Sosyal Medya

İman hayatımızın ne kadarına tesir ediyor?

Bugün Müslümanlar için en büyük sorunlardan birisi, imanın kalplere, camilere kapatılması ve sadece bir takım ibadetlere has kılınması tehlikesidir. Oysa iman, ancak salih amellerle hayata geçirilince ve hayatın tamamını kuşatınca hakiki karşılığını bulur, bereketini gösterir ve tüm insanlığa mutluluk ve saadet getirir.



Bu anlamda iman, hayatın içinde ahlaktır, takvadır, hilmdir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Ä°man, seni dünyada mesut yaÅŸatacak bir ahlâk, Allah’ın haram kıldıklarından vazgeçirecek bir takva ve cahillerin cehaletinden uzak tutacak bir hilmdir.” (Taberanî)
 
Ä°man, sevdiÄŸini Allah için sevmek, nefret ettiÄŸinden de Allah için nefret etmektir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kim Allah için sever, Allah için buÄŸz eder, Allah için verir ve Allah için mani olursa imanını tamamlamış olur.” (Ebu Davud)
 
Ä°man, eminliktir, güvenilirliktir. Ä°nsanların, akrabalarımızın, komÅŸularımızın elimizden ve dilimizden güven içinde olmaları demektir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Vallahi iman etmiÅŸ olmaz. Vallahi iman etmiÅŸ olmaz. Vallahi iman etmiÅŸ olmaz” sahabeler, kim ya Rasulallah diye sorduklarında, “Yapacağı fenalıklardan komÅŸusu güven içinde olmayan” diye buyurdu (Buhari). Yine buyurdu ki: “Müslüman yani iman eden kimse, elinden ve dilinden diÄŸer Müslümanların zarar görmediÄŸi kimsedir.” (Buhari)
 
Ä°man, Müslüman’ın gıybetini etmemektir, onun ayıp ve kusurlarını araÅŸtırmamaktır, onu tahkir etmemektir. Çünkü efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Ey diliyle iman edip de kalplerine iman tam olarak yerleÅŸmeyen kimseler! Müslümanları gıybet etmeyiniz, onların kusurlarını da araÅŸtırmayınız! Kim Müslümanların kusurlarını araÅŸtırırsa Allah da onun kusurlarını araÅŸtırır. Allah kimin kusurlarını araÅŸtırırsa onu evinin içinde bile olsa rezil eder.” (Ebu Davud)
 
Ä°man, hayır söylemektir, komÅŸuya ikram etmek misafire hürmet etmektir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Allah'a ve ahiret gününe iman eden, ya hayır söylesin yahut sussun. Allah'a ve ahiret gününe iman eden komÅŸusuna ikram etsin. Allah'a ve ahiret gününe iman eden misafire ikram eylesin.” (Müslim)
 
Ä°man, Müslüman kardeÅŸini Allah için sevmek ve bu sevginin bir göstergesi olarak selamı yaymaktır. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Ä°man etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiÅŸ olmazsınız. Ä°ÅŸlediÄŸiniz takdirde birbirinizi seveceÄŸiniz bir iÅŸ söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız!” (Müslim)
 
Ä°man, etrafından olup bitenlere duyarlı olmaktır. Çevresindeki kötülüklere engel olmak, iyilikleri teÅŸvik etmektir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Sizden her kim bir kötülük görürse onu eliyle düzeltsin. EÄŸer eliyle deÄŸiÅŸtirmeye gücü yetmezse diliyle, ona da gücü yetmiyorsa kalbiyle. Ve iÅŸte bu, imanın en düÅŸük mertebesidir.” (Müslim)
 
Ä°man, kendisi için istediÄŸi hayırları Müslüman kardeÅŸi için de istemek, kendi adına korktuÄŸu ÅŸeylerden Müslüman kardeÅŸi adına da korkmaktır. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Nefsimi elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, bir kiÅŸi kendisi için istediÄŸini, Müslüman kardeÅŸi için de istemedikçe mükemmel bir ÅŸekilde iman etmiÅŸ olmaz.” (Ahmed b. Hanbel)
 
Ä°man, utanmaktır, hayâdır, nezakettir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Hayâ, utanma duygusu imandandır.” (Buhari)
 
Ä°man, Müslümanlara gelebilecek zararları önlemektir ve hatta yoldan bir Müslüman’a tehlike oluÅŸturabilecek bir taşı kaldırmaktır. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Ä°man yetmiÅŸ küsur ÅŸubedir. En yükseÄŸi, ‘Allah’tan baÅŸka ilâh yoktur’ demek; en aÅŸağısı ise, Müslümanlara eziyet veren ÅŸeyleri yoldan kaldırmaktır.” (Müslim)
 
 
 
Müellif: Abdulaziz KıranÅŸal: Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.