Sosyal Medya

Biz Medeniler, Sizin Gibi İlkel toplulukları Yönetme Lütfunda Bulunuyoruz

USA Başkan Yard. Pence’in bu Müslüman toprağına bu tarz gelişinin özündeki asıl mesaj ise şu: ‘Müslüman halklar ilkel topluluklar. Onlar kendi kendilerini yönetemezler, biz medenî toplumlar onları idare etmek zahmetine katlanıyoruz..’



Amerikan BaÅŸkan Yard. Mike Pence, (yani, USA Yönetimi’nde Trump’tan sonraki ikinci kiÅŸi)  geçen hafta, -tıpkı daha önce de Trump’ın yaptığı gibi-, BaÄŸdâd’daki merkezî Hükûmet’e haber vermeden Irak ülkesine gidiverdi! Ve Irak merkezî hükûmetiyle hiçbir görüÅŸme yapmadan ve sadece -iki aya yakın zamandır, kanlı gösterilerin yapıldığı Irak’ta istifası istense de henüz istifa etmeyen- BaÅŸbakan Abdulmehdî ile bir telefon konuÅŸması gerçekleÅŸtirerek. Evet, bu durum, emperyal güçlerin sadece Irak halkına deÄŸil, bütün Müslüman halklara baskılarını ve hakaret duygularını açığa vurmaktadır. 
 
Pence, BaÄŸdâd civarındaki Amerikan iÅŸgal kuvvetlerinin karargâhında birkaç saat bulunduktan sonra, Irak-Kürdistan eyaletinin merkezi olan Erbil’e geçerek bu eyâlet hükûmetinin baÅŸkanı Neçirvan Barzanî ve baÅŸbakan Mesrûr Barzanî ile görüÅŸmelerde bulundu ve Amerika’ya döndü.
 
Hele de 2. Dünya Savaşı’ndan beri geliÅŸtirilmeye çalışılan diplomatik teamüller ve uluslararası hukuk kurallarının hiç kaale alınmadığını ve 19. Yüzyıl vahÅŸî kapitalizminde görülen, ‘Dünyada kuralları biz koyarız’ ÅŸeklindeki, -en hafif tabiriyle- diplomatik magandalık, haydutluk ve kovboy anlayışıyla hareket eden Amerika B. Devletleri’nin bütün dünyaya vermekte olduÄŸu mesaj, özellikle de Trump denilen kiÅŸi zamanında açıkça, bu! Bu kumarda Trump ve avanesinin en azından ÅŸimdilik kazançlı çıktığı da görülüyor. 
 
Bu zorbalık anlayışının ve baÅŸka ülkelere böyle destursuz gidiÅŸ-geliÅŸlerin dünyaya mesajı ÅŸu: ‘Yahu, insan kendi evine girip çıkarken, baÅŸkasına haber verir mi?’ Öyle ya, içerde ya kendi aile efradı vardır ya da evin hizmetlerini görenkâhya vetemizlikçiler. Ä°nsan evine girerken izin alacak deÄŸil ya. 
 
USA BaÅŸkan Yard. Pence’in bu Müslüman toprağına bu tarz geliÅŸinin özündeki asıl mesaj ise ÅŸu: ‘Müslüman halklar ilkel topluluklar. Onlar kendi kendilerini yönetemezler, biz medenî toplumlar onları idare etmek zahmetine katlanıyoruz..’
 
Müslümanlar, ıslaha muhtaç tarafları olsa da, bir Hılâfet veya Riyaset kurumu etrafında büyük çapta ve asırlarca, kendi iç disiplinlerini koruyarak, dışarıya karşı tek yumruk halinde durabilirken; emperyal-ÅŸeytanî güçlerin ve onların içerdeki yerli kuklalarının hıyanetleriyle, 1. Dünya Savaşı sonrasından beri, bugün 1 milyar 800 milyonluk dev bir nüfus oldukları halde, büyük bir kalabalıktan öte bir mânâ ifade etmiyorlar. Ve emperyal güçler de lûtfedip nice zahmetlerle bizi idare etmeye çalışıyorlar, gûyâ!!. 
 
Bu anlayış, o emperyal güç odaklarının etkisi altındaki dünya kamuoyu tarafından da zımnen kabullenildiÄŸi için onların dünyasında 10-15 kiÅŸinin öldüÄŸü bir terör eylemi günlerce bütün dünyayı meÅŸgul eder ama Müslüman coÄŸrafyalarında, emperyalistler ve uÅŸaklarınca yüzbinlerce insan katledildiÄŸi halde, iÅŸte o, ‘Müslümanları yönetmek zahmetine katlanmalarının sonucu’ olan bu tablo bir de alkışlanır.
 
Yani bugün ayıplanacak olan, sadece Irak rejiminin âcizliÄŸi deÄŸildir. O aÅŸağılanmayı bütün Müslümanlar olarak içlerinde hissetmedikçe, hepimiz suçluyuz.
 
Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüÄŸünün korunmasını devamlı vurguladığı ve kendi askerî hareketinin, sadece Suriye rejiminin engelleyemediÄŸi ve kendisi için de tehlike teÅŸkil edecek olan terörist ve ayrılıkçı grupları ezmeye yönelik olduÄŸunu bütün dünyaya defalarca ilan ettiÄŸi halde, bugün, sadece emperyal güçlerce deÄŸil, Müslüman halkların tepesindeki hemen bütün devletçikler tarafından da suçlanıyor. 
 
Müslüman dünyasının derdi büyük. Genç nüfus kitlelerine ve zengin yer altı kaynaklarına da sahip olmanın imtiyazları elinde olduÄŸu halde, Müslüman halklar, bir bütün olarak asıl kayıpları olan ve birliklerini saÄŸlayacak Ä°slamî- ÅŸer’î ve aklî kurumları yeniden oluÅŸturamadıkça, bugünkü bu zilletli durumdan bir bütün halinde kurtulmayı beklemek, hayâlciliÄŸin de ötesindedir. 
 
 
Selahattin E. Çakırgl / Star Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.