Sosyal Medya

Güncel

Tunus'ta hükümeti kurma görevi Nahda'nın adayı Cumli'de

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, hükümeti kurma görevini Nahda Hareketi Partisinin önerdiği El-Habib el-Cemeli'ye verdi.



Tunus CumhurbaÅŸkanı Kays Said, parlamentoda çoÄŸunluÄŸa sahip olan Nahda Hareketi lideri RaÅŸid el-GannuÅŸi ile baÅŸkent Tunus’taki Kartaca Sarayı’nda yaptığı görüÅŸmenin ardından bağımsız bir teknokrat olan mühendis El-Habib el-Cumli’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Böylece 23 Ekim’de göreve gelen Said’in cumhurbaÅŸkanlığı döneminde ilk hükümet üyelerinin ve bakanlıkları elinde tutacak isimlerin seçimi hususunda yeni bir aÅŸamaya geçilmiÅŸ oldu.
 
El-Habib el-Cumli ile Munci Merzuk da dahil birçok aday arasında açık bir baÅŸbakanlık yarışı vardı. Nahda tarafından kimin aday gösterileceÄŸine iliÅŸkin belirsizlik, son ana kadar devam etti. Cumli, bir baÅŸka ziraat mühendisi olan Yusuf Åžahid’in yerini alacak. AFP’nin haberine göre 60 yaşındaki Cumli, 2011- 2014 yılları arasında Tarım Bakanının devlet katipliÄŸi görevini üstlenirken, iki ayrı hükümette de teknokrat sıfatıyla yer aldı.
 
Nahda Hareketi, yeni hükümeti kurmakla ilgili siyasi partilerle 15 Kasım’a kadar çeÅŸitli istiÅŸarelerde bulundu. GörüÅŸmelerde, kimin baÅŸbakanlığa geleceÄŸi ve CumhurbaÅŸkanı tarafından kimin görevlendirileceÄŸi üzerinde duruldu. GeçtiÄŸimiz PerÅŸembe günü olaÄŸanüstü ÅŸekilde bir araya gelen Nahda Åžura Konseyi, GannuÅŸi’nin geçtiÄŸimiz ÇarÅŸamba günü parlamento baÅŸkanlığını kazanması sonrasında baÅŸbakanlık dosyasının incelendiÄŸini açıkladı. Åžura Konseyi’nin 150 üyesi, ismini açıklamadığı bir isim üzerinde uzlaşı saÄŸladı. Bu isim sır gibi saklansa da birçok kaynak, El-Habib el-Cumli’nin, Tunus’un tanık olduÄŸu ekonomik ve toplumsal zorluklar çerçevesinde bu zorlu görevi üstlenecek isim olduÄŸunu duyurdu. Bu tercih, 15 Kasım’da GannuÅŸi’nin CumhurbaÅŸkanı ile yaptığı görüÅŸme sırasında onaylandı.
 
Hükümeti kurmak için 1 ay süre
 
Tunus Anayasasına göre, yeni hükümeti oluÅŸturması için parlamento seçimlerini kazanan parti içerisinden bir isim görevlendiriliyor ve bunu, mevcut BaÅŸbakan Yusuf Åžahid’in istifası takip ediyor. Aynı ÅŸekilde CumhurbaÅŸkanı, Nahda’nın önerdiÄŸi isme, hükümeti kurması için 1 aylık bir süre verdi.
 
Öte yandan 38 sandalye ile mecliste ikinci sırada yer alan, Nebil el-Karvi’nin önderlik ettiÄŸi Tunus’un Kalbi Partisi liderlerinden Usame el-Halifi, Nahda Hareketi’nin kendilerine yeni hükümete baÅŸkanlık etmek üzere önereceÄŸi isim hakkında bilgi verdiÄŸini belirtti. Halifi, düzenlediÄŸi bir basın toplantısında, Tunus’un Kalbi ve Nahda arasındaki istiÅŸarelerin, baÅŸta ekonomik ve toplumsal meseleler olmak üzere yeni hükümete odaklandığını açıkladı.
 
