Sosyal Medya

Güncel

Bütün memleket Diyarbakır Annelerini yalnız bırakmadı

Dağa kaçırılan çocuklarına kavuşma ümidiyle HDP İl Başkanlığı binası önünde 3 Eylül'den bu yana oturma eylemi yapan Diyarbakır annelerine Türkiye'nin dört bir yanından destek geldi.



Türkiye, daÄŸa kaçırılan çocuklarına kavuÅŸmak için HDP Ä°l BaÅŸkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan Diyarbakır annelerini yalnız bırakmadı.
 
Diyarbakır'da anne Hacire Akar, oÄŸlunun daÄŸa kaçırılmasının sorumlusu olarak gördüÄŸü HDP'nin il baÅŸkanlığının önünde 22 AÄŸustos'ta oturma eylemi baÅŸlattı. OÄŸlunu teröre kurban vermemek için baÅŸlattığı eylem sonuç veren anne Akar, kararlı mücadelesiyle 24 AÄŸustos'ta evladına kavuÅŸtu.
 
Hacire annenin oÄŸlu için gösterdiÄŸi mücadele, benzer acıyı yaÅŸayan diÄŸerlerine de örnek oldu. Akar'ın mücadelesini örnek alan Fevziye Çetinkaya, Remziye Akkoyun ve AyÅŸegül Biçer'in 3 Eylül'de baÅŸlattığı oturma eylemine katılım günden güne arttı.
 
Son olarak 8 Ekim'de oturma eylemine baÅŸlayan Hatice Ceylan'ın da 10 Aralık'ta 4 yıl önce daÄŸa kaçırılan oÄŸlu Cafer'e kavuÅŸması, yüreÄŸi evlat hasretiyle yanan ve bekleyiÅŸini sürdüren annelere moral oldu.
 
 
Annelere toplumun tüm kesimlerinden destek geldi
 
Tek arzuları kendilerinden koparılan evlatlarına kavuÅŸmak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.
 
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın desteÄŸini her fırsatta dile getirdiÄŸi Diyarbakır annelerini baÅŸta Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yanı sıra siyasetçi, sanatçı, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcisi, kanaat önderi, din adamı, ÅŸehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öÄŸretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden 5 bine yakın kiÅŸi ziyaret etti.
 
Acıların paylaşıldığı, desteklerin iletildiÄŸi ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaÅŸandı, gözyaşı döküldü.
 
Sanat camiası annelerin yanındaydı
 
Aralarında Hülya KoçyiÄŸit, Muazzez Ersoy, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Hasan Kaçan, Cengiz KurtoÄŸlu, Ahmet Yenilmez, Bahadır YeniÅŸehirlioÄŸlu ve Hanifi Koç'un da bulunduÄŸu çok sayıda sanatçı ve oyuncu ziyaretleri ile annelerin sesine kulak verdi, evlatlarına kavuÅŸmaları temennisinde bulundu.
 
 
Kadın gazeteci ve yazarlardan annelere destek
 
Halime Kökçe, Gülcan Tezcan, Nagehan Alçı, Fadime Özkan, Deniz KilislioÄŸlu, Betül Soysal BozdoÄŸan, Zeynep TürkoÄŸlu, Sevil Nuriyeva, Meryem Ä°layda Atlas, ATV Ankara Temsilcisi Åžebnem Bursalı, Ä°nternet Haber Ankara Temsilcisi Hatice Kübra'nın da yer aldığı gazeteci, yazar ve televizyon sunucuları da ailelerle görüÅŸtü, yaÅŸadıklarını dinledi, desteklerini iletti.
 
Sivil toplum kuruluÅŸlarının desteÄŸi sürdü
 
Memur-Sen, 15 Temmuz DerneÄŸi, Türkiye Gençlik Vakfı, Kadın ve Demokrasi DerneÄŸi, Uluslararası Ä°nsan Hakları ve Demokrasi DerneÄŸi, Türkiye Ä°nsan Hakları ve EÅŸitlik Kurumu, Anadolu Yayıncılar DerneÄŸi, Hukukçular DerneÄŸi, Türkiye KardeÅŸlik BirliÄŸi ile Yedi Renk Tek Yürek Platformu'nun da aralarında bulunduÄŸu çok sayıda sivil toplum kuruluÅŸunun temsilcileri ve üyeleri oturma eyleminin ilk gününden bu yana ailelere desteÄŸini sürdürdü.
 
Åžehit aileleri ve Srebrenitsa anneleri de ailelere güç verdi
 
15 Temmuz DerneÄŸi üyelerinden, ÅŸehit Prof. Dr. Ä°lhan Varank'ın eÅŸi Saadet Varank, ablası AyÅŸe Arslantürk, Mahir Ayabak'ın annesi Muteber Ayabak, Askeri Çoban'ın kızı Zehra Çoban, eÅŸi ÅŸehit edilen ve kamuoyunda "Yıldız hemÅŸire" olarak bilinen Yıldız Namdar ve ülkenin birçok ilinden gelen ÅŸehit yakınları annelerin yanında yer aldı, ziyaretleriyle onlara güç verdi.
 
