Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Belge: Çinli Yetkililer, aileleri kamplara gönderilen çocuklara ne dediler?

The New York Times tarafından elde edilen 403 sayfanın bir bölümü olan bu belge, Müslüman azınlıkları tutmak için yapılan kamplarda gönderilen ebeveynlerin ve ailelerin ortadan kaybolmalarını nasıl açıklamaları gerektiğini Sincan'daki Çinli yetkililere anlatıyor. Ailelerinin durumunu soran sıkıntılı öğrencilere endişelenecek bir şey olmadığı söylenmiş.



EK BELGE: Turfan ÅŸehrinden, yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim ve ıslah okullarındaki (a) öÄŸrencilerin çocukları tarafından sorulan soruları cevaplayan taktikler
 
A  : Bu, Çin hükümetinin, Sincan'da tahminen bir milyon Müslüman'ı tutuklamak için kullandığı beyin yıkama kampları ağına atıfta bulunmak için kullandığı usturuplu terimlerden biri. Ülkenin uzak batısındaki Sincan bölgesi, Pakistan ve Afganistan ile Orta Asya ülkelerine komÅŸu, ve Türk asıllı Uygurlarla diÄŸer Müslüman etnik azınlıklara ev sahipliÄŸi yapıyor. 
 
1. Aile üyelerim nerede?
 
Ailen, sistematik genel eÄŸitim, öÄŸretim ve çalışma amacıyla hükümet tarafından açılmış olan eÄŸitim okulunda. Orada çok iyi ÅŸartlarda yaşıyor ve eÄŸitim alıyorlar, endiÅŸelenmeni gerektiren hiçbir ÅŸey yok. EÄŸitimleri, yemek ve diÄŸer yaÅŸam gereçleri ücretsiz ve hayat standardı oldukça yüksek. Yiyecek giderleri günlük 21 yuan civarında ve bu, buradaki pek çok öÄŸrencinin hayat standardından daha iyi. (b) Görevliler her gün ailene ders çalışmalarında yardımcı oluyor, danışma ve rehberlik hizmeti veriyor, onlarla aynı yemeÄŸi yiyip aynı yurtlarda kalıyor; yani onların durumuyla ilgili endiÅŸelenmene gerek yok. EÄŸer onları görmek istersen, senin için bir görüntülü arama ayarlayabiliriz. 
 
b  : Eski tutsaklar binaların bazen aşırı kalabalık ve saÄŸlıksız olduÄŸunu, yiyeceklerin kalitesiz olduÄŸunu ve ceza olarak yemek verilmediÄŸini söylüyor. 21 yuan yaklaşık olarak 3 dolara yani 17 liraya tekabül ediyor.
 
2. Neden ailem eÄŸitim almak zorunda?
 
Ailen aşırı dincilerin ve terörist fikirlerin zararlı etkisi altında oldukları için eÄŸitime gönderildi. EÄŸer “Üç Kuvvet” ya da art niyetli insanlar aileni kendilerine baÄŸlasa ya da onları kışkırtsa, sonuçları çok acı olurdu. (c) EÄŸer ailen aşırılıkçı fikirlerin ve “Üç Kuvvet” in kontrolüne girselerdi ve yapmamaları gereken bir ÅŸey yapsalardı, sadece toplumun masum üyelerini deÄŸil, kendilerini, diÄŸer aile üyelerini, akraba ve arkadaÅŸlarını, hatta seni incitebilirlerdi. Böyle bir ÅŸeyin olduÄŸunu görmek istemezsin sanırım. Bu yüzden herkesin güvenliÄŸi, ailenin mutluluÄŸu için, senin de eÄŸitimine odaklanabilmen için, aileni ilk fırsatta yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim ve ıslah okuluna göndermek zorunda kaldık. Ailenin aşırı dinciliÄŸin zehrinden kurtulması için en iyi öÄŸretmenleri seçtik. ÖÄŸretmenler ailene Çince, hukuk, ulusal politika ve mesleki beceriler eÄŸitimini ücretsiz verecek. (d)  Böylece mezun olduktan sonra kendilerine ya da baÅŸkalarına zarar verecek hiçbir ÅŸey yapmayacaklar ve iÅŸ imkanlarını geliÅŸtirecek becerileri öÄŸrenmiÅŸ olacaklar. Hali hazırda buraya iÅŸ ve yatırım getirerek ÅŸirketleri buraya çekiyoruz ve bu ÅŸirketler pek çok yetenekli iÅŸçiye ihtiyaç duyacaklar. Gelecekte ailen bu giriÅŸimlerde iÅŸ bulabilecek ve ailenin gelirini artırarak hayat ÅŸartlarını iyileÅŸtirebilecekler. (e)
 
c  : “Üç Kuvvet” terörizm, ayrılıkçılık ve aşırı dinciliÄŸe iÅŸaret ediyor. Hükümetin aşırılık tanımı, sakal uzatmak ve beÅŸ vakit namaz kılmak gibi baÅŸka yerlerde genellikle sıradan kabul edilecek davranışları kapsıyor.
 
d  : Hükümetin, azınlıkların ana dilleri yerine Mandarince öÄŸretiminin üzerinde durduÄŸu Sincan’da dil, bir huzursuzluk kaynağı. Eski tutsaklar bu kamplarda, Ä°slami inançlarını terk ettiklerini ve Komünist Parti’ye baÄŸlılıklarını bildirdiklerini tekrar tekrar söylemek zorunda oldukları ağır bir rutinleri olduÄŸunu söylüyor.
 
e  : Bu kamplar mesleki eÄŸitim vermenin bir yolu olarak tanımlansa da, pek çok tutsak ilim adamı, memur ve gösterici olarak kariyer sahibiydiler.
 
