Sosyal Medya

Kemal Sayar: Uyuşturma Çağı'nın uyuşturan kitapları

Modern çağda insan uyuşmak istiyor. ‘Anestezi rejimleri’ insanları ıstıraba karşı duyarsızlaştırıyor ve insanın yaşadığı hayattan bir şeyler öğrenmesini güçleştiriyor. Romantizm endüstrisi bizi aşk satarak uyuşturuyor, kozmetik endüstrisi beden satarak. Bir de bize mutluluk satan kendine yardım kitapları var. Yani mutluluk endüstrisi. Yabancılık ve yalnızlaşmanın ruhsal sıkıntıları tırmandırdığı bir çağda, her derde deva çözümleriyle mutluluk endüstrisi, sıkıntılarımıza çare bulduğunu iddia ediyor.



Ekonomik ve toplumsal baskıların, insanların derin kiÅŸilik deÄŸiÅŸimlerinden ve onlara basınç uygulayan toplumsal kuvvetleri anlayabilme imkânından mahrum bıraktığı bir çaÄŸda, kendine yardım kitapları, deÄŸiÅŸimin birkaç hamlede baÅŸarılabilir basit bir yönergesini sunuyor. Onlara göre kiÅŸisel deÄŸiÅŸim, neÅŸe ve kurtuluÅŸ birkaç adımda baÅŸarılabilir! Kendine yardım kitaplarının fitilini ateÅŸleyen ÅŸey, sıkıntılarımızın kökenine inebileceÄŸimiz ve onların üstesinden gelebileceÄŸimiz düÅŸüncesi. Ä°nsanların kimi zaman karmakarışık sorunlarına, basit ve gerçekçi olmayan çözümler içeren bu kabil kitaplar, kiÅŸisel deÄŸiÅŸim ve geliÅŸimin birkaç formülle saÄŸlanabileceÄŸine dair yalancı bir vaatte bulunuyor ve bugüne dek pek çok danışanımdan dinlediÄŸim üzere, ciddi bir hayal kırıklığına yol açıyorlar. Bu kitaplarda yer alan çaÄŸrılar, insan mutsuzluÄŸunun politik ve toplumsal kökleri üzerine nadiren vurgu yapıyor ve daha çok mutsuzluÄŸa basit sebepler buluyorlar. Elbette basit sebeplerin de basit reçeteleri oluyor. Elbette kendine yardım kitaplarının ölçülü bir üslupla yazılanları yok deÄŸil. Kimi insanlar da daha nitelikli bu ürünlerden istifade ediyor olabilir. Bu yazıda kendine yardım kitaplarının en bilinen örneÄŸinden yola çıkarak bir söylem incelemesi yapmak istiyorum. Sözünü edeceÄŸim kitap, sır yani The Secret.
 
Bu kitap da diÄŸerleri gibi ıstırabınızın kaynağını bir tek basit sebebe indirgiyor. EÄŸer hayatınız yolunda gitmiyorsa bunun sebebi negatif düÅŸünmektir! ‘DüÅŸünceleriniz neredeyse her ÅŸeyin temel sebebidir ve siz ısrarlı düÅŸüncelerle onu çağırmadıkça, başınıza bir musibet gelmez’. ‘Mevcut gerçeklik veya hayatınız, aklınızdan geçirdiÄŸiniz düÅŸüncelerin eseridir!’ Çekim yasası gereÄŸi, iyi ÅŸeyler düÅŸünürsek iyi ÅŸeyler, kötü ÅŸeyler düÅŸünürsek kötü ÅŸeyler başımıza gelir. Ne kadar da kolay deÄŸil mi?
 
UyuÅŸturan Kitaplar
 
Sebepler kadar çözümler de basittir artık: Kendinizi kainatla aynı safa yaslayın, ne istediÄŸinizi bilin ve onu kainattan isteyin. DüÅŸünce ve dilinizi, çekmek istediÄŸiniz ÅŸeye ayarlayın. Arzu nesnenizin gelmekte olduÄŸunu hissedin ve ona göre davranın. Ä°ÅŸte bu her ÅŸeyin sırrıdır. NeÅŸe, para, saÄŸlık, iliÅŸkiler ve daha istediÄŸiniz pek çok ÅŸey size sınırsızca verilecektir. Ä°ste, inan, al.
 