Bosna-Hersek'in Srebrenitsa ÅŸehrinde 11 Temmuz 1995'teki soykırımda çocukları ÅŸehit edilen annelerin kurduÄŸu Srebrenitsa Anneleri DerneÄŸi üyeleri de Diyarbakır annelerini yalnız bırakmadı.
 
Avrupa'dan destek
 
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye eÅŸ raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, Ä°ngiltere Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya'nın da yer aldığı 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduÄŸu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Ä°sviçre ve Avusturya'dan gelen gurbetçiler annelerle görüÅŸtü.
 
Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ä°nsan Hakları Ä°nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu üyeleri, Basın Ä°lan Kurumu (BÄ°K) Genel Müdürü Rıdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu BaÅŸkanı Köksal Toptan da aileleri ziyaret etti, desteklerini bildirdi.
 
"Destek oldukça daha da güçleniyoruz"
 
AÄŸrı'dan 5 yıl önce daÄŸa kaçırılan kızı Hayal için Diyarbakır'a gelerek kucağında 1,5 yaşındaki çocuÄŸuyla oturma eylemi yapan Süheyla Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerini çok sayıda kiÅŸinin ziyaret ettiÄŸini söyledi.
 
En çok ÅŸehit annelerinin ve babalarının ziyaretinden etkilendiklerini ve duygulandıklarını dile getiren Demir, "Böyle bir günde yanımızda olmalarına teÅŸekkür ediyorum. Demek ki hep el eleyiz. Türk-Kürt diye bir sorun yok. Bunu sadece bizim çocuklarımızı kaçıranlar ortaya çıkarttı. KardeÅŸiz, aynı bayrak altında yaşıyoruz." dedi.
 
Kendilerini ziyaret eden herkese teÅŸekkür eden Demir, bu desteÄŸin ve ziyaretlerin sürmesini diledi.
 
Demir, "Destek oldukça daha da güçleniyoruz. Ä°stiyoruz ki herkes bize destek versin, gencecik evlatlarımızı o zalimlerin elinden hep birlikte alalım. Kararlıyız, evlatlarımızı almadan buradan kalkmıyoruz. Evlatlarımızı onlardan alıp öyle gideceÄŸiz." diye konuÅŸtu.
 
"El birliÄŸiyle bu sorunu çözeceÄŸiz"
 
Anne Songül AltıntaÅŸ, bütün Türkiye'ye verdikleri destek için teÅŸekkür ederek, bu sayede eylemlerini bugüne kadar sürdürdüklerini ifade etti.
 
"Milletimiz bize ziyarete gelince, yaptığımız eylemin doğru olduğundan daha da emin olduk." diyen Altıntaş, şunları kaydetti:
 
"Demek ki doÄŸru yerdeyiz, doÄŸru bir ÅŸey yapıyoruz, doÄŸru adresteyiz, HDP, çocuklarımızı kaçırdı, çocuklarımızı vermiyor. Halkımız, sanatçılarımız destek verdi. Allah gelenlerden razı olsun. Ziyaretler bize çok güç verdi, yüzümüzü güldürdü, umut oldu. Allah'ın izniyle Türkiye ile el biriliÄŸiyle bu iÅŸi çözeceÄŸiz. PKK'yı bitireceÄŸiz, evlatlarımızı alacağız."
 
 
"Türkiye halkına teÅŸekkür ediyoruz"
 
Diyarbakır'da 4 yıl önce 15 yaşında daÄŸa kaçırılan oÄŸlu Özkan Aydın için eyleme katılan baba Süleyman Aydın, kendilerine desteÄŸin çığ gibi büyüdüÄŸünü aktardı.
 
"Bu desteklerle umudumuz daha da arttı. Bize destek veren bütün Türkiye halkına çok teÅŸekkür ediyoruz. Bizi yalnız bırakmadılar, yanımızda oldular, acımızı paylaÅŸtılar." ifadelerini kullanan Aydın, desteÄŸin sürmesi dileÄŸinde bulundu.
 
Åžehit ailelerine özellikle teÅŸekkür eden, ÅŸehitlere Allah'tan rahmet dileyen Aydın, "Biz verilen destekle eylemimizi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız. HDP'den çocuklarımızı almadan gitmiyoruz." diye konuÅŸtu.
 
Baba Celil BegdaÅŸ, bekleyiÅŸin çok zor olduÄŸunu ancak desteklerin güç ve moral verdiÄŸini kaydetti.
 
Herkesten destek beklediklerini dile getiren BegdaÅŸ, "Belki de bu ziyaretler sayesinde eylemi bugüne kadar devam ettirebildik, güç aldık. Gelmeyenler de bize destek verseler çok güzel ÅŸeyler olacak. Bu destek olursa, bizim çocuklarımız gelecek. 20 bin, 50 bin kiÅŸi gelsin. Yeter ki gelsinler, destek versinler." ifadesini kullandı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.