Sosyal Medya

Güncel

Cuma hutbesinin teması: İnsan, iman ve hayat

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı 3 Ocak Cuma hutbesinin konusunu "İnsan, iman ve hayat" olarak belirledi.



Din Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸünün hazırladığı bu haftaki Cuma Hutbesinin konusu "Ä°nsan, iman ve hayat" olacak.
 
 
Muhterem Müslümanlar!
 
OkuduÄŸum ayet-i kerimelerde Cenâb-ı Hak ÅŸöyle buyurmaktadır: “Biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aÅŸağıların aÅŸağısına indirdik. Ancak iman edip yararlı iÅŸler yapanlar müstesna! Onlar için kesintisiz bir ödül vardır.”
 
OkuduÄŸum hadis-i ÅŸerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ÅŸöyle buyuruyor: “Allah’ı Rab, Ä°slâm’ı din, Muhammed’i peygamber olarak gönülden benimseyen kimse imanın tadını almış olur.”
 
Aziz Müminler!
 
Yerlerin ve göklerin yegâne sahibi olan Yüce Allah, insanı mükemmel biçimde yaratmıştır. Ona, doÄŸru ile yanlışı ayırt etmeye yarayan bir akıl ve iyilik yolunda rehberlik eden bir vicdan vermiÅŸtir. Güçlü, bilinçli, irade ve sorumluluk sahibi bir varlık olarak insan, kâinatın gözbebeÄŸidir.
 
Ä°nsanı yoktan var eden, onu yediren, içiren, doyuran, koruyan Allah Teâlâ’nın ondan istediÄŸi ise iman etmesi ve güzel iÅŸler yapmasıdır. Ä°nsanın var oluÅŸ sebebi, bir kul olarak emaneti yüklenip dünyayı insanlık için huzurlu, adil ve yaÅŸanabilir bir yuva kılmaktır.
 
Kıymetli Müslümanlar!
 
Ä°nsanoÄŸlu son derece üstün niteliklere, ayrıcalıklı güç ve yeteneklere sahiptir. Bunlar sayesinde iyiliÄŸe niyet edip hayatı iyi yönde idare edebilir. Ama kötülüÄŸü isteyip dünyaya zulüm de yayabilir. Sabırlı, azimli, fedakâr, barışçıl ve adil tavırlarıyla mutlu bir dünya inÅŸa edebileceÄŸi gibi cahil, bencil, hırslı, aceleci ve nankör tutumu yüzünden kendini ve çevresini tehlikeye de atabilir.
 
Bu yüzden Rabbimiz, insanı hiçbir zaman başıboÅŸ bırakmamıştır. Yarattıktan sonra kenara çekilip, dünyayı kendi haline terk etmemiÅŸtir. O her an görür, gözetir, yönetir. Rabbimiz, insanın hayatta yalnız, nimetsiz ve yardımsız kalmasına izin vermemiÅŸtir. O her an yanımızda, ÅŸah damarımızdan daha yakınımızdadır. Cenâb-ı Hakkın bizlere en büyük desteÄŸi ise peygamberi ve kitabı aracılığıyla yol göstermesidir.
 
DeÄŸerli Müminler!
 
Allah’ın insanlığa rehber, hayat ışığı ve kurtuluş kaynağı olarak gönderdiği, akıl sahiplerini peygamberimizin getirdiÄŸi bu kurtuluÅŸ reçetesini kabule davet eden ilâhî kanuna din denir. Din, ilk insanla birlikte var olmuÅŸ ve son güne kadar da var olacaktır. Bu cuma vakti, bu mübarek mescitte buluÅŸan müminler olarak hepimiz biliyoruz ki, “KuÅŸkusuz Allah katında din Ä°slâm’dır.” Kıyamete kadar bütün insanlık, Sevgili Peygamberimize ümmet olmakla, onun davetine icabet etmekle mükelleftir. Zira “Kim Ä°slâm’dan baÅŸka bir din arama çabası içine girerse, bilsin ki bu kendisinden asla kabul edilmeyecek ve o âhirette ziyan edenlerden olacaktır.”
 
Ä°nsanın sorularına cevap alabileceÄŸi, sorunlarına çözüm bulabileceÄŸi en saÄŸlam bilgi kaynağı dindir. Dinin davetine uyarak iman eden kimse, hayatının en doÄŸru kararını vermiÅŸtir. Müslüman olmuÅŸ, ÅŸeref bulmuÅŸtur. Herhangi bir zorlama olmadan, kendi tercih ve arzusuyla Allah’a yönelmiÅŸtir. Ä°çten bir baÄŸlılıkla O’nun emir ve yasaklarını kabul etmiÅŸtir. Artık ondan, bu imanın gereklerini yerine getirmesi, mümince yaÅŸaması beklenir.
 
DeÄŸerli Müslümanlar!
 
Ä°slâm, eÅŸsiz bir inanç ve ahlak sistemidir. Kelime-i ÅŸehâdet getirmek, dünya ve ahiret için inanç, umut ve mutluluk kapılarını açmaktır. Bu kapıdan geçen kimse, düzen ve itinayla namazını kılar. Namaz ki dinimizin direÄŸi, kalbimizin nurudur. AÅŸk ve sabırla orucunu tutar. Oruç ki nefsin ve ÅŸeytanın esiri olmaktan bizi koruyan kalkandır. Ä°hlas ve keremle zekâtını verir. Zekât ki geçici dünya malını, ebedi kazanca ve kardeÅŸliÄŸe dönüÅŸtüren köprüdür. Sadakat ve teslimiyetle haccını eda eder. Hac ki Kâbe’nin eteÄŸinde insanı kendisiyle ve diÄŸer mümin yüreklerle buluÅŸturan mukaddes yolculuktur.
 
Ä°slâm’da ibadetin amacı, insanın kendisiyle, Rabbiyle ve diÄŸer bütün varlıklarla saÄŸlıklı bir iletiÅŸim kurmasını saÄŸlamaktır. Bu sebeple her bir ibadet, güzel ahlâk ile tamamlanmayı bekler. Müslümanca bir hayat ibadetlere olduÄŸu gibi ahlâkî ilkelere de sahip çıkmakla yaÅŸanır. Hakkı korumak ve zulme izin vermemek, merhameti yaÅŸatmak ve ÅŸiddete engel olmak, Müslüman olmanın vazgeçilmez gereÄŸidir. Adalet, dürüstlük, tevazu ve cömertlikle hayata bereket katmak, Müslüman’ın asli kiÅŸiliÄŸidir. Unutmayalım ki, aklını hakka, kalbini hayra, imkânlarını yararlı iÅŸlere baÄŸlayanlar, imanın gereÄŸini yerine getirmiÅŸ olur.
 
Muhterem Müslümanlar!
 
Hutbeme son verirken bir hususu sizlerle paylaÅŸmak istiyorum. BaÅŸkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfı ile iÅŸbirliÄŸi içinde, en yakınımızdan baÅŸlayarak dünyanın dört bir yanındaki mazlum ve yetimlere ulaÅŸmak, mahzun gönülleri yalnız bırakmamak için “Yolun Ä°yilik Olsun” ÅŸiarıyla bir yardım kampanyası baÅŸlatmıştır. Siz kıymetli cemaatimizi bu iyilik seferberliÄŸine destek olmaya davet ediyoruz. Ayrıca YARDIM yazıp 5601’e SMS göndererek 10 TL ile bağış kampanyamıza katılabilirsiniz. Canâb-ı Hak, yapmış olduÄŸunuz ve yapacağınız yardımları yüce katında makbul eylesin.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.