The Secret, tıpkı Da Vinci Åžifresi gibi paketlenip sunulur. Eskiler sırrın ne olduÄŸunu biliyorlardı da bu sırrı kimseye vermeye yanaÅŸmıyorlardı. The Secret, kâinatı büyük bir alışveriÅŸ merkezi gibi resmeder. Ä°çinde istediÄŸimiz mallarla dolu, satın almak için kuvvetli bir biçimde istememizin yeteceÄŸi, büyük bir alışveriÅŸ merkezi. Eyleme geçmenize, bir ÅŸeyler inÅŸa etmenize, bir ÅŸeyleri düzeltmenize gerek yok. Ä°steyin yeter. Çekim varsayımı bize baÅŸlarına musibet ve belalar gelen çocuk veya yetiÅŸkinlerin, bu sıkıntılara olumsuz düÅŸündükleri veya yeterince olumlu düÅŸünemedikleri için maruz kaldıklarını söylemiÅŸ olur. Hayır ve ÅŸerrin Allah’tan geldiÄŸi, dünyanın bir sınanma yeri olduÄŸu ve insanın ıstırap ve musibetlerle de olgunlaÅŸabileceÄŸi yolundaki metafizik düÅŸünce, modern faydacılık eliyle rafa kaldırılır.
 
Bu kitap da bütün kendine yardım kitaplarındaki formülü mündemiçtir. Ä°lkin, insan mutsuzluÄŸu ve baÅŸarısızlığı basit bir sebebe (yanlış düÅŸünme) indirgenir. Ä°kincisi, eldeki meselenin çözümü için hazmı kolay basit çözümler önerilir (olumlu düÅŸünme ve çekim yasasına uygun yaÅŸama) ve üçüncüsü, bu çözümleri sadakatle takip etmekle ulaÅŸabileceÄŸiniz baÅŸtan çıkarıcı vaatlerde bulunulur (sınırsız baÅŸarı, gençlik, aÅŸk ve mutluluk). GeçmiÅŸin bilgelerinin sözleri, sanki bu kitapların varsayımlarını destekliyormuÅŸ gibi ardarda dizilir. Aslında yapılan, bilgece sözleri baÄŸlamından kopartarak onları özgün anlamından arındırmaktan ibarettir. Mutluluk ve baÅŸarı orta sınıf kitap okurumun heveslerine uygun bir biçimde yeniden biçilir: Daha fazla zenginlik, daha çok toplumsal saygınlık, çekicilik ve daha çok arkadaÅŸ, daha çok nüfuz. Böylesi kazanımların baÅŸarı sayıldığı bir dünya için doÄŸrusu güzel yemler. Toplumsal baskıları hafifletmeden, çaba harcamadan, kiÅŸiliÄŸinizi esaslı bir dönüÅŸüme uÄŸratmadan çok az bir çabayla size baÅŸarı vaat edilmektedir.
 
Modern Toplumun Hızlı Temposuyla Uyumlu, Hızlı Bir Çözüm
 
Ä°ÅŸin tuhafı bu kitapları okuyanlar kendi hayatları üzerine pek az kafa yorabilen insanlardır. Bir kitap onlara nasıl yaÅŸamaları gerektiÄŸini vaazetmekte ve onları derin düÅŸünce zahmetinden kurtarmaktadır.
 
Kendine yardım kitapları, hayatın getirdiÄŸi sorunlar üzerine düÅŸünme fırsatı bulamayan ama bu sorunları da kolay yoldan def etmek isteyen insanlar için biçilmiÅŸ kaftandır. Ancak bu kitaplar insan ıstırabının karmaşık doÄŸasını bize anlatamıyor, çok satış ve çok para arzu ettikleri için, insani sıkıntıları aşırı basitleÅŸtiriyorlar. Bu yönleriyle de modern çağın güçlü uyuÅŸturucuları arasında yerlerini alıyorlar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.