yıl önce baÅŸvurduÄŸu yöntemler aracılığıyla sürdürmektedir. Genellikle PKK terörünün tarihsel ve toplumsal deÄŸiÅŸkenlerle arasındaki irtibat son 40 yıldaki toplumsal araÅŸtırmalarda deÄŸiÅŸik boyutlarıyla araÅŸtırılmış, Türk toplumuna etkileri kavramsal bakımdan ortaya konmaya çalışılmışsa da bizatihi olgunun kendisi yeterince analiz edilmemiÅŸtir. PKK terörünün sebepleri ve yol açtığı kötü sonuçları irdeleyen sosyolog ve siyaset bilimciler bu terörün ve bu teröre karşı aktif mücadelede benimsenen araç ve kaynaklarını çözümlemelerine yarayacak herhangi bir somut veriye yaslanmamışlardır. Bu da elbette gerek olguyu gerekse süreci anlama ve kavramada birtakım eksikliklere kendiliÄŸinden yol açmıştır. Ampirik veri yokluÄŸunda üretilen kavramsal spekülasyonların PKK terörünü anlamaya dönük yaklaşımları da kötü yönde etkilediÄŸini biliyoruz.
 
 
Hasar tespiti
 
PKK terörünü anlamak ve bu terörle etkin bir ÅŸekilde mücadele edebilmek için öncelikle bu terörün ülkeye verdiÄŸi hasarın kapsamını, hedef ve yöntemlerini somut verilerle çalışmak gerektiÄŸi öngörüsüyle hazırlanmış Türkiye Terör Olayları Veri Tabanı (TTOV), ayrıntılı bir veri tabanı olarak PKK terörünün son 15 yıllık bilançosunu (2004-2018 arası) ortaya çıkarıyor.
 
 
PKK terörünün yol açtığı can kayıpları, bu terörün hedef seçtiÄŸi kesimler, saldırı taktik ve türleri, bu saldırılarda kullanılan silahlar ve silah tipleri gibi konulardaki somut verilerden yola çıkarak her bölümde PKK terörünün ve Türkiye’nin bu terörle mücadelesinin farklı bir boyutunun ele alındığı PKK Terörünün Analizi kitabı bu bakımdan PKK terörünü ve bu teröre karşı yürütülen mücadeleyi kavramada araÅŸtırmacılara kapsamlı bir bakış açısı kazandırıyor.
 
 
Åžiddetin arttığı dönem
 
Kitap, bilimsel geçerlilik ve keskinliÄŸe sahip olmayan fikir jimnastiklerinin sıkça yapıldığı bu alanda somut verilere dayalı çözümlemelere duyulan ihtiyaca bir cevap olmasının yanısıra, içerdiÄŸi her bölümde TTOV’a dayanarak yapılan analizler de dikkat çekiyor. Sözgelimi “PKK ile mücadelede yaÅŸanan can kayıpları”nı konu edinen ve Hüseyin Alptekin, TuÄŸba Sezgin ve Muhammet AkkuÅŸ tarafından kaleme alınan ikinci bölümde son 15 yıl içinde 2007-2008, 2011-2012 ve 2015 sonrası zaman aralıklarının can kayıplarının en yoÄŸun yaÅŸandığı dönemler olduÄŸu bulgusuna ulaşılıyor. Ulaşılan bu bulgunun Türkiye’deki siyasal hayatın ve uluslararası iliÅŸkilerdeki önemli bazı dönüm noktalarıyla koÅŸutluÄŸunun dikkat çektiÄŸini de yeri gelmiÅŸken vurgulamalı. 2007-2008 e-muhtıra ve sonrası yaÅŸananları iÅŸaretlerken 2011-2012 ile 2015 sonrası dönemde de FETÖ’nün faaliyetlerindeki farklılaÅŸmalarla PKK terörünün ÅŸiddetindeki artışlar göz önüne alınabilir.
 
Kitabın diÄŸer bölümlerinde PKK’nın seçtiÄŸi hedefler, PKK’nın saldırı türleri ve bu türleri etkileyen faktörler, terörle mücadele operasyonları ve PKK’nın saldırılarında kullandığı silah türleri, Ä°HA ve SÄ°HA’ların terörle mücadeleye etkileri gibi konular analiz ediliyor. Bu analizleri gerçekleÅŸtiren isimler ise ÅŸunlar: Veysel Kurt, Merve Dilek DaÄŸdelen, Talha Köse, Merve Åžahin, Hasan Basri Yalçın, AyÅŸe Ä°rem Aycan Özer, Abdullah ErboÄŸa, Merve Ä°rem Ayar.
 
 
Murat Güzel / Star Gazetesi
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.