Sosyal Medya

Süleymani suikasti İran'ı Rusya'ya ne kadar yaklaştırır?

Rusya, ABD ile İran arasında Kasım Süleymani’nin öldürülmesiyle derinleşen krizden, daha önce Suriye ve Libya'da olduğu gibi, kârlı çıkmanın hesaplarını yapıyor.



Ä°ranlı General Kasım Süleymani’nin geçtiÄŸimiz günlerde ABD tarafından öldürülmesi ile beraber Tahran ile Washington arasında yaÅŸanan gerilimden diÄŸer bölgelerde olduÄŸu gibi yine Rusya kârlı çıkacak gibi gözüküyor.
 
JÄ°RÄ°NOVSKÄ°Y’DEN Ä°RAN’A DÄ°KKAT ÇEKEN ÖNERÄ°
 
Nitekim geçtiÄŸimiz gün ‘Rus devletinin resmi olarak söylemediÄŸi ÅŸeyleri’ dile getirmesiyle bilinen Rusya Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Vladimir Jirinovskiy, ABD’nin Ä°ranlı General Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından Ä°ran’a, ‘Libya senaryosunun’ tekrarlanmaması adına ülke topraklarında Rus askeri üslerinin kurulmasını önermiÅŸti. Jirinovskiy açıklamasında “Ä°ran ÅŸimdi Rusya’dan yardım isteyebilir. Biz ise bu ülkede, Hint Okyanusu’nun kıyısında hızlı bir ÅŸekilde bir askeri deniz üssü, askeri hava üssü ve kara kuvvetleri üssü kurabiliriz. Ayrıca Ä°ran, kendi hava sahasını korumak için acilen modern hava savunma sistemleri talep edebilir. Bunu yapmayı baÅŸarırlarsa Ä°ran hayatta kalacak, aksi halde Libya’nın akıbetini paylaÅŸacak” ifadelerini kullanmıştı
 
SURÄ°YE’DE FIRSATLARI Ä°YÄ° KULLANDI
 
Moskova, son 10 yıldır bölgede yaÅŸanan krizlerden ustaca yararlanarak, kendine, Orta DoÄŸu’da ve sıcak denizlerde alan açıyor. Bunun en somut örneÄŸi Suriye krizinde gözlendi.
 
Rusya, Suriye’de DEAÅž’ın doÄŸması ve akabinde muhaliflerin zayıflaması ile beraber savaÅŸa direkt dâhil olarak hem Lazkiye ve Tartus üslerini geniÅŸletti hem de bölgede kendine yeni üsler açarak ciddi alan kazandı. PYD/PKK’dan dolayı ABD ile Türkiye arasında yaÅŸanan krizi de iyi deÄŸerlendiren Moskova, Türkiye’ye S-400’ler satmayı baÅŸarmanın yanında PYD ile iÅŸ birliÄŸi yaparak Fırat’ın doÄŸusuna, yani Türkiye sınırına yerleÅŸmiÅŸ oldu. Ayrıca Libya krizini de kullanan Moskova, Hafter ile çeÅŸitli iliÅŸkiler geliÅŸtirerek sahada güçlenmeye çalışıyor.
 
Ä°RAN Ä°LE NÜFUZ YARIÅžINDAYDI
 
Son aylarda ise Ä°ran ile Rusya’nın Suriye’de iktidar çekiÅŸmesine girdiÄŸi ve Rusya’nın Tahran’a yakın bazı Åžii militanların liderlerini tutukladığı bilinmekteydi. En son ABD ile Ä°ran arasında yaÅŸanan Kasım Süleymani krizinden de maksimum yararlanmak isteyen Moskova, Åžam’dan sonra Ä°ran topraklarında yeni üsler açmanın planlarını yapıyor. Jirinovskiy’nin “Biz olmasak ABD sizi bitirir. En iyisi bizi askeri olarak bölgeye davet edin, Esed’i kurtardığımız gibi sizi de kurtaralım’’ minvalindeki mesajı da bunun açık göstergesi.
 
 
 
Müellif: Ceyhun AÅŸirov /Moskova

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.