3. Benim yakınlarım sadece bir terör videosu izlediler, veya sadece bir kez yasaklı vaaza katıldılar. Hatalarının da farkına vardılar. EÄŸitime gitmeseler olur mu?
 
Hatalarını anlamaları ve vicdani muhasebe yapmaları takdire ÅŸayan. Ancak birinin ne denli yanlış düÅŸüncelere sahip olabileceÄŸini asla hafife alma. Çünkü bu kiÅŸiler, öÄŸretmenlerin doÄŸru yönlendirmesi ve rehberliÄŸi ile standardize edilmiÅŸ, kapsamlı, sistematik ve bir ortamda uzun bir eÄŸitim öÄŸretim sürecinden geçmedikçe (f) dinci aşırılığın tepkisel doÄŸasını gerçek anlamda anlayamazlar. Yoksa düÅŸüncelerindeki bu inatçı kanseri asla gerçekten silemezler ve suç organizasyonları ile Üç Kuvvet tarafından yasaları çiÄŸnemeleri ve kurallara karşı gelmeleri için kolayca istismar edilebilirler. Böylece suç çukuruna düÅŸerler ve bu da senin iyi ve mutlu aileni mahveder. Hatalı düÅŸünceleri tamamen temizlemek, Çince öÄŸretmek ve mesleki beceri kazandırmak için parti ve hükümet tarafından sunulan bu ücretsiz eÄŸitim ÅŸansının deÄŸerini bil. Bu eÄŸitim ailene mutlu bir hayat kurmak için temel olacak.
Sana bir örnek vereyim: Pek çok insan soÄŸuk algınlığının tedavi gerektirmeyen küçük bir problem olduÄŸunu düÅŸünür. Ortada önemsiz gibi görünen bu umursamaz tavır vardır. Ancak küçük bir soÄŸuk algınlığı ilgi ve tedavi görmezse daha büyük bir soÄŸuk algınlığına, daha ciddi bir hastalığa ve hatta hayati tehlikeye sebep olabilir. Aşırı dincilik ve terörist fikirlerle enfekte olduktan sonra, acilen “eÄŸitim yoluyla dönüÅŸüm”e uÄŸramazsan, dolduruÅŸa açık hale gelmene sebep olacak kötü tesirlerin nüksetmeyeceÄŸini garantilemek çok zor olacaktır. DüÅŸüncelerin ancak aşırı dinciliÄŸi ve terörist fikirleri silen okullarımızda verilen sistematik ve “yatılı tedavi” ile hızlıca saÄŸlığına kavuÅŸturulabilir.
 
f  : Eski tutsaklar, saat başı teftiÅŸe ve sürekli istismar tehdidine maruz kaldıklarını anlatıyorlar.
 
4. Madem sadece eÄŸitim, neden eve gelemiyorlar?
 
GörünüÅŸe göre ne kadar yoÄŸun bir eÄŸitim verildiÄŸini hala anlamıyorsun. Normalde yaz ve kış tatillerinde hiçbir sorun olmaksızın eve dönebilirsin. Ancak dikkatsizsen ve SARS gibi bir virüse yakalandıysan; bulaşıcı bir hastalığın olduÄŸu için karantinada tedavi görmen gerekir. EÄŸer iyi bir tedavi görmezsen, eve döner dönmez ailene virüs bulaÅŸtırırsın ve onlar da hasta olur. (g) Parti ve hükümet, ailenin bir üyesini, baÅŸkalarına zarar verebilecek bu hastalıktan tamamen kurtarmadan eve gönderecek kadar sorumsuz deÄŸil. Senin de ailenin eve dönüÅŸü ile ilgili umarsızca konuÅŸacağını sanmıyorum. Sonuçta orası bir okul ve her okulun kendi kuralları var. Sen de derse geç kalmaz, dersi asmaz ya da kafana göre teneffüse çıkmazdın. EÄŸer herkes böyle yapsa, okul yönetmek karmakarışık ve zor bir iÅŸ olurdu ve bu da seni bilgi edinme fırsatlarından mahrum bırakırdı.
 
g : Parti propagandası aşırı dincilik tehdidinden bahsederken genellikle hastalık dilini (terminolojisini) kullanıyor. Akademisyenler ve insan hakları grupları bu tarz bir dilin toplu tutuklamaları ve hedef alınan insanların kiÅŸiliksizleÅŸtirilmelerini (dehümanizasyonu) haklı çıkarmaya hizmet ettiÄŸini ifade ediyorlar.
 
