Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: İsrail, Filistin'in tarihini tahrif ediyor ve mirasını çalıyor

Filistin'in antik eserleri üzerine yapılan özel çalışmalar, Batı Şeria'nın ve Gazze Şeridi'nin Haziran 1967'de işgal edilişinden beri, Batı Şeria'dan Filistin'e ait çok sayıda eserin İsrail tarafından çalındığını ve satıldığını göstermektedir.



Filistin, antik eserler açısından dünyadaki en zengin ülkelerden biri. Arap dünyasında ise bu zenginliÄŸi Mısırla yarışır. En az 22 medeniyet Filistin'e izlerini bıraktı. Bunlardan ilki, varlığı bugün bile hala görülebilir olan, Kenanlılardı.
 
1948'ten beri, Ä°srail hükümetleri, farklı bir Arap ve Filistin kimliÄŸine sahip antik eserlere özel bir ilgi gösterdi. Ä°srailli arkeologlardan oluÅŸan komisyonlar, Ä°srail'in kurulduÄŸu, Filistin'in her bir bölgesinde araÅŸtırma yapmak için oluÅŸturuldu. Amaç, Filistine ait antik eserlerin YahudileÅŸtirilmesi için sahte bir tarihsel anlatı oluÅŸturmaktı. Akka, Yafa, Kudüs, Tiberya gibi büyük Filistin ÅŸehirlerindeki tarihi anıtlar bu süreçten korunamadı.
 
Üstelik Ä°srail, sistematik kültürel hırsızlık ve sahtecilik yoluyla Filistin'e özgü kıyafetleri YahudileÅŸtirmek için çeÅŸitli kurumları da kullanıyor. Yerel tarifler dahi bundan korunamıyor. Ä°srail, Filistin'e ait kıyafetleri ve yemekleri "Ä°srailli" olarak gösterdiÄŸi uluslararası sergilere katılıyor.
 
 
Filistin'in binlerce yıl öncesine dayanan mirası ve tarihi, Ä°srail iÅŸgali ve paha biçilemez antik eserleri satan "mafyalar" tarafından iÅŸte bu ÅŸekilde çalınıyor. Bu, Filistinli partilerin harekete geçerek miraslarının, tarihlerinin ve medeniyetlerinin korunması için çaÄŸrıda bulundukları bir zamanda oluyor.
 
Bu baÄŸlamda çalışmalar, sadece iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'da bile 3 bin 300'ün üzerinde arkeolojik alan bulunduÄŸunu gösteriyor. Bir grup araÅŸtırmacı, Filistin'de ortalama olarak her yarım kilometrede bir, bu toprakların tarihini ve gerçek kimliÄŸini gösteren arkeolojik alan olduÄŸunu doÄŸruluyorlar.
 
Burada Ä°srail'in ayrım duvarının Filistin'in antik eserlerinin ve anıtlarının üzerindeki yıkıcı etkilerinden bahsedilmesi önemli. Batı Åžeria'daki Filistin toprakları üzerinde yapımı hala devam eden duvar, iÅŸgal edilen bölgeye yüzde ellinin üzerinde toprak katılmasına yol açacaktır. Bu, 2.000 arkeolojik ve tarihi yerin yanında 270'in üzerinde önemli arkeolojik alanı da kapsayacaktır. Tarihi açıdan önemli onlarca alan ve anıt, bu duvarın inÅŸası sırasında yok edildi.
 
Filistin'in antik eserleri üzerine yapılan özel çalışmalar, Batı Åžeria'nın ve Gazze Åžeridi'nin Haziran 1967'de iÅŸgal ediliÅŸinden beri, Batı Åžeria'dan Filistin'e ait çok sayıda eserin Ä°srail tarafından çalındığını ve satıldığını göstermektedir. Bu fenomen, Eylül 2000'de Ä°ntifada'nın baÅŸlamasından bu yana daha da ÅŸiddetlenmiÅŸtir.
Hz. Ä°sa'nın yaratıldığına inanılan, Yaradılış Kilisesi'nin içindeki bölüm
 
Filistin yönetiminin Antik Eserler ve Kültürel Miras Bakanlığı, 500'den fazla sit alanının ve 1.500'den fazla sembolik yapının Ä°srailli hırsızlar ve iÅŸgalciler tarafından çalındığını ve tahrip edildiÄŸini belirtti. Selman Ebu Sitta'nın çalışmalarının gösterdiÄŸi gibi, 1948'den beri 500'den fazla Filistin kasabasının ve köyünün Ä°srail tarafından tahrip edildiÄŸi ve haritadan silindiÄŸi oldukça basit bir gerçek. Bakanlık ayrıca, Filistin'in kültürel ve ekonomik kaynaklarının Ä°srail tarafından tüketilmeye devam ettiÄŸini doÄŸruladı.
 
Filistin çalışmaları, devam eden bu Nakba'nın sebebi olarak Filistin'e ait alanları korumak için var olan sistemlerin çöküÅŸünü gösteriyor. Bu tür bir koruma, direkt olarak iÅŸgal yönetiminin çatısı altına giriyor. Bu da basitçe, Ä°srail ordusunun Kudüs, Nablus, Hebron, Bethlehem ve diÄŸer Filistin ÅŸehirlerinde, kasabalarında ve köylerinde yaptığı gibi kültürel mirası çok rahatça yok edebileceÄŸi anlamına geliyor.
 
Arkeolojik hırsızlık ve Filistin mirasının ihlali, Filistinlilerin karşılaÅŸtığı en büyük zorluklardan biri. Çünkü onlar, kendi topraklarında YahudileÅŸtirilmekle ve sistematik Ä°srail politikalarıyla hedef alınan kültürel ve fiziksel varlıklarını korumak için uÄŸraşıyorlar. Ä°srail'in dayattığı bu eski-yeni sorunla yüzleÅŸmek için Filistin toplumundaki farkındalığı artırmak zorundayız.
 
Ayrıca, Ä°srail'in yerel, bölgesel ve uluslararası alanda tarihimizi çalmasına karşı mücadele etme kapasitemizi de artırmamız gerekiyor.  Bu, Filistin'in UNESCO gibi ilgili uluslararası organizasyonlara tam üyeliÄŸi aracılığıyla desteklenebilir.
 
Kültürel çeÅŸitliliÄŸin Filistin’de binlerce yıllık bir tarihi var. Bunun Ä°srail tarafından, Ä°srail’in “Yahudi devleti” argümanını “ispat” için, oranın yerlilerinin dışlanmasına varan boyutta örtbas edilmeye ve tarihten silinmeye çalışılması utanç verici. 
 
 
Mütercim: Hilal Çifçi
 
BaÅŸlıktaki Görsel: Kudüs'ün Kral Hirodes tarafından alınması, MÖ 36, Jean Fouquet, 15. yüzyıl sonu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.