Nahda’nın parlamento baÅŸkanlığı adayı RaÅŸid el-GannuÅŸi lehine oy vermeyi kabul etmemesi karşılığında hem Demokratik Akım (sol eÄŸilimli) hem de Halk Hareketi (milliyetçi parti) yeni hükümete katılmaya hazır olduklarını ifade etmiÅŸti. Halk Hareketi BaÅŸkanı Zuheyr el-MaÄŸzavi, Nahda’nın partisine baÅŸbakanlık adaylarının listesini sunduÄŸunu ve kendisini adaylar hakkındaki görüÅŸlerini sunmaya çağırdığını söyledi.
 
CumhurbaÅŸkanı Kays Said, 15 Kasım’da Kartaca’da yeni hükümeti kurmakla görevli olan El-Habib el-Cumli’yi karşıladı 
 
Gelecekteki siyasi ittifaklar baÄŸlamında ise RaÅŸid el-GannuÅŸi’nin kazandığı parlamento baÅŸkanlığı oylaması, Nahda, Tunus’un Kalbi, Onur Koalisyonu, YaÅŸasın Tunus Partisi ve bazı bağımsız milletvekillerini birleÅŸtiren yeni bir siyasi ittifak oluÅŸturdu. Bu ittifak ise, yeni hükümetin gelecek aÅŸamada güçlü siyasi desteÄŸe sahip olmasına olanak tanıyacak.
 
Muhalefetteki Demokratik Parti ve Halk Hareketi parlamentoda 37 sandalye, Özgür Anayasa Partisi 17 sandalye kazanmıştı.
 
Nahda liderliÄŸindeki iktidar koalisyonunda yer alan çeÅŸitli partiler arasında bakanlık pozisyonlarının dağılımına iliÅŸkin uzlaşı saÄŸlanması halinde yeni hükümet, mutlak çoÄŸunlukla parlamentonun güvenini kazanmış olacak.
 
El-Habib el-Cumli kimdir?
 
Tarım Bakanının devlet katibi olan Cumli, 28 Mart 1959 tarihinde Tunus’un Kayravan vilayetinin Nasr Allah kasabasında doÄŸdu. Ä°lköÄŸrenimini el-Kabara okulunda, ikinci öÄŸrenimini de Nasr Allah ve ZaÄŸvan’da tamamladı.
 
Tarım alanında uzmanlaÅŸmış yüksek diplomaya, tarım alanında devlet iÅŸleri mühendisliÄŸi diplomasına ve tarım ekonomisinde de üçüncü dereceden bir diplomaya sahip.
 
Tunus ve yurtdışında tarımsal üretim sistemleri, tarım sektörünün geliÅŸimi ve yapı politikalarıyla ilgili çeÅŸitli kurslara katıldı.
 
El-Habib el-Cumli, kariyeri boyunca Tarım Bakanlığı’nın Tahıl Bürosu’nda çeÅŸitli idari, teknik ve araÅŸtırma görevlerinde bulundu. Tarım sektörüyle ilgili birçok iç- ulusal komite ve ÅŸirket idaresi meclisleri faaliyetlerine katıldı.
 
Kamu hizmetinden, 2001 yılında kendi iradesiyle ayrılarak, özel sektöre yöneldi. Tunus'ta yem tedariki ve dağıtımında uzmanlaÅŸmış ikinci en büyük ulusal ÅŸirket olan Mediterranean Grain ÅŸirketinde Çalışma ve GeliÅŸtirme Müdürü olarak görev yaptı.
 
23 Ekim 2011 tarihinde Tunus’taki devrimi takiben hükümette görev aldı. Bu çerçevede Cumli, Hammadi el-Cibali ve Ali el-Arid hükümetleri sırasında 2011’den 2014 yılına kadar Tarım Bakanlığında yer aldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.