5. Bir suç mu iÅŸlediler? Mahkûm edilecekler mi?
 
Henüz bir suç iÅŸlemediler ve mahkum edilmeyecekler. (h) Sadece düÅŸünceleri saÄŸlıksız fikirlerle kirlendi ve eÄŸer acilen eÄŸitim almazlarsa, topluma ve ailene büyük bir tehdit olacaklar. Fikirlerdeki virüsleri kısa sürede temizlemek çok zor. Bu yüzden bağımlılara uygulanan detoks (arındırma) gibi bir tedaviye ihtiyaçları var. Bağımlılık belası tamamen temizlenmeden önce bir süre detoks/arındırma merkezinde tedavi görmek zorundalar. Åžu anda ancak aktif bir eÄŸitim öÄŸretim süreci onların düÅŸüncelerindeki “habis (kötü niyetli) tümör”ü temizleyebilir; ve ancak saÄŸlıklı düÅŸünce ile mutlu bir aileye sahip olabilirsin. Onları destekleyeceÄŸinden hiç ÅŸüphem yok çünkü bu hem ailenin hem senin yararına. Özgürlük ancak düÅŸüncelerindeki “virüs” temizlendiÄŸinde ve tamamen saÄŸlıklı olduklarında mümkün.
 
h  : Kamplardaki tutulmalar/alıkoymalar mahkumiyetle sonuçlanabiliyor ve resmi verilere göre son iki yılda bölgedeki tutuklama, yargılama ve hapis cezalarında büyük bir artış var.
 
6. Ailem ne zaman mezun olup okuldan ayrılabilir?
 
Çin tıbbını anlayan herkes tedavinin bir devir daim olduÄŸunu bilir. Onlar orada yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim öÄŸretim görürken temel olarak ulusal dili, yasa ve kuralları ve mesleki becerileri öÄŸreniyorlar. Okulun “ikili yönerge” deÄŸerlendirme standartlarına göre ailen derslerinde baÅŸarılı olmalı, okul kurallarına uymalı, sabah egzersizlerinde, iÅŸlerinde, yemekte, çalışmada vs. mükemmel olmalılar. Sen de dahil olmak üzere tüm aile üyeleri, devletin kural ve yasalarına uymalı, dedikoduları dinlememeli ve yaymamalı, kolektif hayatta aktif rol almalılar. Ancak o zaman puan alabilirler ve eÄŸer kurs bitirme standartlarını yakalarlarsa, bir deÄŸerlendirme sürecinden sonra, okuldan ayrılabilirler. (ı) Aynı senin ancak bütün ders ve sınıfları geçersen okuldan mezun olabilmen gibi. 
 
ı   : Eski tutsaklar, performans ve davranışların temel alındığı puan sisteminin, serbest bırakıldıklarında da onları etkileyebildiÄŸini ifade ediyorlar. Bu bölüm aynı zamanda kamp dışındaki aile üyelerinin de puanlamaya dahil olduÄŸunu, onların ÅŸikayet ve muhalefetinin içerideki yakınlarının tutsaklık süresini uzatacak bir zemin oluÅŸturduÄŸunu özetliyor.
 
7. Ailem kötü insanlar mı? oradan ayrıldıklarında onlara ayrımcılık yapılacak mı ya da farklı davranılacak mı?
 
EÄŸer ailen okulda eÄŸitim almazsa, eÄŸer gözleri açılmazsa, fail (suçlu) olmaları çok muhtemel. Onları bu eÄŸitime almanın amacı, bu riski tamamen ortadan kaldırmak ya da minimuma indirmek ve onların bir ya da iki mesleki beceride ustalaÅŸmasını saÄŸlamak. Çalışmalarını tamamladıktan sonra senin gibi, Çince anlayan, kurallara ve yasalara uyan toplumun deÄŸerli bir üyesi haline gelecekler. EÄŸer ailenin iÅŸi yoksa ve çalışmaya isteklilerse, bölgeye getirdiÄŸimiz veya kurduÄŸumuz iÅŸletmelerden birinde tatmin edici bir iÅŸ bulabilirler. Orada düzenli bir iÅŸ için hayallerini gerçekleÅŸtirebilirler ya da kendi iÅŸlerini açabilirler ve aylık 3.000 ila 5.000 renminbi (Çin yuanı) kazanabilirler. (i)  Yani uzun vadeli düÅŸünmeliyiz. Aile üyen ÅŸimdilik yanlış anlaşılmış da olabilir, ama buna geliÅŸim ve deÄŸiÅŸim penceresinden bak. Gelecekte mutlaka toplumun, komÅŸuların ve arkadaÅŸların saygısını kazanacaklar.
 
i  : Yaklaşık 425-715 dolar (2420-4000 TL). Bazı muhacirler (sürgündekiler) ve araÅŸtırmacılar, toplama kamplarındaki insanların aylık 95 dolara (540 TL) hatta bedavaya fabrikalarda zorla çalıştırıldıklarını söylüyorlar.
 
