Sosyal Medya

İnsani çizgiden sapmak içimizdeki şeytani ''öz''' den midir?

En büyük kötülükler insanı değerlerinden uzaklaştıran, ana yoldan saptıran, Allah’ın sunduğunun dışındaki tercihlere yönelimlere neden olan oluşlardan, ideolojilerden uzak durmak. Batı ruhu ve düşüncesi insanın metafizik duygularını yok etti. Kendi insanını mutsuz ettiği gibi, insanlığı saran dalgalara dönüştürdü. Bunu yaparken de bir hünerde bulunmuş gibi davrandı ve hatta gururlandı.



Åžeytan, kötülük meleÄŸi. Melek kavramının bizde naif bir karşılığı var. Ä°yi huylu insanlara “melek gibi” denir. YumuÅŸak, naif, sevgi yüklü, merhametli. Fakat bir melek de var ki o, kötülüÄŸü temsil eder. Åžeytan adı kullanılırken genelde ona melek denmez. O ayrı tutulur. Her kötülük, günah yanlışlıklar ÅŸeytanla özdeÅŸtir. Ä°nsanın içinde kötülük meleÄŸinin varlığı elbette bilinir. Ä°nsanın yanlışları ÅŸeytanî öz taşır. Kendi çizgisinden sapmasıdır.
 
Fakat insan eÅŸref-i mahlûkattır. Yaratılmışların en deÄŸerlisidir. Ve kâinat yani yaratılan her ÅŸey insana adanmıştır. Bağış ve lütuf ile donanmıştır. Ä°nsan, kendisine adanmış olanları hakkıyla ve yerinde kullanmakla yükümlü. SorumluluÄŸu gereÄŸi. Ä°nsanları kötülüklere iten ondaki yanlış tutkulardır. Aşırılıklardır, doymazlıklardır. Elbette günümüz insanının aşırılıklara ve yanlışlarda fazlasıyla kapılmasının çok nedenleri bulunuyor.  Ä°slâm ve onun peygamberi, Peygamberimiz insanlığın kurtuluÅŸu için rahmettir. Rahmetin sonsuzluÄŸundaki varlığı kendisini anlamlandırır. Önerileri, getiren ve doÄŸrudan yaÅŸayan da O’dur. Kendisi mucizevî bir örnek ve bir varlıktır. Ä°nsanı olumsuzluklara çeken, iten ÅŸeytani oluÅŸ ve davranışların denetimi insanın elinde, iradesinde ve akıl gücünde.
 
Ä°slâm, insanlığı bu anlamda ciddî bir biçimde uyarır, telkinde bulunur, yönlendirir. Yollar gösterir. Olumsuzlukların sonuçlarıyla ilgili bilgi de verir. Ä°nkâra ve redde dayanan, yok sayan, Allah’ın istemediklerine yönelen ve bunda ısrar -küfre gidiÅŸi tercih- edenlere elbette karşılıkları var. Tabiî ki bu da bir tercih. Hac ibadetini yapanların, haccın gereklerinden biri de ÅŸeytanı taÅŸlamalarıdır. Bu, bir ibadettir. Kötülüklerin ve yanlışların taÅŸlanması. Gönüllerden ve kalplerden uzaklaÅŸtırılması için.
 
En büyük kötülükler insanı deÄŸerlerinden uzaklaÅŸtıran, ana yoldan saptıran, Allah’ın sunduÄŸunun dışındaki tercihlere yönelimlere neden olan oluÅŸlardan, ideolojilerden uzak durmak. Batı ruhu ve düÅŸüncesi insanın metafizik duygularını yok etti. Kendi insanını mutsuz ettiÄŸi gibi, insanlığı saran dalgalara dönüÅŸtürdü. Bunu yaparken de bir hünerde bulunmuÅŸ gibi davrandı ve hatta gururlandı. Bunu ısrarla sürdürüyor. Ä°nsan ve insanımız deÄŸerlidir. Yanlışları ve kimi hataları elbette vardır. Ä°nsan teki olarak bizim de vardır. Kötülüklerden uzak kalma gibi bir inancımız var. Ä°stikamet üzere olan Müslümanlar insanların önünde yanında hakiki birer inanmış olarak var olmakla yükümlü. Onun bu duruÅŸu ve varlığı bütün telkinlerden, vaazlardan, buyruklardan çok daha etkili.
 
Åžeytanı uzaklaÅŸtıralım diye insanları taÅŸlamaya gerek yok. Ä°nsan taÅŸlandığında yara alır, ruhu, bedeni ve kalbi incinir. Ä°ncinen kalp bir daha eski hâline kolay kolay gelemez. Gelebilmesi için büyük fedakârlıklar gerekir. Hacda ÅŸeytan sembolik olarak taÅŸlanır. Orada kendisi var mıdır yok mudur bilemeyiz. Ama o taÅŸlandığında dünyanın neresinde olursa olsun hisseder ve yaÅŸar. Ä°nsanı kurtarmak, yol arkadaşı olmak, birlikte bir yola koyulabilmek önemli. Hiç umulmadık bir yer ve zamanda, umulmadık biri insana hakiki yâr ve yoldaÅŸ olabilir.
 
Kötülükleri elbette taÅŸlayalım. Ama bu attığımız taÅŸlar insanı incitmesin. Onu, kendimizden uzaklaÅŸtırmaya neden olmasın. Aziz insanı hazreti insanı insan olarak görelim. Kendimizde olmayanları onda görebiliriz. Ön yargı saÄŸlıklı sonuçlar oluÅŸturmaz. Sonuçlar süreçlerde geliÅŸir. Kalbimizi geniÅŸ tutalım. Onda geniÅŸ bir alan bulunur. Nefret ettiÄŸimiz biri orada çok özel bir yere sahip olabilir.
 
Biz elbette önce kendimizden sorumluyuz. Ä°çimizdeki ÅŸeytanı kovar ve uzaklaÅŸtırırken zorlanacağımız kesin. Kendi nefsimizi ölçü alınca karşımızdaki, yanımızdaki insanı daha iyi anlarız. Ä°nsan insanı gönülden severse ve yaklaşırsa ÅŸeytan onlardan uzaklaşır. Åžeytan tohumunu serpecek baÅŸkalarını arar, oralara yönelir. Bizden uzaklaşınca bizimle iÅŸi biter.
 
 
 
Müellif: Ali Haydar Haksal / Kaynak: Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.