Sosyal Medya

Güncel

TBMM'den dikkat çeken rapor: 150 gencin intiharında 'mavi balina' şüphesi var

TBMM'de, Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu, Türkiye'de bağımlılık yaratan bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençleri ölüme kadar götürdüğünü tespit etti.



Türkiye'de son yıllarda çok sayıda kiÅŸinin intiharıyla baÄŸlantılı olduÄŸu düÅŸünülen ve sanal ölüm tuzağı olarak bilinen 'mavi balina' oyunu, sosyal medya üzerinden hızla yayılınca, TBMM'de konuyu araÅŸtırmak üzere 6 ay önce komisyon kuruldu. BiliÅŸim Teknolojileri Bağımlılığı AraÅŸtırma Komisyonu, çalışma süresi içerisinde 12 toplantı yaparken, kurum ve kuruluÅŸlardan onlarca uzmanın görüÅŸüne baÅŸvurdu. BiliÅŸim teknolojileri bağımlılığının etkilerinin incelenerek olası zararlarının önlenmesi, bu teknolojilerin kontrollü kullanımının saÄŸlanması için yapılması gerekenlerin saptanması amacıyla kurulan komisyon çalışmalarını tamamlayarak rapor haline getirdi. Raporda, Türkiye'de bağımlılık yaratan bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençleri ölüme kadar götürdüÄŸü belirtildi.
 
'YÜKSEKTEN ATLA VE ÖL'
 
Raporda, yaklaşık 150 civarında gencin intiharıyla baÄŸlantılı olduÄŸu düÅŸünülen ve sanal ölüm tuzağı olarak bilinen 'mavi balina' oyunu, ÅŸöyle anlatıldı:
 
"Bu oyuna katılan kiÅŸilerden çoÄŸu ÅŸiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi istenmektedir. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak ÅŸekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca oyunu oynayanın kimseyle görüÅŸmemesi, yüksek sesle müzik dinlemesi gibi aÅŸamalar yer almaktadır. 50'inci günün sonunda da oyunu oynayana, son aÅŸama olan 'yüksekten atlayarak ya da kendini asarak intihar etme'  komutu verilmektedir. Bu oyunda yönetici konumunda olan kiÅŸilerin, kiÅŸisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına ÅŸantaj yaparak oyunda kalmaya zorladıkları belirtilmektedir. Neredeyse tüm dünyayı tehdit eden bu oyun bizim ülkemizde de ciddi kayıplara sebep olmaktadır. Bu konuda gerekli önlemlerin ivedilikle alınması, çocuklarımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir."
 
'PROBLEMLÄ° Ä°NTERNET KULLANIMI' YÜZDE17,45'
 
Türkiye'de yapılan çalışmalarda 'problemli teknoloji kullanımı' yaygınlığının 'teknoloji bağımlılığı' yaygınlığından yüksek olduÄŸu vurgulanan raporda, ÅŸu ifadelere yer verildi:
 
"Ülkemizde 2011 yılında yapılan bir yaygınlık çalışmasında ortaokul öÄŸrencileri arasında 'problemli internet kullanımı' yüzde17,45, internet bağımlılığı sıklığı yüzde 2,33 olarak saptanmıştır. Ä°stanbul Kadıköy ilçesinde 2015 yılında yapılan 10-15 yaÅŸ arasındaki 1019 ortaokul öÄŸrencisinin katıldığı bir çalışmada katılımcıların yüzde 46,7sinin problemli internet kullanıcısı olduÄŸu, yüzde 5,6sının ise bilgisayar oyunu bağımlısı olduÄŸu belirlenmiÅŸtir.  2015 yılında Giresunda yapılan 13-18 yaÅŸ arasındaki 1175 ergenin katıldığı bir çalışmada katılımcıların yüzde 7,1inin problemli internet kullanımı olduÄŸu belirtilmiÅŸtir."
 
