Sosyal Medya

Güncel

3. İstanbul Karagöz Festivali başladı

Karagöz Derneği tarafından düzenlenen 3. İstanbul Karagöz Festivali başladı. İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen festival 30 Kasım’a kadar İstanbul’un çeşitli ilçelerinde gösteriler, atölyeler, söyleşiler, seminer ve sergiler gerçekleştirilecek.



Karagöz Festivali’nin detaylarını Karagöz Festivali Dernek BaÅŸkanı Enis Ergün paylaÅŸtı.

3.Karagöz Festivalinin hedefleri nelerdir?

Biz Karagöz’ü bir cephe olarak görüyoruz. Nasıl ki teknoloji, savunma, eÄŸitim, sanayi her millet için önemli cephelerdir; Karagöz de milli kültürümüzün içinde önemli bir cephedir. 81 ilimize yaymak istediÄŸimiz Karagöz Festivalleri ise bu cephenin bayraktarıdır. Bu festivaller sayesinde, Diyarbakır’da köyde yaÅŸayan bir çocuÄŸa da ulaÅŸacağız, NevÅŸehir’de yaÅŸayan yetiÅŸkinlere de ulaÅŸacağız, Ä°stanbul’da üniversite okuyan gençlere de ulaÅŸacağız ve bu sayede dalga dalga Karagöz’ü gelecek nesillere aktarma görevimizi yerine getirmiÅŸ olacağız. UlaÅŸmış olduÄŸumuz insanların içinden yarının Karagözcüleri çıkacak, yarının öÄŸretmenleri çıkacak, yarının yazarları çıkacak. Ä°ÅŸte bu insanların hepsi Karagöz’ün geliÅŸmesine katkı saÄŸlayacak.
 
Enis Ergün
 
GÜNCELLİĞİNÄ° KORUYAN BÄ°R SANAT
 
Karagöz Festivallerinin ilk gününe dönsek... Bu etkinlik 3 yılda neleri deÄŸiÅŸtirdi?
 
Bizler Karagöz DerneÄŸi olarak, bu yolculuÄŸa çıktığımız ilk günden itibaren bu toprakların sesi, nefesi olan Karagöz sanatını daha görünür kılmak, geçmiÅŸten günümüze Karagöz sanatına emek vermiÅŸ tüm ustalarımızın çabalarının üzerine bir tuÄŸla daha koyabilmek için gayret gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. Ä°lk festivalimizden itibaren, iki sene gibi kısa bir zamanda 130 bin çocuÄŸun Karagöz figürünün olmasını saÄŸladık. Karagöz’ün unutulmaya yüz tutmuÅŸ bir sanat olduÄŸu gibi bir algı var maalesef. Aslında bir ölçüde bu algının kırılmasını sebep olduk. Seyirci Karagöz’ün geçmiÅŸte olduÄŸu gibi, bugün de yaÅŸamakta olan, güncelliÄŸini koruyan ve kendisine hitap eden bir sanat olduÄŸunu tekrar hatırladı. Bu hatırlamanın çok kıymetli ve önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum.
 
Siz hedeflerinize ulaştınız mı bu yıllarda?
 
Karagöz yüzyıllardır bu toplumun içinde yaÅŸamış ve yaÅŸamaya devam edecek bir sanat. Çünkü o milletten kopuk, ya da uzak bir sanat deÄŸil. Her zaman bu toplumun sesi olmayı, yüzündeki gülümseme olmayı, kalplerindeki mutluluk olmayı baÅŸarmış bir sanat. Bizim hedefimiz bu sesin ülkemizin her bir ÅŸehrinde, her bir köyünde yankılanmasını saÄŸlamak. Ä°stanbul Karagöz Festivali, aldığımız geri dönüÅŸler itibariyle hedeflerimize doÄŸru emin adımlarla ilerlediÄŸimizi gösteriyor. O yüzden hedefimize ulaÅŸmamız için daha çok yolumuz var ama yaÅŸayarak görüyoruz ki, Karagöz dediÄŸimizde bizlerle birlikte yol alan koca bir millet var.
 
 
HEM DÄ°NOZORLAR DÄ°YARINA HEM AY’A GÄ°DÄ°YOR
 
Karagöz’ün güncellendiÄŸini söylediniz. Hangi konularda güncelleme oluyor? Ä°zleyenlerde nasıl karşılık buluyor?
 
Tekrara düÅŸmüÅŸ olabilirim ama bir kez daha altını çizmekte yarar var. Karagöz sanatının en önemli özelliÄŸi, iç içe geçmiÅŸ olduÄŸu bu toplumun her zaman sesi olmasıdır. Bu sebeple, bugün okuduÄŸumuz eski oyun metinleri, oynanmış olduÄŸu dönemin güncel hikâyeleriydi. Yani o dönem, insanların sorunları, düÅŸünceleri veya ihtiyaçları olan ne varsa, hayal perdesinde yer bulmuÅŸtu. Bu anlayış, bugünde devam ediyor. Bugüne dair yeni oyunlar yazılıyor, her sanatçı kendi bakış açısından bir oyun meydana getirip seyircine sunuyor. Aksi halde, sadece bugün güncelliÄŸi olmayan oyunları oynarsanız, zaten hem Karagöz’ün ruhuna aykırı davranır hem de seyircide bir karşılık bulamazsınız. Benim ustam, Karagöz’ün Ay’a gitmesi ile ilgili bir oyun oynuyor, bir baÅŸka arkadaşım Dinozorlar Diyarında adlı bir Karagöz oyunu oynuyor, bir baÅŸka sanatçı arkadaşım yetiÅŸkinlere yönelik Karagöz oyunu yazdı, ÅŸimdi onu oynuyor. Ben bu sene Karagöz’ün dünyayı gezmesiyle ilgili bir oyun hazırladım. Karagöz oyununda yeni hikâyeler, yeni tipler sürekli olarak hepimizin üzerinde çalıştığı konular. Aksi halde insanlarda karşılık bulmamız, her sanat dalında olduÄŸu gibi bizim içinde çok zor olurdu.
 
Tek kiÅŸilik dev kadro
 
Yeni Karagöz ustaları nasıl eÄŸitiliyor?
 
Her Karagöz sanatçısının yolculuÄŸu biraz farklıdır. Ama en önemli nokta, usta-çırak iliÅŸkisi içinde yetiÅŸmektir diyebilirim. Karagöz çok yönlü bir sanat. Ä°çinde müziÄŸi, edebiyatı, resmi, deri iÅŸlemeyi, oyunculuÄŸu barındırıyor. Tek kiÅŸilik dev tiyatro desek doÄŸru tarif etmiÅŸ oluruz. Perdenin arkasında tüm karakterleri yazan, tasarlayan, deriye aktaran, oynatan, seslendiren kiÅŸi sizsiniz. Bu yüzden iyi bir usta-çırak iliÅŸkisi içinde yetiÅŸmeli, kendinizi her alanda donanımlı hale getirmelisiniz. Bizler elimizdeki imkânlar çerçevesinde dönem dönem kurslar açıyoruz. Karagöz’cü olmak isteyenler, bu kursları da takip edebilirler.
 
Kaynak: YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.