8. Ailem beni ziyaret etmek için izin isteyebilir mi?
 
Bu eÄŸitim kapalı kapılar ardında, disiplinli, yoÄŸunlaÅŸtırılmış ve düzenli bir eÄŸitim. Liseye ya da üniversiteye girerken katıldığın askeri eÄŸitim gibi. Orada disiplin çok önemli. Genel olarak, eÄŸitim ve çalışma süresince ayrılma izni verilmez. EÄŸer aileni görmek istiyorsan biz sana onların videosunu gösterebiliriz.
 
 
9. Devlet memurları aileme oradan ayrılmaları için kefil olabilir mi?
 
Okul her öÄŸrenciye ikili odak deÄŸerlendirmesi ve kiÅŸiye özel günlük ödevler veriyor. Ödevler hayatın ve eÄŸitim her alanını kapsadığı gibi, sen dahil aile üyelerinin davranışlarını da kapsıyor. EÄŸer günlük performansları mükemmelse, bir süre sıkı çalışmadan ve kendilerine tanımlanan dersleri geçtikten, standart ulusal dilde konuÅŸma becerisinde belli bir seviyede ustalaÅŸtıktan, (j) bir-iki mesleki beceri elde ettikten sonra; devlet memurları ailen için bir kefalet baÅŸvurusunda bulunabilir, okul da bunu deÄŸerlendirmeye alır. EÄŸer gereken ÅŸartlara sahiplerse, okul ailenin ayrılma iÅŸlemlerini baÅŸlatır.
 
j  : Ulusal dil Mandarince.
 
10. Aile üyelerimin tamamı eÄŸitimde, bizim 10 mu* toprağımız var ancak ekecek kimse yok; eÄŸer okul için param yoksa ne yapacağım?
 
Parti ve hükümet sıkıntılarınızı hafifletmek için mümkün olan her ÅŸeyi yapacak. (k) Ailen bir okulda eÄŸitim öÄŸretim görüyor ve dil öÄŸrenmek ya da mesleki beceri kazanmak için bir ÅŸey ödemek zorunda deÄŸil. Ayrıca hükümet onların yiyecek, giyecek, barınma, su, elektrik ve hatta tıbbi bakımını da üstleniyor. Köydeki memurlar ve “ziyaret-yardım-birlik” (fang-hui-ju) çalışanları da ailene tarım iÅŸlerinde yardım etmek için ellerinden geleni yapacaklar. (l) Ayrıca kendi eÄŸitim masrafların için endiÅŸelenmene de gerek yok, hükümet sana o konuda yardım edecek. Durumun bu ÅŸekilde olduÄŸu sürece senin eÄŸitim masraflarını üstleneceÄŸiz. Aynı zamanda yoksulluk ödeneÄŸi ve eÄŸitim kredisine baÅŸvurabilirsin. Hiçbir zaman, ailen yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitimde olduÄŸu için harcını ödeyemeyip eÄŸitiminden geri kalman gibi bir durum söz konusu olmayacak. 
 
k  : Bu tutsaklık programı, eve ekmek getiren üyelerini kaybeden aileler ile patron ve iÅŸçilerini kaybeden iÅŸletmeler için büyük mali zorluklara sebep oldu. Program, bu tür kapsamlı uluslararası kuruluÅŸların ekonomik kalkınmayı durduracağından endiÅŸe duyan bazı yetkililerin iç direnciyle bile karşılaÅŸtı.
 
*  mu: Çin ölçü birimi. 10 mu yaklaşık 6,475 m2.
 
l  : Ziyaret-yardım-birlik programı, dini ve ideolojik bilgiler de dahil olmak üzere kiÅŸisel bilgileri toplamak amacıyla Uygurları ve diÄŸer azınlıkları ziyaret eden resmi çalışan takımlarını kapsıyor.
 
11. Ailemin uÄŸraÅŸması gereken çok ÅŸey var ve yeniden eÄŸitim süreleri çok uzun. EÄŸitim sürelerini kısaltmanın bir yolu var mı?
 
EÄŸer ailene bakacak kimse yok diye endiÅŸelendiÄŸin için eÄŸitimi kabul etmiyorsan, bu ailene ve topluma karşı sorumsuzluk olur. Aile üyenin düÅŸünceleri bir “virüs”le enfekte oldu, hastalık ortaya çıkmadan ve onlar suç batağına düÅŸmeden önce acilen “yatılı tedavi” görmeleri gerekiyor. Bu “habis tümör”ü ne kadar erken tedavi ettirirlerse ailelerine ve toplumlarına da o kadar erken dönerler. Tedavi konusunda asla umursamaz ve fobik davranma ve tedavi için optimal süreyi atlama. Küçük hastalıklar böyle böyle ciddileÅŸir ve tedavi edilemez boyuta ulaşır. Bu ailene ve topluma haddi hesabı olmayan bir zarar verirdi. O zaman piÅŸmanlık için çok geç olur. 
 
12. Ailem çok yaÅŸlı, baÅŸkalarına zarar vermezler, serbest bırakılmalarının bir yolu var mı?
 
EÄŸer eÄŸitim öÄŸretime katılmazlarsa, aşırı dinciliÄŸin tehlikelerini asla gerçekten ve tamamen anlayamazlar, aşırı dinci fikirleri yaymanın ve illegal dini etkinliklere katılmanın suç olduÄŸunu asla kavrayamazlar. DönüÅŸü olmayan bir yolda olduklarını, ulusal ve etnik birliÄŸi mahveden ve toplumu tehlikeye atan bir halk düÅŸmanı olduklarını asla kavramayacaklar. EÄŸitim ve çalışmaya katılmak her vatandaşın sadece bir hakkı deÄŸil, aynı zamanda bir görevi. Yaşı ne olursa olsun, (m) aşırı dincilikle zehirlenen herkes eÄŸitime katılmak zorunda. 
 
