Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tauqir Sharif: Vatandaşlıktan çıkarılan yardım gönüllüsünün hikayesi

26 Mayıs 2017’de İngiltere’deki ailem, İngiliz vatandaşlığımın iptal edildiğine dair bir mektup aldı. Bununla beraber son iki yılı kapsayan hukuki süreç başladı ve bugün her şeyi başından sonuna anlatmaya karar verdim.



 
Ä°ngiliz olmak benim kimliÄŸimin bir parçası. Ä°ngiltere’de doÄŸdum ve büyüdüm. Orada okudum. VatandaÅŸlık haklarımın alınması bunların hiçbirini deÄŸiÅŸtirmez.
 
Ä°ngiltere’de güçlü bir hukuk sistemi olduÄŸuna her zaman inandım. DoÄŸru olmayan bir ÅŸekilde suçlanırsam, kendimi savunma fırsatı bulacağımı bilerek kendimi güvende hissettiö. Bu tüm Ä°ngiliz halkının sahip olması gereken bir varsayımdır. Fakat bu durum benim için, yurttaÅŸlıktan çıkarılmama karşı kendimi savunma sürecine baÅŸlamamla bütünüyle deÄŸiÅŸti.
 
Ä°lk olarak, benim davam Özel Göçmen Temyiz Komisyonu (SIAC) olarak bilinen gizli bir mahkemede görülecekti. Bu ÅŸu anlama geliyordu; Ne bana karşı yöneltilen kanıtlara eriÅŸimim olacaktı ne de beni temsil etmesini istediÄŸim kiÅŸiyi seçebilecektim. Bununla ilgili olarak avukatlarım “özel bir savunucuya” -hükümet tarafından incelenip onaylanan bir vekil- benim hakkımda bilinmesi gereken her ÅŸeyi anlatmalı ve birtakım bilgiler vermeliydi. Bu süreçte yapılan bütün ÅŸeyler ben yahut avukatlarım bana karşı kullanılan gerçek kanıtları görmeden yapılmalıydı.
 
Acımasız sistem
 
Ä°kinci olarak, size yöneltilen suçlamalar için hiçbir kanıt sunulmadığında buna karşı kendinizi savunmanız imkansızdır. Açıkçası bana göre özel savunucular yalnızca var olduklarına dair görüntü için orada bulunuyorlar, adaletin sunulduÄŸuna dair bir görüntü vermek için. Hakikat bundan daha farklı olamazdı.
 
Üçüncü olarak, yasal iÅŸlem sırasında devletin bu davlarda takdir yetkisinin mutlak olduÄŸunu fark etmiÅŸtim. Davalarını kazananlar vatandaÅŸlık yoksunluÄŸunun acımasız doÄŸasıyla hiçbir ilgisi olmayan tekniklerle bunu yaptılar. Hemen hemen tüm vatandaÅŸlıktan çıkarma davası SIAC mahkemeleri tarafından onaylanmıştır.
 
Bu inkar edilemez gerçeklere dayanarak bir zamanlar Ä°ngiliz vatandaşı olarak hakkım olduÄŸuna inandığım adil yargılanma ile yargılanmayacağımı fark ettim, bu yüzden SIAC sürecini boykot etmeye karar verdim.
 
Bütün bu süreç Ä°ngiliz Müslümanlara karşı eÅŸi görülmemiÅŸ ve ayrımcı bir derecede kullanılan iki katmanlı adalet sistemini ifade etmektedir.Artık kendi halkına karşı bir tür OrtaçaÄŸ sürgün sürecini yaÅŸatır gibi deÄŸerlendirme yapmadan bir kararı anında onaylayan bir sisteme taraf olmak istemiyorum.Ben ve çocuklarım sonsuza kadar vatansız olmanın belirsizliÄŸiyle yaÅŸayacağız.
 
 
Adaletin tahkiri
 
Ä°ki göçmenin çocuÄŸu olmam nedeniyle Ä°ngiltere hükümeti bana ikinci sınıf vatandaÅŸ olarak davranabileceÄŸini sanıyor. Bugün yaptığım bu iÅŸin esin kaynağı her ne kadar büyük ölçüde Ä°ngiliz merhameti ve baÅŸkaları için iyi ÅŸeyler yapma deÄŸerleri olsa da hayat kurtardığı bir gerçek. Bugün Suriye’de 200’den fazla kiÅŸiyi istihdam eden 41 yardım projemiz var. Ne var ki Ä°ngiliz hükümeti beni vatansız hale getirdi ve “kamu yararına elveriÅŸli olmadığımı” iddia etti. SIAC ve özel avukat sistemi adaleti gerçekten de tahkir ediyor. Onlar herhangi bir kanuni prosedüre uygun yargı sürecine saygı duyan bir ülkede olamaz.
 
Umarım eylemlerim hem benzer bir durumla karşı karşıya kalan ve SIAC’ı boykot edenlere hem de bir davanın kanunlarca belirtilen esaslara uygun olarak yürütülmesi gerektiÄŸine inanan avukatlara ilham olur, ancak bu ÅŸekilde bu ülkeyi kendine getirebiliriz.
 
 
Tauqir Sharif-Ä°nsani yardım gönüllüsü / Kaynak: Mepa News
(Editör notu: Sharif, Ä°ngiltere tarafından Suriye'deki insani yardım faaliyetleri sebebiyle vatandaÅŸlıktan çıkarılmıştı.)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.