Sosyal Medya

Güncel

Nobel Ödüllü Yazar Handke Srebrenitsa Sorularına Küstahça Cevap Verdi

Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa'da yaşanan soykırımla ilgili sorulara sinirlenerek, "Boş sorularınız için tuvalet kağıdını tercih ederim" ifadesini kullandı.



Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Avusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa soykırımı ile ilgili soru soran gazetecileri aÅŸağılayarak, soykırımı bir kez daha inkar etti.
 
Handke, 10 Ekim’de layık görüldüÄŸü Nobel Edebiyat Ödülü’nü almak üzere geldiÄŸi Ä°sveç’in baÅŸkenti Stockholm’de Kraliyet Akademisi’nde basın mensuplarının sorularını cevapladı.
 
Srebrenitsa’da yaÅŸanan soykırımı inkar ettiÄŸi ve Sırp savaÅŸ suçlularını savunduÄŸu yönündeki sorulara sinirlenen Handke, “Son 8-9 haftada okuyuculardan birçok harika mektup aldım. Bunlardan biri isimsiz bir mektuptu ve üzerinde bir tür dışkı kalıntısı olan tuvalet kağıdı içeriyordu. Bu tür sorular soran gazetecilere boÅŸ sorularınız için isimsiz gönderilen dışkılı tuvalet kağıdını tercih ettiÄŸimi söylemek istiyorum.” ifadesini kullandı.
 
Stockholm’de yapılacak protestolardan korkmadığını söyleyen Handke, “4 yıl önce Ibsen Ödülü’nü almak için Oslo’ya gittim ve orada da birçok protesto yapıldı. Bana ‘FaÅŸist, faÅŸist’ dediler. Göstericilerle konuÅŸmak için durdum; ama onlar benimle konuÅŸmak istemedi.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
“Soykırım” Yerine “KardeÅŸ Cinayeti” Dedi
 
Ä°sveç devlet televizyonu SVT’ye de röportaj veren Handke, Srebrenitsa’da gerçekleÅŸen soykırım için “kardeÅŸ cinayeti” ifadesini kullanmayı tercih etti.
 
Handke, daha önce çok dinli Yugoslavya’da “kardeÅŸ” olarak yaÅŸayan insanların bu durumuna “göreceli” olarak yaklaÅŸtığını belirtti. Göreceli yaklaşımın soykırımı inkar etmek olmadığını savunan Handke, “Benim için yaÅŸanan ‘kardeÅŸ cinayeti’. EÄŸer insanlar buna ‘soykırım’ diyorsa neden olmasın.” diye konuÅŸtu.
 
Nobel Ödülleri’nin sahiplerine taktim edileceÄŸi 10 Aralık’ta Stockholm’de yazara ödül veren Ä°sveç Kraliyet Akademisi’ne yönelik büyük bir protesto organize ediliyor. Ülkede yaÅŸayan Bosnalı STK’lerin hazırladığı gösteriye büyük katılım gerçekleÅŸmesi bekleniyor.
 
Handke’nin Sırp Hayranlığı
 
Lahey’deki uluslararası mahkemede savaÅŸ suçlarından ve soykırımdan yargılandığı sırada hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic’in büyük bir hayranı olarak tanınan Handke, Kosova’daki savaÅŸ devam ederken yayınladığı bir makalesinde de “Sırpları destekliyorsanız, ayaÄŸa kalkın.” ifadelerini kullanmıştı.
 
Saraybosna’daki Müslüman BoÅŸnakların “kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını” savunan Handke, Sırpların Srebrenitsa’da soykırım yaptığına asla inanmadığını ifade etmiÅŸti.
 
Handke, eski Sırp lider Milosevic’e de cezaevinde ziyarette bulunmuÅŸ, lehine tanıklık etmek için giriÅŸimler yapmıştı.
 
Milosevic’in 2006’daki cenazesine de katılan Handke, burada yaptığı konuÅŸmada, “Yugoslavya için, Sırbistan için, Slobodan Milosevic için buradayım.” demiÅŸti.
 
Nobel Edebiyat Ödülü’nün Handke’ye verilmesine daha önce de Bosna Hersek ve Kosova’dan tepkiler gelmiÅŸti.
 
Kalın’dan “Soykırımı Savunan Yazara Nobel Ödülü Kararından Dönün” ÇaÄŸrısı
 
 
CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın, Nobel Edebiyat Ödülü’nün Srebrenitsa soykırımını inkar eden ve Sırp savaÅŸ suçlularını savunan Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesi kararının geri çekilmesi çaÄŸrısı yaptı.
 
Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün, eski Sırp lider Slobodan Miloseviç’i destekleyen ve Bosna soykırımını inkar eden Peter Handke’ye Pazartesi günü verileceÄŸini hatırlattı.
 
Kalın, “Bu akıl dışı ve utanç verici karardan geri dönülmelidir. NobelPrize vizdanı olmayan birine nasıl ödül verebilir? Yeni soykırımları özendirmek için mi?” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.