Sosyal Medya

İbrahim Tenekeci'nin kaleminden: Türkiye nedir?

Bazen ve hatta çoğu zaman yaptığımız işin, durduğumuz yerin, yaşadığımız olayların neye tekabül ettiğini kavrayamayız. Dışarıdan bakmak bu yüzden kıymetlidir.



Bugün Irak ve Suriye topraklarında neredeyse her ırktan asker var. Ä°ÅŸgalciler ve sözde yöneticiler sadece Türklerin varlığından rahatsız oluyor. Neden? Türkiye adalet ve merhamet demektir. Ä°yiliÄŸin ve ÅŸefkatin elidir. Bütün bunlar zalimler için ‘kötü emsal’ teÅŸkil eder.
 
Buna karşılık, nereye gidiyor olsak, orada halkın sevgisi ve ilgisiyle karşılanıyoruz. Oraya bizimle beraber huzur da geliyor. Kargaşadan beslenenlerin huzursuz olması bundandır.
 
Ä°lk gençlik yıllarından itibaren hayalini kurduÄŸumuz Türkiye fikri, milletin ümmetten haberdar olmasıydı. Çünkü burası hilafet makamının son temsilcisiydi. Åžimdi ne durumdayız? Gelinen noktayı görmek için birkaç resmi ve sivil kuruluÅŸumuzun icraatlarına bakmak yeterlidir.
 
Gücümüzün yetmediÄŸi konular, elimizin uzanamadığı yerler elbette var. Endülüs’ün düÅŸüÅŸü ve Müslüman kıyımı, Osmanlı’nın en kuvvetli dönemine denk gelmemiÅŸ midir?
 
KiÅŸi başına düÅŸen millî gelir hesabına göre, insanî yardımda dünya birincisiyiz. YoksulluÄŸun pençesindeki Afrika’da hastane kuruyor, su kuyusu açıyoruz. Üstelik bunları menfaatten uzak duygularla yapıyoruz. Ülkemizdeki muhacirlerin sayısı milyonları aşıyor. Hepsi başımızın tacıdır.
 
Öte yandan ÅŸöyle bir ÅŸey oluyor: Ana muhalefet partisinin lideri, her fırsatta ‘ülkemizde yataÄŸa aç giren çocuklardan’ bahsediyor. Nedir bu? Nasıl bir projenin dilidir?
 
Hayalini kurduÄŸumuz Türkiye, Ä°slam âlemini ilgilendiren konularda pasif gözlemci deÄŸil, ön saflarda aktif katılımcı olacaktı. Artık bu aÅŸamaya gelmiÅŸ bulunuyoruz. Kudüs davasını en yüksek ÅŸekilde kim dillendiriyor? Mısır’daki mezalime hâlâ kim itiraz ediyor? Arakan’da yaÅŸanan soykırımı kim dünya gündemine taşıyor? Sorular ve cevaplar bu ÅŸekilde uzayıp gidiyor. Son olarak Pakistan-Hindistan geriliminin azaltılması için harcanan olaÄŸanüstü çaba. Gönül isterdi ki listeye Uygur Türklerini de ekleyelim. Evet, yukarıda dediÄŸimiz gibi, gücümüzün yetmediÄŸi konular, durumlar… DoÄŸu Türkistan, maalesef çağımızın Endülüs’ü olmuÅŸtur.
 
Yirmi yıl öncesine kadar kendimizle ve kardeÅŸlerimizle ilgili haberleri batı kaynaklarından alıyorduk. Onların servis ettiÄŸi yanlı ve yanlış bilgilerle yetiniyorduk. Hayalini kurduÄŸumuz Türkiye, kendi sesiyle konuÅŸacaktı. GeliÅŸmeleri dolaylı deÄŸil, doÄŸrudan ve yerinde takip edecekti. Akademisyen, yazar ve editörlerimiz milletin ve ümmetin penceresinden bakacaktı. Ä°ÅŸte bu noktaya gelmiÅŸ görünüyoruz. Birbirinden kıymetli dış politika yazarlarımız, editörlerimiz, akademisyenlerimiz, televizyon kanallarımız ve internet sitelerimiz var. Çeyrek asır öncesinin dış politika yazarlarına ve sayfalarına bakmak, gelinen yeri gayet net anlatacaktır.
 
Hayalimizdeki Türkiye, millî bir orduya sahip olacaktı. Kendi silahlarını üretmeye gayret edecekti. Terörle mücadele için kiralanan ve kontrolü dışarıda olan insansız hava araçları nedeniyle kaç askerimizin ÅŸehitlik mertebesine yükseldiÄŸini çok iyi biliyoruz. Çünkü sıcak bilgiyi bizden kaçırıyorlardı. Bugün ise kendi tankımızı, topumuzu, tüfeÄŸimizi, savaÅŸ gemimizi yapabilecek seviyedeyiz. Türkiye’nin kara ve hava savunmasını tahkim etmeye çalışması, kimleri rahatsız ve tedirgin ediyor? Evvela bize ‘dost ve müttefik’ diye takdim edilenleri. Yeri gelmiÅŸken, küçük ama önemli bir ayrıntıyı da paylaÅŸmak isterim: Sayın Hulusi Akar’ın Necip Fazıl’ın ÅŸiirlerini ezberden okuduÄŸuna bizzat ÅŸahit oldum.
 
Yazımızın baÅŸlığı kısa bir sorudan oluÅŸuyor. Cevap: Türkiye, hızla gerçek anlamına kavuÅŸuyor. Hata yapılmıyor mu? Yapılıyor. Eksikler var mı? Çok. Fakat bunlar doÄŸru yolda olmadığımız manasına gelmiyor.
 
Dünya tarihinde ve batı zihninde neye karşılık geldiÄŸimizi yeniden hatırladık. Bosna’da soykırım yapanlar, Türklerden intikam aldıklarını söylüyordu. Yeni Zelanda’daki cami katliamının canisi de benzer bir düÅŸüncenin içinde. Bunlara benzer onlarca örnek, zayıf düÅŸtüÄŸümüzde başımıza nelerin gelebileceÄŸi hakkında bir fikir veriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.