Ancak akılları baÅŸlarına geldikten sonra, doÄŸruyu ve yanlışı ayırt edemeyen ve gerçeÄŸi anlamayan arkadaÅŸ ve komÅŸularına tehlikeli fikirleri yaymayı bırakacaklardır. ÖrneÄŸin aşırı dinciliÄŸin zehri Irak, Suriye ve diÄŸer Orta DoÄŸu ülkelerinde derinden hissediliyor. Ä°slam Devleti’nin (DAEÅž) aşırılık yanlısı güçlerinin yayıldığı alanlar, harabeler içinde ve insanlar kaçtı, her ÅŸeyini kaybettiler, sayısız zayiat verdiler ve anlatılamaz sıkıntılar çekiyorlar. Eminim sen ve ailen öyle bir ülkede yaÅŸamak istemezdiniz. Hepimiz yurdumuzu savunmak ve sosyal dengeyi sürdürmek için kendi küçük katkımızı sunuyoruz
 
m : Eski tutsaklar ve insan hakları grupları kamplarda 80 yaşlarındaki insanların tutulduğunu bildiriyor.
 
13. Akrabalarıma pasaport verdiniz ve yolculuk yapmalarına izin verdiniz, televizyonda yurtdışına çıkmanın problem olmadığını söylemiÅŸlerdi; ama döndüklerinde onları alıkoydular.
 
Ulusal vatandaÅŸlarımız yasal olarak pasaport alabilir ve yurtdışında yasal seyahat etme hakkına sahip olabilir. Parti ve hükümet bunu her zaman destekledi ve teÅŸvik etti. Ancak, Sincan'daki ayrılıkçılığa karşı mücadelenin acımasız olduÄŸunu ve yurtdışındaki düÅŸman kuvvetlerin ve unsurların bir anlığına bile Sincan'daki yıkım ve sabotajdan geri kalmadığını açıkça anlamalısınız. (n) Sosyal koÅŸullarımızın ne kadar istikrarlı ve bütüncül olduÄŸunu ve barış ve memnuniyet içinde yaÅŸayan ve çalışan insanlarla birlikte hızla geliÅŸen ekonomik ve sosyal geliÅŸmemizin harika resmini görmekten hoÅŸlanmıyorlar. Ne zaman birimiz hassas bir ülkeyi ziyaret etse, kendilerine baÄŸlamak için ellerinden geleni yapacaklar, aşırı dincilikle doldurmaya çalışacaklar; hükümetimizi yıkmak için piyonlar, baÅŸkalarının emriyle dolaÅŸan parçalar olmaları için beyinlerini yıkayacaklar. Bu, her vatandaÅŸ tarafından çok ciddiye alınmalıdır, çünkü ailelerimizin hayatını, güvenliÄŸini ve toplumumuzun istikrarını ilgilendiriyor. Aşırı dinciliÄŸin çok ciddi boyutta olduÄŸu ülkeleri ziyaret ettikleri ve onların etkisine girmiÅŸ olabilecekleri için; aşırı dinciliÄŸin sürgün vermesi durumunda (onlar için) tehlike çok büyük. Bu yüzden geri döndükten sonra onları yasal eÄŸitim sistemi ve vatanseverlik eÄŸitimine sokmak gerçekten gerekli.
 
n: Bazı tutuklular, neredeyse tamamı Müslüman olan yetkililer tarafından hassas kabul edilen Türkiye, Kazakistan ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere iki düzine ülkeye seyahat etmeleri ardından hedef alındı. Bu politika, yetkililerin Sincan sakinlerinin ülke dışına çıkmalarına izin veren önceki dönem politikalarından keskin bir dönüÅŸ olarak görülüyor.
 
 
YÖNERGE:
TURFAN ÅžEHRÄ°NÄ°N, AKRABALARI CEZALANDIRILAN, GERÄ° DÖNEN ÖÄžRENCÄ°LERÄ°N EĞİTÄ°MÄ°NÄ° VE DENETÄ°MÄ°NÄ° ETKÄ°N BÄ°R ÅžEKÄ°LDE GÜÇLENDÄ°RMEK Ä°ÇÄ°N “ÜÇ ACÄ°L, BEÅž ADIM Ä°Åž YÖNTEMÄ°
 
