Sosyal Medya

Kibir İnsanı Yutan Karanlık Kuyudur

İmam-ı Gazali kibrin iki veçhesinden bahseder. Birincisi batınıdir, kişinin nefsinde gizlenmiştir ilk etapta dikkat çekmeyebilir. İkincisi ise kişinin akıl, irade ve duygularına sirayet eden ve davranışlarda kendini gösteren kibirdir. Ona göre kötülüğün kökeni kişinin nefsinde gizlenmiş olan kibir ve kibrin davranışlara yansımasıdır.



Gazali¸ kibir ve kendini beÄŸenme davranışının sosyo-psikolojik yansımalarına dikkat çeker ve bunun insan iliÅŸkilerine getirdiÄŸi zarara vurgu yapar. Ona göre kibir kiÅŸiler arası iliÅŸkilerde ortaya çıkar ve kendini gösterir.
 
KiÅŸi insani iliÅŸkilerinde kendini diÄŸerleri ile karşılaÅŸtırır ve onlardan üstün olduÄŸunu düÅŸünmeye baÅŸlar. Kendisinin daha yetkin, daha baÅŸarılı, daha güzel, yakışıklı ya da özel olduÄŸuna inanan insan diÄŸerleri üzerinde baskı oluÅŸturmaya ve onlar üzerinde tahakküm kurmaya baÅŸlar. 
 
Gazali¸ kibirden söz edebilmek için üç ÅŸeyin birleÅŸmesi ve bir araya gelmesi gerektiÄŸini belirtir. Buna göre önce kiÅŸinin hem kendine hem de baÅŸkalarına bir konum belirlemesi gerekir. Kendisinin ötekinden daha üstün ve özel olduÄŸuna inanan kiÅŸi bunu kendisinden bilir ve ezici tavırlar sergilemeye baÅŸlar. Bu durum zamanla kiÅŸinin karakteri haline gelir ve baskıya dönüÅŸür.
 
KiÅŸinin bir insan olarak kendine deÄŸer vermesi kibir deÄŸildir aksine bu durum teslimiyetin bir göstergesidir. Ä°nsan olarak kendine hak ettiÄŸi deÄŸeri veren kiÅŸi kibre kapılmaz, varlığını bahÅŸeden yaratıcısına teslimiyet gösterir ve ona ÅŸükreder. KiÅŸi sahip olduÄŸu bütün imkânların yaratıcısı tarafından kendisine bahÅŸedildiÄŸini bilir ve Allah’a kul olmaya çalışır. Kibirli kiÅŸi ise bu dünyada bir emanetçi olduÄŸunu unutur ve insanlara tepeden bakmaya baÅŸlar. Kibir deryasına batmış kiÅŸi acziyetinin farkına varamaz ve Allah’ın koyduÄŸu ilkelerden uzaklaÅŸmaya baÅŸlar. Kibrin kuyusunda kaybolan kiÅŸi ilim, amel ve ahlaki deÄŸerlerini kaybeder ve ne içine düÅŸtüÄŸü kuyunun ne de yoksullaÅŸtığının farkına varabilir. Zirvede olduÄŸunu zanneder oysa dibe vurmuÅŸ yoksullaÅŸmıştır.
 
Kibirli insanın iç huzuru ve mutluluÄŸu yakalama ÅŸansı yoktur. Neden? Zira mutluluk en baÅŸta kiÅŸinin kendisi ve çevresiyle saÄŸlıklı iliÅŸkiler kurması ve yaratıcıya teslimiyet göstermesi ile mümkün olabilir. Kibirli insan ise Allah’ın koyduÄŸu ilkeleri hiçe sayıp, bütün ilgisini kendine çevirmektedir. Kibirli insan ötekini küçümsediÄŸi için kalıcı dostluklar kuramamakta ve insanlarla sevgi eksenli iliÅŸkiler oluÅŸturamamaktır. Kibirli insan yalnız ve mutsuzdur.
 
MutluluÄŸa ulaÅŸmanın yollarından biri de öteki ile doÄŸru iliÅŸkiler kurmak ve ötekine deÄŸer vermektir. Sevmek, sevebilmek ve önemsemek mutluluÄŸun anahtarıdır. Kibirli kiÅŸi ise ötekine deÄŸer vermemekte onu küçümsemekte ve kendini karanlık bir hücreye hapsetmektedir.
 
Kibir insanı çıkmaz bir sokaÄŸa, karanlık bir dehlize sürükler. KiÅŸi karanlığa o kadar aÅŸina olmuÅŸtur ki ne çıkmayı düÅŸünür ne de nasıl çıkabileceÄŸi konusunda kafa yorar. Kısır bir döngünün içinde yaÅŸamaktadır. Fakat farkında olmadığı için kendini dev aynasında görür ve avunur.
 
 
 
Fatma Tuncer / milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.