Sosyal Medya

ABD ve İran çekişmesi bir danışıklı dövüş mü

Savaşı çelik-çomak oynamak zanneden ve modern savaşları heyecanla izlemek isteyenler, İran ile Amerika arasındaki bu karşılıklı tehdit ve gövde gösterisinin böylesi sınırlı bir güç gösterisiyle noktalanmasından mutsuz oldular.



Sadece ÅŸu son 10 günün müthiÅŸ geliÅŸmelerinin filmini hâfızamızda bir daha geri saralım.
 
Ä°ran’la B. Amerika arasındaki yüksek gerilim, Irak’ta, ‘HaÅŸd-i Åža’bî’ merkezlerinin bu resmî silahlı güçlerden 30 kadar personelin katledilmesi ardından, BaÄŸdâd’daki Amerikan B. ElçiliÄŸi’nin basılıp kısmen yakılması..
 
Sonra, Ä°ran’daki ‘itiqadî lider’in nezdinde, Ä°ran Devleti’nin resmî ordu güçlerinin de üstünde ve sınır ötesi operasyonların da esrarengiz elemanı olan Suleymanî’nin, USA emperyalizmi tarafından ve ‘meÅŸrû müdafaa hakkı’(!) iddiasıyla BaÄŸdâd’da katledilmesi..
 
Devamında, Ä°ran’ın yaklaşık yüzde 80’inin teÅŸkil eden ÅŸiî Müslüman halkının Suleymanî’yi milyonlar halinde gözyaşı içinde defnetmesi ve Ä°ran liderlerinin intikam yeminleri..
 
Sonra..
 
Amerikan BaÅŸkanı Trump’ın, ‘Ä°ran bizi tehdit ederse, çok daha ağır karşılıklar vereceklerine, Ä°ran’ın dinî liderlerini, kültürel ve tarihî eserlerini de hedef olarak belirleyip vuracakları’na dair en barbarca, vandalca ve çılgınca tehditleri.. Ama, hemen ardından da, ‘Ä°ran’ın bir takım tepkiler verebileceÄŸinin beklendiÄŸine, ama bunların, kendilerinin de karşılık vermek zorunda kalmayacak derecede ölçülü olmasına dikkat etmeleri’ yönündeki ihtarları..
 
Ve sonra da, Ä°ran’ın, Irak’taki Amerikan üslerine 700 km. menzilli-ve ikisi patlamayan- 27 adet Zulfiqaar füzesi fırlatması..
 
Evet, bütün bunların neticesi mi?
 
Ä°ÅŸte bu noktada bazıları hayal kırıklığı yaÅŸadılar. Savaşı çelik-çomak oynamak zanneden ve modern savaÅŸları heyecanla izlemek isteyenler, Ä°ran ile Amerika arasındaki bu karşılıklı tehdit ve gövde gösterisinin böylesi sınırlı bir güç gösterisiyle noktalanmasından mutsuz oldular.
 
Bir kesim ise, ‘Tamam iÅŸte.. Amerika, Ä°srail ve Ä°ran arasında bir muvazaa’lı/ danışıklı dövüÅŸ tezgâhlandığını ve aldatılmak istediklerini anladıklarını’ ve ‘zâten bazı ÅŸüphelerimiz vardı, kanaatimiz kesinleÅŸti.’ diyerek uyandıklarını söylemeye baÅŸladılar.
 
Ama, kabul etmek gerekir ki, onları bu kanaate zorlayan da, Ä°ran ve Amerika’nın aşırı temkinli davranışlarıydı. ‘Fakir’, bu ihtimale ÅŸahsen zihninde yer vermese de, bu iddia bazı odaklarca ve mezhebî kaygılarla daha bir pompalanıyor.
 
Yani, ortada bir oyun olmadığının gösterilmesi için, tarafların birbirini imha edinceye kadar savaÅŸmaları mı sergilenmeliydi? Evet, savaÅŸ çelik-çomak oyunu deÄŸildir, ama, geliÅŸmelerin çok temkinli olması bu muvazaa zannını güçlendiriyor.  (Nitekim, 8 ocak akÅŸamı Ensar Vakfı Merkezi’nde, 9 Ocak akÅŸamı, Eyyub Sultan-Bahariye Mevlevîhanesi’nde ve 10 Ocak akÅŸamı Esenyurt Ä°MH ve Yediveren DerneÄŸi’ndeki sohbetlerde en çok da bu ihtimaller sözkonusu  ediliyordu. Ama, esaslı bir savaÅŸ olsa bile, yine ‘Ortada bir oyun var!’ diyenler yine olacak.)
 