Turfan ÅŸehri, özerk bölge parti komitesinin “Ortaokul, Lise, Üniversite ve Teknik Okulların Yaz Tatili Dönemi için Eve Dönen ve Ailesi 'Sert VuruÅŸ' Kampanyası Sırasında Cezalandırılan ÖÄŸrencilerinin Ä°deolojik EÄŸitimi ve Hizmet Görevlerinin Yönetiminin Ä°yi Yapılması Ä°le Ä°lgili Duyuru”sunu ciddiyetle uyguluyor. Ä°ÅŸlerin hemen yapılmasına sebat etmek, özel konu toplantılarını hemen düzenlemek, aile üyeleri cezalandırılan yaz aylarında eve dönen öÄŸrencilerin eÄŸitim yönetimi için acil durum dağıtım planlarını derhal uygulamak, (o) iÅŸleri ayrılmaz bir ÅŸekilde birleÅŸtirmek, özel kalem iÅŸ planlarında astlarına yönelik talimatlar hazırlamak ve vermek, kasabanın (kasaba, çiftlik, sokak) önemli iÅŸlevlerini fazlasıyla göster, köy (topluluk) – eski okul ve polis istasyonu, “üç departman bir”lik içinde çalışmak (three departments as one), her iÅŸte ön sırada olmak, en kısa sürede özenle rapor vermek, en kısa sürede tartışmak, en kısa sürede aile sorunlarını çözmek, “BeÅŸ Adım Ä°ÅŸ Yöntemi”ni tam olarak uygulamak, tatile gelen ve aile üyeleri cezalandırılan öÄŸrencilerin eÄŸitimini tamamlamak, denge kontrolünü kusursuzca baÄŸlamak, düÅŸünce dengesini saÄŸlamak almak, desteksizlik, anlayışsızlık, tutarsızlık, çatışma benzeri durumların ortaya çıkmasına meydan olmak. 
 
0  : Belge, yetkililere, öÄŸrencilere akrabalarına aşırılıkçılık belirtileri nedeniyle muamele gördüklerini bildirmelerini tavsiye ediyor, ancak dokümanlarda yetkililere verdiÄŸi talimatlar akrabaların cezalandırıldığını gösteriyor.
 
I. “Üç Acil”i Destekleyin
 
Acil Raporlayın: 
 
Çin'in diÄŸer bölgelerinden dönen öÄŸrenciler, tüm ülke genelinde yaygın sosyal baÄŸlara sahiptir. WeChat, Weibo ve diÄŸer sosyal medya platformlarında yanlış görüÅŸler paylaÅŸtıkları an, çok geniÅŸ alanlara yayılır ve ortadan kaldırılması zor olur. ÖÄŸrenciler geri döner dönmez ideolojik yeniden-eÄŸitime tabi tutulmalıdır, ailelerinin neden yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitime gönderildiÄŸini anlamalılar ve dönüÅŸlerindeki enfeksiyon problemi halledilmeli, öÄŸrencilerin düÅŸünceleri yeniden-eÄŸitime tabi tutulmalıdır. Sivil polis, köy ve mahalle memurları ile aile üyeleri öÄŸrenciler döner dönmez onlarla buluÅŸmalı, insancıl endiÅŸeler sergilemeli ve kurallara vurgu yapmalılar.(ö)
 
ö  : Sincan’daki baskı,  Komünist Parti’nin Müslüman azınlıkları sadık baÄŸlılara dönüÅŸtürmede anahtar olarak gördüÄŸü yetkililerin, memleketlerine geri dönen öÄŸrencilerle ilgili endiÅŸelerini artırdı. Bu bölüm, bu öÄŸrencilerin kamplara yönelik eleÅŸtirileri yayabileceÄŸiyle ilgili endiÅŸeleri açığa çıkarıyor, polis ile okul ve yerel yönetim memurlarına öÄŸrencileri izleme talimatı veriyor.
 
Acil Tartışın: 
 
ÖÄŸrenciler döner dönmez, direkt düÅŸünce rehberliÄŸi ver, ÅŸüphe ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırın. Birebir rehberliklerde düÅŸük seviye anlayış sahibi memurların öÄŸrencilerle görüÅŸmesinin önüne geçin. Ä°lk görüÅŸmenin, yerleÅŸim yerinin (kasaba, çiftlik, sokak) önder memuru, önceki okullarındaki sınıf baÅŸkanı veya politikaları ve geri dönen öÄŸrencilerin temel durumlarını bilen yerel polis istasyonunun baÅŸ komiseri tarafından yapıldığından emin olun; tartışma çerçevesini birlikte oluÅŸturun ve birebir rehberlik yapın.
 
Aile Sorunlarını Acil Çözün:
 
Anne ya da babaları yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim öÄŸretime gönderilen geri dönmüÅŸ öÄŸrencilerden, alışma problemi çeken ve ailelerindeki iÅŸ ve diÄŸer zorlukları gördükten sonra ciddi bir kargaÅŸa yaÅŸama ihtimali olan öÄŸrencilere karşılık verin. (p) Bu öÄŸrencilerin eÅŸleÅŸtirilmiÅŸ yoksulluk giderme ortakları, ailelerinin pratik zorluklarını anlamak için öÄŸrenciler döndükten kısa bir süre sonra evi ziyaret etmeli ve öÄŸrencilerin parti ve hükümetin sıcaklığını hissetmeleri için iÅŸbirliÄŸi yapmalıdır. Bu onların eÄŸitim öÄŸretim, sosyal pratik ve iÅŸ stajyerliÄŸine katılıma odaklanmalarını saÄŸlar.
 
p  : Yakın aile üyeleri bile aileden kimlerin kampta olduÄŸu hakkında her zaman açık deÄŸiller ve insanlar bu tarz bilgileri paylaÅŸmanın soruna yol açacağı ile ilgili farklı görüÅŸlere sahipler. Bazı öÄŸrenciler için eve yaptıkları bir ziyaret akrabalarından birinin kampa gönderildiÄŸini ilk kez öÄŸrenmek ve bu durumun aileleri üzerindeki etkisine ilk kez ÅŸahit olmak demek.
 
