Sosyal Medya

Günümüz insanın evhama varan kuruntuları

Fiziki noktada bir sorun yaşadığımızda nasıl ki doktora gidiyorsak ruhsal sorunlarımız için de gerektiğinde destek alabilmeliyiz. Ancak günümüzde terapist ihtiyacının çok fazla abartıldığını, bunun sonucunda ise envai çeşit şarlatanların ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu nedenle kişinin yardım almak niyetiyle attığı adımları titizlikle atması gerekir.



Otuz yıl evvel mahallenizden bir kiÅŸiyi ruh hekimine yönlendirmiÅŸ olsanız, tepki ile karşılaşır ve özür beyan ederdiniz. O zamanlar insanlar ruhsal sorunlarını gizleme ihtiyacı duyar, eÄŸer yolları psikiyatriste düÅŸmüÅŸse de bunu bir sır gibi saklarlardı. Günümüzde ise yaÅŸlı-genç hemen herkes ruhsal sorunlarından, terapiste gitmekten ve uzman desteÄŸi almaktan bahsediyor. Özellikle hanımlarımız terapiste gitmeyi farkındalık, üst bir bilinç olarak görüp ballandıra ballandıra anlatıyorlar.
 
Fiziki noktada bir sorun yaÅŸadığımızda nasıl ki doktora gidiyorsak ruhsal sorunlarımız için de gerektiÄŸinde destek alabilmeliyiz. Ancak günümüzde terapist ihtiyacının çok fazla abartıldığını, bunun sonucunda ise envai çeÅŸit ÅŸarlatanların ortaya çıktığını görmekteyiz. Bu nedenle kiÅŸinin yardım almak niyetiyle attığı adımları titizlikle atması gerekir.
 
EÄŸitim seminerlerimde karşılaÅŸtığım anneler çocuklarıyla ilgili küçük sorunları dahi abartarak birçok terapiste gittiklerini fakat beklentilerine ulaÅŸamadıklarını söylüyorlar. Ä°ÅŸin kolayına kaçan anneler neredeyse çocuÄŸun bütün eÄŸitim sürecini terapiste bırakmak ve sihirli bir deÄŸnekle istedikleri çocuk modeline ulaÅŸmak istiyorlar. GeçtiÄŸimiz gün e-posta adresime düÅŸen sorulara göz attığımda ister istemez çocukların deÄŸil anne-babaların desteÄŸe ihtiyaçlı olduklarını düÅŸündüm.
 
“Fatma Hanım, 8 ve 15 yaşında iki kızım var. Hamdolsun dersleri ile ilgili hiçbir sorunumuz yok, takdir getiriyorlar, gelecekte doktor olup birlikte çalışmayı düÅŸünüyorlar. Ama yataklarını toplamıyor, yemeklerini hazırlamaktan bile aciz kalıyorlar. Psikologa gittim, onun tavsiyelerine göre hareket ediyorum ama beni dinlemiyorlar, acaba zamanla düzelir mi?” (Zeynep K.)
 
“Üç yaşında bir kızım var, çok fazla üzerine düÅŸüyoruz ama düÅŸmesek ne yapacağız, yemek yediremiyoruz, çorap giydiremiyoruz, geceleri sık sık uyanıyor, aşırı ilgi bekliyor…” (AyÅŸe Y.)
 
“20 yaşında bir kızım var. Ergenler içine kapanık olur çok konuÅŸmaz derler benimki tam tersi sürekli konuÅŸuyor, soru soruyor, kafasını hep meÅŸgul tutuyor. Arkadaşını iyi seç, insanlara kolay güvenme diyorum ama beni dinlemiyor, yanlış arkadaÅŸlar seçiyor.” (YeÅŸim Y.)
 
Lüks ve konforun hâkim olduÄŸu bir çaÄŸda nasıl olur da ruhsal sorunlar bu kadar artar diye düÅŸünürken insanlarımızın incir çekirdeÄŸini doldurmayacak meselelerden büyük sorunlar üretip hayatı kendilerine zehir ettiklerini fark ettim. Tamam, ahlaki deÄŸerlerin zayıflaması, iletiÅŸimsizlik, yalnızlaÅŸma ve ekonomik sorunlar insanlarımızı ruhsal ve sosyal sorunlara sürükledi ancak fertler zamanın getirdiÄŸi zorluklara karşı direnç kazanmak yerine sorun üreterek iÅŸin içinden çıkamaz hale geldiler. Kendini iyi hisseden ya da hissetmeyen herkes soluÄŸu terapistlerde alıyor, fahiÅŸ paralar harcıyor, terapistin tavsiyelerine uyuyor. Ancak tasavvur ettiÄŸi gibi kalıcı bir huzura ulaÅŸamıyor. Neden? Çünkü ne insanlarımız otuz yıl önce sahip oldukları sabır, tahammül, merhamet, anlayış ve empati gibi deÄŸerlere sahipler ne de zaman onların evham yüklü torbalarını taşımaya güç yetirebiliyor.
 
 
Müellif: Fatma Tuncer / Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.