Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Rusya'nın Ortadoğu'daki ağırlığı nereye varır?

Trump dönemindeki bu ABD politikaları, Rusya’nın Ortadoğu’daki rolünün artmasına neden oldu. ABD’nin bu politikalar ve son Başkanı’ndan geri adım atması Rus rolünü azaltabilir. Rusya’nın uluslararası arenada, ABD’nin yaptırımlarına karşı Kuzey Kore’yi desteklediği ortada, kendisi de Ukrayna meselesi nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları altında bulunuyor. Ayrıca Latin Amerika’da da Venezuela hükümetine destek vererek ABD’nin askeri müdahalesini reddediyor.



ABD mahkemeleri, ABD BaÅŸkanı Trump'ı iktidara getiren ve üç yıl önce Demokrat aday Hillary Clinton'u diskalifiye eden son baÅŸkanlık seçimlerini etkilemekle suçlanan Rusya’nın bu konudaki rolünü de çözmediÄŸi gibi Moskova’nın OrtadoÄŸu’daki artan rolünün niteliÄŸini belirlemek de kolay deÄŸil. 
 
ABD’deki Rus suçlamaları belki de, Trump’ın azledilmesi veya bir sonraki seçimlerde devrilinceye kadar çözülmeyecek. 
 
ABD’nin içerisinde Rusya’nın OrtadoÄŸu’da artan rolünden Trump’ı sorumlu tutan taraflar bulunuyor. Bu taraflar, ABD birliklerini Suriye’den çekmesinin, ülkeyi Rusya’ya altın tabakta sunmak olduÄŸunu düÅŸünüyor. Rusya yönetimi ise, özellikle de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından BeÅŸÅŸar Esed rejimi ile müzakerelere garantörlük etmesi talebinin gelmesinin ardından ABD’nin çekilmesinden faydalanmaya hazır ve nazırdı. 
 
Rusya’nın OrtadoÄŸu’daki artan rolü, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Basra Körfezi’ne gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaretler, Mısır ve Ä°ran’la artan iÅŸbirliÄŸi, Suriye, Libya ve Yemen’deki geliÅŸmeleri yakından takibi ve Afrika ile ilgili birçok meseleyle ilgilenmesinde açık bir ÅŸekilde görülüyor. 
 
Rusya ayrıca Taliban’ın Afganistan’daki ABD’nin etkisi karşısındaki tutumunu güçlendirmede önemli bir rol oynadı. Moskova'nın rolünün arttığı sahnelerinden biri de, Rusya'nın Nahda Barajı üzerindeki Mısır-Etiyopya ihtilafında arabuluculuk giriÅŸimidir.
 
Rusya’nın uluslararası arenada, ABD’nin yaptırımlarına karşı Kuzey Kore’yi desteklediÄŸi ortada, kendisi de Ukrayna meselesi nedeniyle ABD ve Avrupa BirliÄŸi (AB) yaptırımları altında bulunuyor. Ayrıca Latin Amerika’da da Venezuela hükümetine destek vererek ABD’nin askeri müdahalesini reddediyor. 
 
Bu Rus rolü kendi kendine artmadı. Yalnızca hedeflerine ve askeri gücüne de dayanmıyor. ABD’nin OrtadoÄŸu’da askeri müdahalelerde bulunması gibi büyük askeri ve siyasi hatalar yapmasının ardından içinde bulunduÄŸu ÅŸartlardan yararlandı. ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın kendisi de Washington’un OrtadoÄŸu’ya askeri müdahalesinin tarihinin en büyük hatası olarak deÄŸerlendirmiÅŸti. 
 
Trump’ın seçim sloganlarından en önemlisi ‘Önce Amerika’ idi. Bu ABD’nin dünyadaki rolünün gerilemesine neden oldu. ABD’yi Çin ve AB ülkeleri ile yaptığı ekonomik anlaÅŸmaları, NATO harcamaları ve yurtdışında yapılan savunma harcamalarını gözden geçirmeye itti.
 
NATO’nun bütçesini yeniden gözden geçirmeye ve ülkelerini finansal ödemelerini artırmaya zorladı. Ülkeler finansal sorumluluklarını yerine getirmeyi reddettiÄŸi takdirde NATO’dan çekilmekle tehdit etti. Trump'ın politikaları ABD’li ÅŸirketlerinin büyük bir bölümünde zarara yol açsa da bu onu durdurmadı. ABD’nin OrtadoÄŸu da dahil olmak üzere dışardaki imajı ve yerine zarar verdi. 
 
Trump dönemindeki bu ABD politikaları, Rusya’nın OrtadoÄŸu’daki rolünün artmasına neden oldu. ABD’nin bu politikalar ve son BaÅŸkanı’ndan geri adım atması Rus rolünü azaltabilir. 
 
OrtadoÄŸu’daki Rus rolünü azaltabilecek bir diÄŸer neden ise Rus halkının ne Sovyetler BirliÄŸi ne de Rusya Federasyonu döneminde, yabancı ülkelerden üstün ve sömürgeci bir vizyona sahip olmamasıdır. 
 
Mali açıdan fakir olan bu halkın kültürlerini ya da uygarlık felsefelerini yayma istekleri ve yurtdışındaki etkilerini geniÅŸletme çalışmaları yok. Ancak en büyük neden, Rusya'nın demokratik açıdan istikrarlı bir ülke olmamasıdır. Demokrasi ve sosyal adalet talep eden siyasi kargaÅŸaya aday ülkelerden biri. Bu nedenle, Rusya’nın parlak bir geleceÄŸi olduÄŸunu söylemek kolay deÄŸil. 
 
Rusya Devlet BaÅŸkanı ABD’nin ÅŸu anki uluslararası krizini iyi kullanıyor olsa dahi gelecekte büyük bir uluslararası rol oynaması olası görünmüyor. 
 
Müelif: Muhammed Zahid Gül / The Independent Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.