II. BeÅŸ Adım Ä°ÅŸ Yöntemini Sıkı Sıkıya Uygulayın
 
1. Adım: Durumu tamamen deÄŸerlendirin, bir dosya oluÅŸturun ve baÄŸlantı kurmak için inisiyatif alın. 
 
Her yerleÅŸim yeri (kasaba, çiftlik, sokak), köy, ziyaret-yardım-birlik (fang-hui-ju) sakinlerinin köy iÅŸ ekibi, köy (toplum) polisi hizmet odası için; yoÄŸunlaÅŸtırılmış deÄŸerlendirme ve dışarıda okuyan öÄŸrencilerin denetlenmesini hızlıca yürütün, birbiri ardına kontrol edin, birbiri ardına uygulayın, birbiri ardına kaydedin, baÄŸlantı kurmak için inisiyatif alın, öÄŸrencilerin varış saatlerini ve tren numaralarını elde ettiÄŸinizden emin olun.
 
2. Adım: Psikolojik rehberlik ve düÅŸünce denetimi. 
 
ÖÄŸrencileri ilk teslim alacak olan yerleÅŸim yerinin Adalet Bakanlığı ofisi, yerleÅŸim yerinin liderleri, polis istasyonu baÅŸ komiseri ve önceki okulundaki sınıf öÄŸretmeninin Adalet Bakanlığı ofisinde beklemesini organize eder. Bu yöneticiler tartışma çerçevesini önceden hazırlayacak ve görüÅŸmek ve konuÅŸmak (“Turfan ÅŸehrinden, yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim ve ıslah okullarındaki öÄŸrencilerin çocukları tarafından sorulan soruları cevaplayan taktikler”e bakın) için öÄŸrencilerin dönüÅŸünü bekleyecek, öÄŸrencilerin yaÅŸantı durumunu anlayarak “iyi açıklanacak beÅŸ ÅŸey”i açıklama konusunda iyi iÅŸ çıkaracak; öÄŸrencilerin kılık kıyafet, davranış, dini görüntü ve diÄŸer ifadelerini baz alarak öÄŸrencilerin ideolojik eÄŸilimlerini doÄŸru anlamak, enfekte olmadıklarından ve saÄŸlıklı ÅŸekilde geliÅŸme gösterdiklerinden emin olmak için kitaplarının yanı sıra cep telefonlarını, MP3 ve MP4 çalarlarını, USB sürücülerini, hafıza kartlarını, bilgisayarlarını ve diÄŸer taşınabilir kayıt cihazlarını kontrol edeceklerdir.
 
 
3. Adım: ÖÄŸrenci köye döner dönmez rapor verin ve yardımcı olmak için eÅŸleÅŸmeyi saÄŸlayın. 
 
ÖÄŸrenciler yerleÅŸim yerine döner dönmez ideolojik ikna konusundaki ilk konuÅŸmalarını yaptıktan sonra, köy (topluluk) memurları ve iÅŸ ekibi heyeti öÄŸrencilerin evini hemen ziyaret etmeli ve “dönen herkes için bir rapor hazırlandığından ve kayıt tutulduÄŸundan” emin olmalılar. Aynı zamanda, ailesinin bir üyesi cezalandırılan her öÄŸrenci köy ya da mahalle memurları, önceki okulu ve polis merkezi ile “teslis” esasına göre eÅŸleÅŸtirilmelidir. Onlara rehberlik edin, etkinlikler planlayın ve nasıl düÅŸündüklerini ve gerçekte nasıl davrandıklarını iyi anlayın. (r) Her iki ebeveyni de cezalandırılan ve kendisine bakacak aile üyesi ya da yakın akrabası kalmayan öÄŸrenciler için, diÄŸer akrabaların durumuna, ailenin gelir ve diÄŸer ÅŸartlarına baÄŸlı olarak bir sosyal program, ziyaret programı ya da yardım programı oluÅŸturun. Yerel (kasaba, çiftlik, sokak) parti ve siyasi ekip üyelerinin bir bütün olarak bu planların yönetiminden sorumlu olmasını ve her bir kiÅŸinin bir plan tarafından desteklenmesini saÄŸlayacak bir staj pozisyonu oluÅŸturmasını saÄŸlayın.
 
6  : Belge, yetkililere memleketine dönen öÄŸrencileri araÅŸtırması ve telefon, bilgisayar ve diÄŸer cihazlarını araması talimatını veriyor. Yerel yöneticilerin öÄŸrencilerle her gün görüÅŸmesini ve onların davranışları ile düÅŸüncelerini deÄŸerlendirmesini zorunlu kılıyor.
 
