Sosyal Medya

Güncel

Her 4 çocuk ve gençten biri telefon bağımlısı

İngiltere'de yapılan bir araştırma her dört çocuk ya da gençten birinin cep telefonu bağımlısı olduğunu ortaya koydu. Bağımlılığın ayrıca akıl sağlığı üzerinde de olumsuz etkisi olduğu kaydedildi.



2011 yılından beri Avrupa, Amerika ve Asya'dan 40 bini aÅŸkın genç ve ergenlik çağındaki çocukla yapılan 41 araÅŸtırmayı inceleyen çalışma, gençlerin yüzde 23'ünün 'problemli' veya 'iÅŸlevsiz' bir ÅŸekilde akıllı telefon kullandığını gösterdi.
 
Analiz, telefon mevcut olmadığında kaygılanan ya da cihazla zaman geçirmek için etkinlikleri ihmale neden olan bu bağımlılığının akıl saÄŸlığı üzerinde zararlı etkileri olduÄŸunu da ortaya koydu.
 
Akıllı telefonuyla 'problemli' iliÅŸkisi olan gençler arasında depresyon, kaygı bozukluÄŸu ve stres oranı diÄŸerler gençlere göre daha yüksek. Bu gençler, aynı zamanda uyku problemleri de yaşıyor. Bu kategorideki gençlerin zamanlarının çoÄŸunu sosyal paylaşım sitelerinde geçirdiklerini söylüyor.
 
AraÅŸtırmayı Ä°ngiltere'nin King's College London Üniversitesi Psikiyatri, Psikoloji ve Sinirbilim Enstitüsü'nde yürüten Dr.Ben Carter, sonuçlar hakkında “Ä°ncelememizde yalnızca ağır kullanımın deÄŸil, akıllı telefon kullanımına yönelik 'bağımlı' bir davranış modeline bakarak, bu tür iÅŸlevsiz davranışlar ile daha zayıf zihinsel saÄŸlık sonuçları arasında baÄŸlantı kurduk.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Bağımlılık Departmanı'ndan Dr.Nicola Kalk ise "Akıllı telefonlar bir yere kaybolmayacağına göre sorunlu kullanımın ne kadar yaygınlaÅŸtığını anlamaya ihtiyacımız var." yorumu yaptı.
 
Kalk, “Henüz hala bağımlılığı yaratanın akıllı telefonun kendisinin mi yoksa kullanılan uygulamaların mı olduÄŸunu bilmiyoruz" dedi.
 
AraÅŸtırmacılar, ayrıca gelecek nesillerin ruh saÄŸlığı üzerindeki potansiyel etkilerini belirlemek için konuyla ilgili daha fazla inceleme yapılması gerekliliÄŸinin altını çizdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.