Halbuki, iki güreÅŸçi bile, birden bire dalmaz birbirlerine.. Önce bir peÅŸrev ve birbirlerine el-ense çekip, rakibinin muhtemel zaaf ve kuvvet noktalarıyla hassasiyetlerini ölçmeye çalışırlar. 
 
Evet, Ä°ran’ın en üst makamları, kendi füze saldırıları sonunda 80 kadar Amerikan askerinin öldürüldüÄŸünü, üsslerde büyük tahribat olduÄŸunu ileri sürerken; çılgın ihtiyar kovboy  Trump, hiçbir Amerikan vatandaşının burnunun bile kanamadığını, üsslerde de ufak-tefek hasarlar olduÄŸunu söyledi; ‘Tam da bizim istediÄŸimiz ÅŸekilde sınırlı ve ölçülü bir tepki gösterdiler..’ der gibiydi.
 
Ä°ran rejiminin muhalifi olan eski Åžah rejimi artıklarından bazıları ise, Amerika ve Ä°ngiltere tv. ekranlarında, ‘Ä°ran hattâ 100 tane Amerikan generalini öldürse bile, onlar 1 tane Suleymanî eder mi?.’ diye, Ä°ran’ı daha atak olmaya ve böylece Amerika’nın da ölçüsüz karşılıklar vermesini saÄŸlamaya çalıştılar.
 
***
 
BaÅŸka ilginç noktalar da vardı..
 
Ä°ran, kendi füzelerinin verilen koordinatları hedefleri vurmakta son derece dakik ve de radar tarafından görülemeyen özellikte olduklarını iddia ediyordu.
 
Bu füzelerin, o üsslere yakın yerlerdeki yerleÅŸim birimlerine kazaen bile düÅŸmemesi ve Amerikan hava savunma sistemleri tarafından vurulamaması bu iddialarını doÄŸrular mahiyette oldu.
 
Yoksa,  Ä°ran’ın kendilerine sınırlı bir tepki vermesini beklediklerine ve de, , ‘Ä°ran’ın gazının alınması için fırsat tanıyacakları’na dair Trump’ın kapalı ifadeleri mi bu sonuçta etkili oldu?
 
Burada üzerinde durulması gereken bir diÄŸer nokta da, Ä°ran’ın, Irak’taki Amerikan üsslerine füze atacağını, Irak BaÅŸbakanı  Abdulmehdî’ye bildirmesi ve onun da, bu bilgiyi hemen Amerika’yla paylaÅŸtığını açıklaması; Amerika’nın da  üsslerindeki bütün personelin sığınaklara girmesi emrini vermesi..
 
Böyle olunca da, Trump’ın, ‘hiçbir Amerikalının burnunun bile kanamadığı’ yönündeki iddiasının doÄŸru olması ihtimali var.
 
Ä°ran halkı ise, ‘80 Amerikalının öldürüldüÄŸü ve yüzlerce yaralının da sionist Ä°srail rejiminin hastahanelerine taşındığı’  iddialarıyla tatmin oluyor.
 
Bir diÄŸer sonuç ise, Ä°ran’ın, Amerika’nın karşı konulamazlığına dair karizmasını çizdiÄŸini; Trump’ın ise, 4 yıl önceki seçimler öncesinde, Libya’da Amerikan ElçiliÄŸi’nin IŞİD /DEAÅž elemanlarınca yakılıp, Büyükelçi’nin de öldürülmesi sırasında zayıf davrandığı iddiasıyla suçlanan DışiÅŸleri Bakanı Hillary Clinton’ın BaÅŸkanlık yarışından elenmesi gibi bir durumun, 10 ay sonra yapılacak olan seçimlerde kendi başına da gelmesi ihtimalinin ÅŸimdilik bertaraf edilmiÅŸ olmasını düÅŸünerek tatmin oldukları söylenebilir.
 
(Dün sabah, Bartın’daki bir proÄŸrama giderken; Tahran’da düÅŸen ve 176 yolcusunun tamamının hayatını kaybettiÄŸi Ukrayna uçağının, ‘insanî bir hata sonucunda füzeyle düÅŸürüldüÄŸü’nün Ä°ran tarafından resmen kabul edilmesine ise, inÅŸaallah yarın deÄŸinelim.) 
 
 
Müellif: Selahattin E. Çakırgil / Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.