4. EÄŸitim pratikleri ve nicel deÄŸerlendirme.
 
Yerel parti komitesi, mevcut denge devamlılığı eÄŸilimine göre, geri dönen öÄŸrenciler için “535”e (“BeÅŸ Ders”: güvenlik, iÅŸ stajı dersleri, hukuk dersleri, etnik birlik dersleri ve mobil internet güvenlik dersleri; “Sincan’ın Üç Tarihi”: etnik tarih, dini tarih ve Sincan tarihi; “BeÅŸ Kimlik”: anavatan kimliÄŸi, Çin ulusu, Çin kültürü, Komünist Parti ve sosyalizmin Çinli karakteristikleri) odaklanan eÄŸitim faaliyetleri düzenleyecek. Bu komite “baÅŸtan baÅŸa”, “birebir”, “çoktan bire” ve diÄŸer yöntemleri uyarlamalı, partinin eÄŸitim politikaları ve geri dönen öÄŸrenciler yönelik psikolojik rehberliÄŸini özenle uygulamalı, onlara iÅŸ ve giriÅŸimcilik pozisyonları sunmalı, gönüllüleri geliÅŸtirerek “etnik birlik ailesi” kültür performansları organize etmeli, geliÅŸmeleri ve diÄŸer etkinlikleri gözlemlemek için öÄŸrencilerin memleketlerini ziyaret etmeli, öÄŸrencilerin ideolojik yükler yüklenmemesi için parti ve hükümetin endiÅŸelerini anlamalarını saÄŸlamalı, ender eÄŸitimsel fırsatlarına, geliÅŸerek baÅŸarılı olma konusundaki çalışmalarına deÄŸer vermelidir. Aile üyeleri yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim öÄŸretim kamplarında “ikili yönetim” ve “ikili deÄŸerlendirme” adı altında cezalandırılan öÄŸrencileri niceliksel deÄŸerlendirme puanları sistemine dahil edin. Dönen öÄŸrencilerin söz ve davranışlarına, eÄŸitimlere katılımlarına, sosyal pratiklerine, iÅŸ stajlarına, video görüÅŸmelerine ve diÄŸer geliÅŸmelerine günlük puanlar verin. Aynı zamanda, öÄŸrenciler yaz tatilindeyken aile üyeleriyle daha sık video görüÅŸmelerine izin verin ve velilere öÄŸrencilerin evde stajda nasıl olduklarını derhal söyleyin; bir yandan geri dönen öÄŸrencilerin zihinleri dengedeyken diÄŸer yandan cezalandırılan bireylerin eÄŸitimlerini barış içinde almalarını saÄŸlamak için öÄŸrencileri ebeveynleriyle baÄŸlayan köprüler kurun.
 
5. Analiz, yargı ve kusursuz bağlantı.
 
YerleÅŸim yerindeki sorumlu kiÅŸi “Üç Acil” ve “BeÅŸ Adım Ä°ÅŸ Yöntemi”nin uygulamalarını kıyaslamalı ve “Turfan Åžehrindeki YoÄŸunlaÅŸtırılmış EÄŸitim ÖÄŸretim Kampında EÄŸitim Gören ÖÄŸrencilerin Geri Dönen Çocukları için DeÄŸerlendirme ve Kontrol Dosyaları”nı ciddiyetle doldurmalıdır. Geri dönen öÄŸrencilerin gerçek hayat performanslarını detaylı deÄŸerlendirmek için günlük seminerler düzenleyin, mevcut problemlere çözümler arayın ve tedbirleri kontrol edin. Aynı zamanda, okullarına geri dönen öÄŸrencileri istasyonlarda uÄŸurlayın. Destek kadroları öÄŸrencileri teslim alacak baÅŸ öÄŸretmenle baÄŸlantıya geçme konusunda inisiyatif almalı ve öÄŸrencinin düÅŸünce ve davranışlarının kusursuz baÄŸlantısı için öÄŸretmeni bilgilendirmeli. ÖÄŸrencilerin tatili bittikten ve öÄŸrenciler okula döndükten sonra, her yerleÅŸim yeri (kasaba, çiftlik, sokak) “Turfan Åžehrindeki YoÄŸunlaÅŸtırılmış EÄŸitim ÖÄŸretim Kampında EÄŸitim Gören ÖÄŸrencilerin Geri Dönen Çocukları için DeÄŸerlendirme ve Kontrol Dosyaları”nı mühürlemeli, geri dönen öÄŸrencilerin yönetimi ofisi, asayiÅŸ istasyonları ve yoÄŸunlaÅŸtırılmış eÄŸitim ve öÄŸretim okulları için ve öÄŸrenciler ileride eve döndüklerinde onların eÄŸitimi ve denetim referans materyali olarak kullanılması için kopyalarını çıkarmalıdır. (s)
 
s   : Belge görevlilere her öÄŸrenci için detaylı dosyalar tutmaları ve polise, beyin yıkama kamplarına ve diÄŸer ofislere bu dosyaların kopyalarını göndermeleri talimatını veriyor.
 
 
 
 
 
__________________________________________________________________________________
 
 
Mütercim: Kübra Ä°nan
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.