Sosyal Medya

Güncel

Filistin'in kalbine saplanan yayılmacı virüs

İsrail’in Filistin’i işgalinin temellerinden olan Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşimleri, ABD’nin skandal açıklamasıyla yine gündeme oturdu. 1967’de bölgede bir tane bile Yahudi yerleşimci bulunmazken, bugün bu sayı 600 bini aşıyor. Yasa dışı yerleşimler Filistin’i Yahudileştirme stratejisinin de bir parçası.



ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo’nun iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’da yer alan Yahudi yerleÅŸim birimlerini artık yasa dışı olarak görmediklerini açıklaması gözleri yeniden bu bölgelere çevirdi. Ä°srail’in 1967’den bu yana inÅŸa ettiÄŸi yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimleri, iÅŸgalci yönetim tarafında, Filistin’de iÅŸgalin yayılmasında ve Filistin topraklarını YahudileÅŸtirme politikasında bir koÅŸ başı olarak kullanılıyor. Bu yerleÅŸim birimlerinde Yahudi olmayanların yaÅŸamasının yasak olması da, Ä°srail’in apartheid politikasının nasıl iÅŸlediÄŸini gözler önüne seriyor.
 
262 YAHUDİ YERLEŞİM BİRİMİ
 
Batı Åžeria’nın güneyindeki Kefar Atsiyon Yahudi yerleÅŸim birimi, Ä°srail’in 1967’de Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’ü iÅŸgal etmesinin hemen ardından kurduÄŸu ilk Yahudi yerleÅŸim birimi olarak kabul ediliyor. Ä°srail tarafından kapatılan Harita DerneÄŸi Eski Müdürü ve Yahudi YerleÅŸim Birimleri Uzmanı Halil Tüfekçi’nin aktardığına göre Batı Åžeria’da 252, DoÄŸu Kudüs’te 10 Yahudi yerleÅŸim birimi bulunuyor. Bu yerleÅŸimler, egemen bir Filistin devletinin de kurulmasını imkansız hale getiriyor.
 
YERLEŞİMCİ SAYISI HIZLA ARTTI
 
İsrail Başbakanı Netanyahu
 
Ä°srail’in Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’ü iÅŸgal ettiÄŸi 1967’de, bölgede tek bir Yahudi yerleÅŸimci bile bulunmazken, bu sayının zaman içindeki hızla artışı dikkat çekiyor. Filistin’in bağımsızlık vesikasının ilan edildiÄŸi 1988’de Batı Åžeria’daki Yahudi yerleÅŸimci sayısı 66 bin 500 iken, Ä°srail ile Filistin arasındaki Oslo Barış AntlaÅŸması’nın imzalandığı 1993’te bu sayı, 116 bin 300’e, 2000’de ise 184 bine ulaÅŸmıştı. Bugün ise 220 bini DoÄŸu Kudüs’te olmak üzere bölgede 640 bin Yahudi yerleÅŸimci yaşıyor. ABD’de Donald Trump’ın iktidara gelmesinin ardından Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu da Yahudi yerleÅŸim yerleri inÅŸasına hız verdi.
 
Ä°KÄ° DEVLETLÄ° ÇÖZÜME ENGEL
 
Filistinlilere göre, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’teki Yahudi yerleÅŸim birimleri, sıradan yerleÅŸim alanlarından daha çok yolları, üniversiteleri, okulları ve saÄŸlık kuruluÅŸlarının olduÄŸu komple bir sömürge sistemi haline geldi. Uluslararası camiaya göre de Ä°srail’in Filistin toprakları üzerinde inÅŸa ettiÄŸi Yahudi yerleÅŸim yerleri “yasa dışı” olup, taraflar arasında barışı tesis edecek iki devletli çözüme giden yoldaki en büyük engellerden biri. Önceki gün bu yerleÅŸim yerlerini “yasal olarak kabul ettiklerini” açıklayan ABD ise bunun tek istisnası haline geldi.
 
Topyekun baskı
 
ABD’nin desteÄŸinden cesaret alan iÅŸgalci güçler, Filistin’e baskı politikalarını artırmaya devam ediyor. Ä°srail polisi ile Ä°ç Ä°stihbarat Servisi Åžin-Bet (Åžabak), iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’te bulunan Filistin kurumlarına “Filistin yönetimiyle baÄŸlantılı oldukları” gerekçesiyle baskın düzenledi. DoÄŸu Kudüs’te Suvvana Mahallesi’ndeki Filistin Devlet Televizyonu Ofisi, Ä°srail Kamu GüvenliÄŸi Bakanı Gilad Erdan’ın talimatıyla 6 ay süreyle kapatıldı. Eski Åžehir bölgesinde bulunan Filistin Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü Ofisi de 6 ay süreyle kapatılırken, Ä°srail güçleri ofisteki birçok resmi evrak ve dosyaya el koydu. Ä°srail polisi ve istihbarat güçleri Eski Åžehir bölgesini çevreleyen Kanuni Sultan Süleyman Caddesi’ndeki bir saÄŸlık merkezine de baskın düzenledi. SaÄŸlık merkezinde bulunan birçok dosyaya herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin el koyuldu.
Yeni hedefi Ürdün Vadisi
Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, Batı Åžeria’dan sonra gözünü Ürdün Vadisi’ne dikti. Netanyahu, baÅŸ rakibi ve Mavi-Beyaz Ä°ttifakı lideri Benny Gantz ve Evimiz Ä°srail partisi lideri Avigdor Lieberman’a siyasi krizin çözülmesi yönünde ilk çaÄŸrıyı yaparak ‘birlik hükümeti’ kurulması teklifinde bulunduÄŸunu bildirdi. Netanyahu, video mesajında “Ä°srail’i güvende tutacak ve Ürdün Vadisi’ni ilhak edecek geniÅŸ bir birlik hükümeti kurmak için Gantz ve Lieberman’a çaÄŸrıda bulundum” ifadelerini kullandı.
 
 
 
Kaynak: YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.