BAÄžIMLILIK RÄ°SKÄ° HER YAÅžTA
 
BiliÅŸim teknolojilerinin, yaÅŸ farkı gözetmeksizin tüm bireyler üzerinde risk oluÅŸturduÄŸu belirtilen raporda, "Çocukluk, ergenlik ve gençlik dönemlerinde bazı bağımlılık türlerine çok daha fazla rastlandığı da görülmektedir. Çocuk, ergen ve gençlerde özellikle internet, oyun ve sosyal medya bağımlılıkları, yetiÅŸkinlerde ise pornografi, oyun ve çevrimiçi kumar gibi bağımlılıkların görülme sıklıkları daha fazladır. O halde bağımlılığın sebepleri ve bağımlılığa etki eden faktörlerin farklı yaÅŸ gruplarında farklı ÅŸekillerde ortaya çıktığı söylenebilir" denildi. Raporda, 'teknoloji bağımlılığı' ve 'internet bağımlılığı'na sürükleyen faktörlerin iki baÅŸlık altında ele alınabildiÄŸi kaydedilerek, "Bunlardan ilki, internete eriÅŸim, interneti kullanım amacı gibi internetin yapısı ve içerdiÄŸi nesnelerin bağımlılıkla iliÅŸkisidir. DiÄŸeri ise, psikolojik bozukluklar, ailevi problemler gibi bireysel veya sosyal bazı faktörlerin internet bağımlılığını tetiklemesi veya internete doÄŸru bir kaçışa teÅŸvik etmesi" ifadelerine yer verildi.
 
'BENZERÄ° CÄ°HAZLARIN TEMÄ°N EDÄ°LMESÄ° UYGULAMASINA SON VERÄ°LMELÄ°'
 
Raporda ÅŸu önerilere yer verildi: "Özellikle 0-6 yaÅŸ arası çocukların biliÅŸim teknolojileriyle uygun bir ÅŸekilde tanıştırılması için ebeveynlere, kreÅŸ ve bakımevi çalışanlarına ve bakıcılara farkındalık eÄŸitimleri verilmelidir. Ailece kaliteli vakit geçirmeye belli bir zaman ayrılmalıdır. Çocuklar, ilgi alanlarına göre hobilere, sanat ve spor dallarına ve diÄŸer geliÅŸtirici etkinliklere yönlendirilmeli, evde çocuÄŸun ilgi duyduÄŸu evcil bir hayvan besleme seçeneÄŸi deÄŸerlendirilmelidir. Restoranlarda veya AVMlerde çocuklarla ilgilenme külfetinden kaçınabilmeleri için ebeveynlere tablet, cep telefonu veya benzeri cihazların temin edilmesi uygulamasına son verilmelidir."
 
'AÄ°LELERE BÜYÜK GÖREV DÜÅžÜYOR'
 
Komisyon Üyesi CHP Ä°zmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, biliÅŸim teknoloji bağımlılığının artmasını önlemek için devlet kurumlarına ve ailelere büyük görev düÅŸtüÄŸünü söyledi. Komisyona davet edilen uzmanların anlattıklarına bakıldığında, teknoloji bağımlılığının bireyleri ölüme kadar götürdüÄŸünü söyleyen Sındır,  ÅŸöyle dedi: "BiliÅŸim teknolojisi sadece ülkemizin sorunu deÄŸil, dünyanın da sorunu. Bireyi öyle bir ÅŸuursuzlandırıyor ki  'mavi balina' gibi birtakım oyunların önüne geçilmediÄŸi zaman, bireyin yaÅŸamına son verecek hale getiriyor. Bu bağımlılığın bir sonucu. Bağımlılık, her yaÅŸta bireyin yaÅŸam kalitesini düÅŸürüyor. Bu sorunla mücadele etmek sadece ailelerin deÄŸil, devlet ve kamunun da sorumluluÄŸunda. Nüfusun yüzde 30u üzerinde çok ÅŸiddetli bağımlılık yaratmış durumda. Bağımlılık dediÄŸiniz aslında, o oyundan kendini alamaması, sonlandıramaması. ÖrneÄŸin çocuÄŸun ödevi var, dersi var, 'nasıl olsa sonra yaparım' diyor. Çünkü oyunu bırakamıyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.